Reklama

Reklama

Orbita - pozoruhodná cesta Zeme

(seriál)
  • Česko Pozoruhodná cesta planety Země po oběžné dráze (viac)

Obsahy(1)

Planeta Země za jeden rok urazí na své oběžné dráze okolo Slunce 940 milionů kilometrů. Při oběhu se k naší životodárné hvězdě někdy blíží, jindy se zase od ní vzdaluje. Otočky kolem vlastní osy způsobují, že se střídají dny a noci, a nakloněnost osy má za následek, že na obou polokoulích jdou za sebou čtyři roční doby. Kdyby osa, podle které se Země otáčí, byla na plochu jejího otáčení přesně kolmá, v oblasti rovníku by panovalo věčné vedro, nesnesitelné pro všechny formy života, zatímco u pólů by se usadil nikdy netající led. Je třeba dodat, že střídání ročních dob a změny v počasí jsou pro život nejen blahodárné – mají v sobě gigantické síly, které čas od času mohou také přinést nesmírnou zkázu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (5)

Torall 

všetky recenzie používateľa

Kdo se trochu kouká na dokumenty, musí uznat, že informace které v tady předkládají, jsou na úrovni trochu lépe informovaného laika... Tento dokument patří mezi nejhorší, které jsem kdy viděl. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Výklad v tomto seriáli akoby bol určený pre základnú školu, asi tak 5. ročník. Aj to je tempo extrémne pomalé a všetko sa dookola opakuje. Normálne informácie sú dosť nezmyselne prekladané výjavmi z bežného života, akože keď je vlhko a mráz tak sneží alebo motor sa v silnom mraze ťažko štartuje. Americké dokumenty asi musia byť prispôsobené tamojším divákom. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Doku-seriál je síce o trochu slabší oproti podobným snímkom BBC, ale pútavost mu určite nemožno poprieť. Aj ked nie sú spomenuté nejaké vedecké novinky, seriál je informačne bohatý a napr. animáciami sa smelo vyrovná britským dokumentom. Menším mínusom je, že seriál chce vtesnat do malého priestoru čo najväčšiu škálu prírodných vied: astrofyzika, klimatológia, geológia, oceanografia a iné, ktoré síce spolu úzko súvisia, ale každé každé je samo o sebe dostatočne široký pojem. Plusom sú nádherné zábery Zeme a života na nej či skvelá kamera. Hodnotenie: 80% ()

Galéria (10)

Reklama

Reklama