Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aktuální snímek bratrů Holwerdových Nevěřící je unikátním angažovaným dokumentem o vědě, kritickém myšlení a ateismu. Film produkoval sám protagonista – jeden z nejproslulejších teoretických fyziků současnosti Lawrence M. Krauss. S další ikonou světové vědy Richardem Dawkinsem v něm cestuje po světě, aby společně přednášeli a diskutovali o vědě a kritickém myšlení. Dokumentární snímek Nevěřící se stal v loňském roce hitem jejich společného přednáškového turné, které v letošním roce pokračuje na univerzitách ve Spojených státech a exkluzivně se odehraje i v Olomouci. Film měl světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu Hot Docs v Torontu v roce 2013. Objevuje se v něm řada známých osobností, včetně Woodyho Allena, Wernera Herzoga, Cameron Diaz, Rickyho Gervaise, Iana McEwana, Cormaca McCarthyho a Sarah Silverman. Projekci filmu bude předcházet úvodní slovo tvůrců, po projekci bude následovat debata s hlavním hostem letošního ročníku AFO – Lawrencem M. Kraussem. (Academia Film Olomouc)

(viac)

Diskusia

SallyZen

SallyZen (hodnotenie, recenzie)

Dokument docela špatnej, zklamal mě. Čekal jsem, že toho víc obhájej, víc řeknou o svých myšlenkách, víc nechaj pomluvit druhou stranu, ale nestalo se. Radši si Krauss s Dawkinsem vytvořej vlastní vystoupení, kde si poklonkujou a říkaj si jak je to tady krásný a náboženství jak je otřesný, špatný. Publikum se směje. Hallelujah!

martess

martess (hodnotenie, recenzie)

palox

No to ti trvalo :D haha a ak si naozaj mysliš že naboženstvo je primarny problem modernej spoločnosti ktory treba odstraniť tak sam si iracionalnym problemom ludstva

martess

martess (hodnotenie, recenzie)

palox

ani jeden z nas nie je natolko komplexna bytosť aby určoval realnosť. moja realita je boh tvoja nech je čo chce to je moja pointa antiteizmus je hluposť

na príspevok reagoval palox, Gladiator15

palox

palox (hodnotenie, recenzie)

martess

jaj no ale to je potom nieco uplne ine...

vesmir staci nazvat vesmirom, prirodu prirodou a deti treba ucit byt dobrymi nie z dovodu ze ich bude nejaky rohaty brutalne mucit, ale proste preto ze ked niekomu ublizuje, tak ho to boli, je z toho smutni a ze je omnoho prijemnejsie pre vsetkych si pomahat a mat sa radi. nakoniec na to aj tak pridu sami, skusenostami. zivot je krasny aj ked ho zijeme v realite.

na príspevok reagoval martess

martess

martess (hodnotenie, recenzie)

palox

Ano takže ty si hovoril o ortodoxnich veriacich ale to nei su všetci veriaci. Ja napriklad som veriaci ale nepredstavujem si to tak Že Zem ma 6000 alebo Že ľudia jazdili na dinosauroch pre mňa je boh pričina mojho bytia nech je to čokolvek(priroda, slnko, energia, hmota...). Boha si môže vyložiť hociako a rovnako tak si môžeš vyložiť aj Bibliu. Rodičia čitaju detom rozpravky o červenej karkulke ale deti si z toho nemaju odniesť to že kedysi tu bolo dievča ktore zožral vlk spolu z babičkou, maju si len odniesť ponaučenie k tomu je aj Biblia, Adam a Eva, hriechy, peklo toto všetko ma byť tvoja myslena motivacia byť lepší človek nikto netvrdi Že je to realne a ty čo ano su hnupovia a nie veriaci

na príspevok reagoval palox

palox

palox (hodnotenie, recenzie)

martess

psychologia opisuje spravanie realneho mozgu. boh sa nijak neprejavuje, iba niektori ludia maju POCIT ze sa prejavuje. maju pocit ze ho CITIA. ale to je iba ich POCIT. nikto netvrdi ze boh urcite neexistuje, ale podla vsetkych doterajsich znalozi, podla logiky, je exsitencia boha s ludskymi vlastnostami ako popisuje biblia velmi velmi nizka. pretoze boh v biblii sa nesprava ako superschopna inteligentna bytost, ale skor ako urazene arogantne agresivne nasilne dieta

na príspevok reagoval martess

martess

martess (hodnotenie, recenzie)

palox , Folwar.

Folwar.: neviem či to mam praď ako kompliment alebo uražku na moju obranu to nie je vyrok z mojej hlavy ale z tej vedy ktora sa tu haji.

palox: Nie Čierna diera nie je nijako dokazana je to len pozorovanie anomalie ktora sa nahodou zhoduje s teoriami ktore ju aj tak nevedia opisať. Takto isto sme raz opisali Že Zem je stredom vesmiru. Tymto sposobom môžeš pozorovať boha. KaŽdopadne tvoj problem je ten Že nerozumieš ani viere ani naboženstvu proste si chytri očividne vzdelany čo sa tyka vedy ale 0ova filozofia a širokospektralne myslenie, nevieš si uvedomiť a pochopiť svoje vedomie a to ako vnimaš svet okolo seba namiesto astronomie skus psychologiu, filozofiu apod.

na príspevok reagoval palox

Folwar.

Folwar. (hodnotenie, recenzie)

výrok měsíce: "Cela realita mimo moju skusenosť je nadprirodzena"

To snad ani nelze komentovat.

na príspevok reagoval martess

palox

palox (hodnotenie, recenzie)

martess

viera v boha nieje skusenost, pretoze boh je nepozorovatelny, nijak sa neprejavuje. keby bol pozorovatelny, je vedou meratelny a dokazatelny. aspon statisticky. a zatial ziadna statistika nedokazala zeby napr modlenie pomahalo chorym, kedze vyskumy sa uz robili. tj neda sa (zatial) povedat ze boh existuje. mozes si to zelat, mozes to chciet, ale tym to konci.

 

veda nepracuje s vierou. veda pracuje s pozorovanim a modelmi. o ciernych dierach vieme, pretoze sa prejavuju, daju sa nejak merat, nejak obmedzene na dialku skumat. pokusy su kedykolvek opakovatelne. opakovatelnost je zakladny predpoklad aby veda nieco uznala. preto aj veda velmi dobre funguje. ja predpokladam ze vedci nekecaju, pretoze sa navzajom kontroluju. akby som velmi chcel, tiez sa mozem vedcom stat a ist si tie cierne diery premerat sam. ziadny vedec ti nepovie ze 100% vieme co su cierne diery, pretoze to na 100% nevieme. zato veriaci su si absolutne isti bez jedineho dokazu ci pozorovania.
a duha nieje blud :) https://cs.wikipedia.org/wiki/Duha

 

koncim diskusiu :P

na príspevok reagoval martess

martess

martess (hodnotenie, recenzie)

palox

Aj viera v Boha je skusenosť. Predsa máš rodičov a bez nich by si tu nebol a tiež z ničoho nemôže vzniknuť niečo. Nadprirodzeno je ľudsky denny poriadok vzhladom na to že naše senzori a naše počitadla(mozgy) nie su dokonale. Duha je tiež iba blud a presto ju vidiš zda sa tri realna. Čo je nadrirodzeno? je to niečo nad prirodzenosť teda tvoju každodennu skusenosť a teda 95% vedy je nadrpirodzenej. Ty tiež veríš na čierne diery a na priestor mimo Zem pritom ho nemaš ako dokazať alebo si  ho nezažil len veriš že tam je lebo to tvrdia ostatny, lebo si videl fotky ale necitil si to. Cela realita mimo moju skusenosť je nadprirodzena

na príspevok reagoval palox

palox

palox (hodnotenie, recenzie)

martess

v minulosti, ked sa o svete nic nevedelo, bola viera prirodzene vyustenie. dnes racionalni inteligentni vzdelani ludia vieru v nadprirodzeno nepotrebuju.

pre jasnost, viera je definovana ako presvedcenie bez dokazu. to ze veris ze zajtra vyjde slnko nieje viera ale skusenost a znalost fyziky.

na príspevok reagoval martess

martess

martess (hodnotenie, recenzie)

palox

Spomenul som individualnosť vieri. Ak sa bavime o naboženstve tak nie 99% afriky nie je veriacich. Ak sa sa bavime o viere ako viere v niečo tak tu ma každý jeden človek. Pokial viem o miestach o ktorých hovoriŠ je to v mode a mylsim že celkovo je dnes in medzi intelektualmi a kockami ateizmus alebo antiteizmus nie je to o presvedčeni lebo kedysi veril každy aj ti intelektualne najvyspelejší

na príspevok reagoval palox

palox

palox (hodnotenie, recenzie)

martess

je to presne naopak samozrejme.

cim ideme na vyssiu vedecku uroven, tym je ich veriacich menej. v americkej a britskej akademii vied je veriacich iba 7%(v niekorych komunitach priznat ateismus je socialna samovrazda, takze preto - iba moj osobny tip).

naopak napr v afrike, ludia bez akehokolvek vzdelania, s priemernym iq okolo 70, je veriacich 99% populacie.

 

uvedomovanie si komplexnosti vesmiru nijak nedokazuje existenciu boha. dokazuje to iba jedine, ze tomu zatial nerozumieme dostatocne, nic viac. pred 500 rokmi povazovali za prejav boha bezne veci, ktorym dnes rozumie ziak zakladnej skoly. o 500 rokov sa budu smiat tomu co nerozumieme dnes.

na príspevok reagoval martess

martess

martess (hodnotenie, recenzie)

palox

dôkaz alebo vysledky tej štatistiky? lebo pokial ma neklamu vôbec moje vedomosti o zakladnej + všeobecne zname minimalne 98% vedcov, geniou a vôbec inteligentnych ľudi čo som stretol su veriaci popravde anjhlupejší ľudia ktorých poznam su prave ateisti priliš hlupy na to aby si vôbec uvedomovali aky koplexny je tento vesmir každopadne každeho viera je jedineča a individualna

na príspevok reagoval palox

palox

palox (hodnotenie, recenzie)

martess

veriaci su v priemere menej inteligentni a absolutne iracionalni. bolo by naivne cakat ze budes schopny pochopit argumenty ateistov ;-)

na príspevok reagoval martess

martess

martess (hodnotenie, recenzie)

Klauss a Dawkins su sice vážený pani vo vede ale podla mňa len nevedia čo od dobroty 

martess

martess (hodnotenie, recenzie)

palox

ta veta je sama o sebe plna iracionality už len tym že niečo označuješ ako zlo čo je relativny pojem a tým že odsudzuješ vieru ktoru ma hadam každy z nas vratane vedcov. Ateizmus ma svoj charakter hoc znači o osobe veľku neschopnosť predstavivosti a strachu z niečoho nepreskumatelneho ale Atniteizmus? to je totalna hluposť bez učelu bez pointy... viera a naboženstvo, a cirkev su značne odlišne veci! ak by si stal proti nejakej cirkvi pochopim ak by si stal proti presadzovani učitej naboženskej filozofie tak to tiež pochopim ale čo maš proti viere? ktora je individualna u každeho človeka a potrebna mimo ine charakterizujuca človeka

na príspevok reagoval palox

palox

palox (hodnotenie, recenzie)

Som anti-theista, videl som vsetky diskusie ktore tam boli zostrihane, krauza aj dawkinsa sledujem na vsetkych mediach, su skveli, ale toto bolo velmi slabe. kratke, skoro nic nepovedali, proste nic. rocne cakanie vnivoc.

Religulous bolo omnoho lepsie

na príspevok reagoval martess

Uživateľ Dalfor zmazal svoj príspevok.

Súvisiace novinky

AFO 2014: Festival plný hvězd

AFO 2014: Festival plný hvězd

08.04.2014

Měsíc duben patří Mezinárodnímu festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Ve dnech 15. – 20. 4. se uskuteční jeho 49. ročník, který diváky vezme přímo ke hvězdám. AFO totiž letos… (viac)

Reklama

Reklama