Reklama

Reklama

Die Deutschen

(seriál)
  • Nemecko Die Deutschen I (viac)
Nemecko, (2008–2010), 15 h (Minutáž: 45 min)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(20)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál o 1000 letech německé historie. Přehled historie od roku 955 n. l. po současnou monarchii a první světovou válku. (sator)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (21)

Die Deutschen (2008) 

Die Deutschen je výborný seriál o 20 nemeckých politických osobnostiach dejín, ktoré si tvorcovia vybrali za najväčšie. Môj výber by bol trocha iný, ale tých osobností bolo toľko, že koľko ľudí, toľko chutí. Treba poukázať na to, že seriál sa orientuje čisto na politiku, preto v ňom nefigurujú veľkí spisovatelia, skladatelia a pod. Áno, je to samozrejme brané z nemeckého pohľadu, ale to im netreba mať za zlé, každý národ má takýto defekt, je to prirodzené. Je zaujímavé, že tvorcovia na úvod stále tvrdia, kto sme, kto sformoval našu identitu. Na to je veľmi dobre myslieť do budúcna, nakoľko nemecká identita sa postupom rokov začína meniť. Seriál obsahuje veľa hraných pasáži, ktoré nie sú extra profi, ale za to dokresľujú situáciu veľmi dobre - zahrali si v nich mnohí česko-slovenskí herci. Výčitka Zecka voči "najväčšiemu Čechovi" Karlovi IV. nie je celkom na mieste, na stredovek a časy veľmi dávno sa netreba pozerať prizmou dnešnej perspektívy. Karol IV. síce mal českú matku, ale sám sa musel česky v neskorej puberte učiť odznova a keďže žil a pohyboval sa predovšetkým v ríšsko-nemeckom prostredí, odhaduje sa, že pravdepodobne myslel v nemčine a nie vo svojej rodnej francúzštine. Ono to však aj tak je jedno, v stredoveku národná identita nehrala takú rolu: https://www.lidovky.cz/domov/historicka-karel-iv-by-o-sobe-nerekl-ze-je-cech.A160414_202407_ln_domov_ele ()

Otto und das Reich (2008) (S01E01) 

Ottova ríša pokračovala v diele Karla Veľkého a urobila z Nemecka niečo veľké. Hoci na dlhý čas potom v rozdrobení. Hrané vložky v dokumente sú tradične len doplnkom, potešili ale zábery z múzeí a na cisársku korunu. Inak Otto nechal po takmer 200 rokoch od smrti otvoriť Karlovu hrobku a čo nevidí, chlapec si tam utešene sedí na tróne takmer nedotknutý: https://zivot.pluska.sk/zaujimavosti/ked-roku-1-000-nariadil-cisar-otto-iii-otvorit-jeho-hrobku-vsetci-skameneli-uzasom-neuveritelny-pohlad ()

Heinrich und der Papst (2008) (S01E02) 

Boj o investitúru sa začal za Henricha IV. a ten boj medzi cisárom a pápežom je z dnešného pohľadu až neuveriteľný. Ako je možné, že jediné slovo pápeža stálo nad akýmkoľvek kráľom, že ak uvalil kliatbu alebo dokonca niekoho exkomunikoval, tak si dotyčný ani neprdol? Že mu dokonca poddaní boli povinní prestať platiť dane? A tak sa v roku 1077 musel Henrich vydať na púť a potom holý, bosý v mraze tri dni čakať na pápežovu milosť. Ale boj sa aj tak skoro neskončil. Veľmi zaujímavá časť dejín, ktorá len poukazuje na to, že ak niekto hovorí, že DNES je katolícka cirkev špinavá, tak nepozná jej dejiny. Oproti minulosti je čistučká ako ľalia.. ()

Barbarossa und der Löwe (2008) (S01E03) 

O slávnom Barbarossovi, v Taliansku nie veľmi obľúbenom, sa kedysi tradovalo, že zomrel keď sa kúpal v brnení. Vraj tak málo chlastal. Dnes je len isté, že sa skutočne utopil. Podľa legendy Barbarossa spí v skale a vyjde, keď sa znovuzrodí Nemecká ríša. Dúfajme, že v tej skale už ostane zakopaný navždy. ()

Luther und die Nation (2008) (S01E04) 

Luther bol nepochybne jednou z najväčších osobností druhého tisícročia, jeho postava zmenila chod dejín natoľko, že to nedokázali mnohí veľkí králi. To hovorím ako katolík, pretože podľa mňa bol podobne ako Jan Hus, aj Martin Luther len tým dobrým katolíkom, ktorý chcel napraviť cirkev vidiac všetky tie špinavosti, ktoré sa tam dejú. Do vytvorenia nového učenia bol vlastne dotlačený. Ale netreba si to mýliť s dnešnou luteránskou cirkvou a inými evanjelickými bludmi, pretože keby sám Luther videl, ako v jeho mene ženské farárky oddávajú homosexuálne páry, prišlo by mu úprimne nevoľno. ()

Wallenstein und der Krieg (2008) (S01E05) 

Wallenstein alebo Albrecht z Valdštejna. Skvelý vojvodca, ale vierolomný, a to ho nakoniec dostalo. Dnes odpočívajúci na Starej Vide takmer na hraniciach s Nemeckom. Vlastne presne tam, kam patrí. Zaujímavosťou je, že jeho osud mu na základe hviezd vyložil veľký Kepler a v podstate sa na 90% trafil. A osud jeho protivníka Gustava Adolfa je zaujímavý rovnako tak. Ten zahynul len náhodne kvôli blbej hmle a jeho šialená manželka potom vyše roka odmietala manžela pochovať, ale navyše aj spala pod visiacou schránkou, ktoré obsahovalo jeho srdce, aby celé dni strávila sedením u hrobu. ()

Preußens Friedrich und die Kaiserin (2008) (S01E06) 

Keď osvietený Prus Fridrich bojuje proti inej osvietenkyni Márii Terézii. Ani rovnaké svetonázory ani spoločný jazyk im nestačil na priateľstvo, politika a rody bolo najviac. Nacionalizmus totiž spájal až o pár desaťročí neskôr. V každom prípade kráľovná Európy mala aj pre nás obrovský význam a v Bratislave mala kedysi krásny pomník. Žiaľ, po vzniku Československa ho zničili ako symbol monarchie. úplne zbytočne, nemáme sa prečo za ňu hanbiť. ()

Napoleon und die Deutschen (2008) (S01E07) 

Napoleon znamenal obrovské zmeny pre všetky krajiny a tak logicky aj Nemecko. Rozbil Rýnsky spolok a z nemeckého územia si urobil poplatné štáty. Múdre v rámci hesla Rozdeľuj a panuj! Veľmi zaujímavá pikoška sa spája s Napoleonom vo vzťahu s Goethem. Napoleon ho totiž veľmi uctieval a miloval jeho dielo Utrpenie mladého Werthera, ktoré spustilo v Európe vlnu samovrážd a ktorú si mladí ľudia čítali prechádzajúc sa v parkoch, tak ako dnes vídame deti čumiace do mobilu. Tak v tom čase mali namiesto mobilu pútavú knihu. Napoleonovi sa ale nepáčil jej záver a Goethemu to vyčítal. Samovražda je vraj prejav slabosti - ale v budúcnosti sa o samovraždu pokúsil aj sám Napoleon, vtedy však nemohol tušiť ako raz dopadne. Aby sa veľký cisár spisovateľovi zaliečal, úmyselne vyslovoval jeho meno s francúzskym prízvukom a tak s Goetheho bol zrazu Gott. Goethe sa tak cítil veľmi vážený a pritom náš Kája sa rovno s tým menom narodil. ()

Robert Blum und die Revolution (2008) (S01E08) 

Kolínčan Robert Blum spustil v Nemecku revolúciu a boj za zjednotenie s veľmi dobrými myšlienkami o slobode a rovnosti. Svet sa mu za to odmenil popravou. Bol zástancom liberalizmu v čase, keď mal ešte zmysel. ()

Bismarck und das Deutsche Reich (2008) (S01E09) 

Zjednotím si Nemecko železom a krvou, povedal si Bismarck. A tak to aj vyzeralo. Málokoho Nemci oslavujú viac ako tohto tvrdého muža, avšak ak by žil trocha neskôr, zrejme by bol členom NSDAP. Je ale zaujímavé, ako dokázal zmeniť dejiny pár slovami, ale nie svojim mottom. Pár slovami, ktoré zmenil v Emžskej depeši a zmenilo to význam tak veľmi, že sa koleso dejín začalo točiť úplne inak: https://www.reflex.cz/clanek/historie/65257/pred-145-lety-emzska-depese-vyvolala-prusko-francouzskou-valku.html ()

Wilhelm und die Welt (2008) (S01E10) 

Bratranec britského cára a ruskej cárovnej, ktorý neváhal bojovať proti obom. Pritom s nimi kedysi chodieval ako dieťa na prázdniny. Prvá svetová vojna a boj medzi monarchiami tak paradoxne nebol len nejaký národný konflikt, ale bojom v samotnej rodine. Paradoxná postava, ktorá sa zomrela s radosťou - tesne pred posledným výdychom Wilhelm II ešte oslávil Hitlerovo víťazstvo vo Francúzsku... ()

Karl der Große und die Sachsen (2010) (S02E01) 

O Karolovi Veľkom by sa dal natočiť samostatný seriál. táto pasáž dejín je spojená s takým krviprelievaním, že ešte stáročia po ňom kolovali o ňom historky. Vyhladzovacia vojna proti Sachsom trvala neuveriteľných 30 rokov. Rex Pater Europae – Kráľ a otec Európy - sa s nimi natrápil. Karol získal svoj prídomok Veľký už za života veď meral cez 2 metre, hoci priemerný muž vtedy dosahoval asi 160 cm. Zaujímavý článok: https://zivot.pluska.sk/zaujimavosti/ked-roku-1-000-nariadil-cisar-otto-iii-otvorit-jeho-hrobku-vsetci-skameneli-uzasom-neuveritelny-pohlad ()

Friedrich II. und der Kreuzzug (2010) (S02E02) 

Pre mnohých najväčší nemecký kráľ stredoveku. Pre križiacke výpravy, hoci nie extra úspešné. Pre naše učebnice zas veľká neznáma. Je vtipné, že tento cisár vyhlásil križiacku výpravu, no keďže sa to nepáčilo "Jeho Svätosti", tak cisára exkomunikoval. Takže v skutočnosti bojoval križiacky panovník vylúčený z cirkvi. A čo sa nestalo. Pápeža vyhlásil križiacku výpravu proti Fridrichovi, ktorý si križiacke povinnosti plnil na východe. Nakoniec sa z toho všetci pokrižovali natoľko, že z toho najviac ťažil moslimský svet, ktorý na Blízkom východe uštedril kresťanským vojskám drvivé porážky. ()

Hildegard von Bingen und die Macht der Frauen (2010) (S02E03) 

Na dlhé staročia najslávnejšia Nemka aj vďaka znalostiam a umeniu, ktoré priniesla, aj vďaka kultu. Women Power boli vtedy mníšky. Napriek tomu však písala aj o sexualite a popísala ženský orgazmus. Dokonca je označovaná kvôli svojim ekologickým myšlienka za "prvú zelenú", a to žila pred 900 rokmi. V tejto časti si zahral aj český herec Pavel Kříž a samotnú Hildegardu Deborah Kaufmann. ()

Karl IV. und der Schwarze Tod (2010) (S02E04) 

Najväčší český kráľ pôvodom Germán dostal prirodzene priestor aj v relácii o najväčších Nemcoch všetkých čias. Veď to bol asi aj najväčší kráľ 14. storočia. Tu sa však okrem toho venuje obrovský priestor židom. Ono to bude už v Nemcoch zakorenené na veľmi dlho, pogromy na židov neboli v stredoveku naozaj ničím výnimočným, avšak robiť z jedného národa jedinú obeť celej histórie nie je veľmi vedecké. V poslednom čase však Semitov vytláčajú už černosi, tak som zvedavý, ako sa bude zase prepisovať história. O chvíľu budú všetci králi dávnych časov rasisti, antisemiti a bude ich treba vyškrtnúť z encyklopédií. ()

Thomas Müntzer und der Krieg der Bauern (2010) (S02E05) 

Thomas Müntzer, kazateľ z Tueringenu. Na rozdile od Luthera radikál a plebejec. Šíril názor, že kresťanská viera má byť slobodnou a dobrovoľnou a nemá sa vnucovať. A za to a za buričstvo ho čakala smrť. Názorovo slobodný človek, avšak predbehol svoju dobu minimálne o 200 rokov. ()

August der Starke und die Liebe (2010) (S02E06) 

Saský kurfirst a poľský kráľ August II. Silný, ktorého si tu zahral český herec Jiří Macháček, jeho milenku slovenská herečka Lucia Siposová. Veľký podivín, na ktorého sa historické pikošky len tak lepia. Napríklad nám dokument ukazuje, ako si viedol záznamy o svojom chudnutí a vážilo ho na takých zaujímavých obrovských váhach. Napriek tomu sa však hmotnosti nad 120 kg nevyhol. Bol sexuálne nestriedmy, vraj mal až cca 400 ľavobočkov. Jeho smrť bola však azda najbizarnejšou - spadla mu na nohu stolička a palec tak opuchol, že mu museli amputovať nohu, no aj tak zahynul na gangrénu. Jeho hrobku som mal možnosť vidieť na Waweli. ()

Karl Marx und der Klassenkampf (2010) (S02E07) 

Múdry človek a veľký filozof. Ale zaradiť ho na top Nemcov, to tam dajte už rovno aj Hitlera. Dodnes totiž neomarxisti kvária svet a bez Marxovej filozofie by neboli teroristi z antify ani krajne ľavicové hnutia, ktoré svet ťahajú len späť. A netreba zabudnúť aj na niektoré iné jeho slová: „Triedy a rasy, ktoré sú príliš slabé prispôsobiť sa novým podmienkam, musia uvoľniť cestu. Musia zahynúť v revolučnom holokauste.“ A jeho kolega Engels pridáva: „Keď nastane socialistická revolúcia, dôjde k triednej vojne. Zaostalé spoločnosti ako Baskovia, Bretónci, Škóti z Vysočín či Srbi budú vyhladení. Je to totiž rasový odpad, ktorý musí byť zničený, keďže sú v historickom vývoji pozadu.“ Či rasizmus proti Slovanom a iným bielym národom sa už nepočíta? Tak potom pardon. Ale aj tak si myslím, že pomník Marxa a Engelsa je dobrý len holubom na sranie. ()

Ludwig II. und die Bayern (2010) (S02E08) 

Ľudovít Bavorský. Šialený vládca, ktorý niečo dokázal, Stavby a umenie tu ostanú už navždy. Vlastne vďaka filmu o ňom som sa čistou náhodou dostal k tomuto zaujímavému dokumentu o najväčších Nemcoch. Ako zomrel sme však ani v tomto dokumente odpoveď nenašli a zrejme táto záhada ostane navždy nezodpovedaná. ()

Rosa Luxemburg und die Freiheit (2010) (S02E09) 

Nemecko po druhej svetovej vojne, to je zmietanie sa medzi ľavým a pravým radikalizmom. Len nechápem, prečo sa odsudzuje len jeden. Špinaví nacisti sú spravodlivo zatracovaní, ale marxisti sú úplne v pohode, pritom komunizmus nám vo svete priniesol viac násilia než nacizmus samotný. Rosa Luxemburgová síce odmietala násilnú formu presadzovania myšlienok ako to bolo v Leninovom Rusku, na druhej strane, keď vypuklo povstanie v Nemecku s výhradami ho akceptovala. Vo svojom idealizme ale predstavila aj myšlineky, ktoré stojí za to nasledovať, napríklad nadčasové: "Sloboda je vždy slobodou inak zmýšľajúceho." Na toto novodobí neomarxisti ale zabúdajú a tak radšej nálepkujú, odsudzujú a trestajú za názor. ()

Reklama

Reklama