Reklama

Reklama

Hotel Adlon

(seriál)
  • Česko Hotel Adlon (viac)
TV spot
Nemecko, 2013, 4 h 49 min (Minutáž: 96–97 min)

Réžia:

Uli Edel

Kamera:

Hanno Lentz

Hrajú:

Josefine Preuß, Heino Ferch, Marie Bäumer, Wotan Wilke Möhring, Rosemarie Fendel, Katharina Wackernagel, Amy Mußul, Sunnyi Melles, Burghart Klaußner (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(3)

Rodinná sága o zakladateľoch a dedičoch jedného z najluxusnejších svetových hotelov. Hotel Adlon v Berlíne je jedným z najluxusnejších svetových hotelov a miestom, kde sa už desiatky rokov stretávajú obchod, politika a peniaze, a kde sa vždy môžete spoľahnúť na diskrétnosť. Čo všetko však bolo potrebné na to, aby sa vízia jedného muža stala skutočnosťou? Rodinná sága sleduje osudy rodiny Adlonovcov a ich hotela od jeho otvorenie v roku 1904, cez 1. svetovú vojnu, divoké dvadsiate roky, nástup nacizmu v tridsiatych rokoch, 2. svetovú vojnu, povojnpvú éru a rozdelenie Berlína, až po znovuotvorenie hotela v deväťdesiatych rokoch. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (13)

  • Ohľadom lesbickej scény s Christiane Paul Maria Ehrich pre BILD povedala: "Nikdy predtým som nebozkávala ženu. Pre Christiane Paul a mňa to bolo prvýkrát. Nehanbila som sa. Naopak. Myslím, že keď dve ženy nakrúcajú milostnú scénu, je to ešte jednoduchšie ako je to s mužom a ženou. Dve ženy vedia o sebe viac, vedia ako to má vyzerať a aký pocit to má navodiť." (Arsenal83)
  • Producent filmu Oliver Berben pracoval od prvotného nápadu až po hotový film vyše desať rokov. (Arsenal83)
  • V seriáli je 103 rolí s replikami a podieľalo sa na ňom viac ako 2000 komparzistov. (Arsenal83)
  • Replika fasády Adlon, dlhá 30 metrov a vysoká 6 metrov, bola inštalovaná aj ako kulisa vo filmových ateliéroch Bavorska. (Arsenal83)
  • Brandenburská brána bola pre účely filmu naskenovaná, aby sa dala použiť ako verná animácia v rôznych epochách. (Arsenal83)
  • Nakrúcanie prebiehalo od 20. júna 2012 do 28. septembra 2012 v Berlíne, Brandenbursku, Severnom Porýní-Vestfálsku a Bavorsku. (Arsenal83)
  • Hotel fungoval až do 70. let, kdy byl předělán na ubytovnu pro učně. V roce 1984 byla budova zbourána. V letech 1995 až 1997 byl na stejném místě hotel znovu vystaven, 23. srpna 1997 byl za účasti německého prezidenta Romana Herzoga znovuotevřen. (Jitomirka)
  • Gigolové v Adlonu pracovali. Většinou se jednalo o zchudlé šlechtice, mladíčky a bývalé důstojníky, kteří při tanci bavili bohaté paničky a vdovy. (Jitomirka)
  • Zakladatel hotelu Lorenz Adlon zemřel v dubnu 1921 poté, co ho srazilo auto. Jeho syn Louis zemřel po 2. světové válce po výslechu ruskými vojáky. Okolnosti jeho smrti nejsou blíže známy. (Jitomirka)
  • Rčení: "Co se stane v Adlonu, zůstane v Adlonu" skutečně existovalo. (Jitomirka)
  • Jedním z největších skandálů 20. let se v Berlíně stal rozvod Louise Adlona (v serálu Heino Ferch). Stejně jako v seriálu se zamiloval do Heddy (Marie Bäumer), kvůli které opustil po patnáctiletém manželství svou ženu Tilly a svých pět dětí. (Jitomirka)
  • Císař Vilém II. si v hotelu skutečně domlouval dostaveníčka. Zamlouval se mu nejen luxus a komfort, který hotel nabízel, ale hlavně diskrétnost personálu. V seriálu vystoupila například postava španělská tanečnice Caroline Otéro, která byla dlouhou dobu jeho milenkou. (Jitomirka)

Reklama

Reklama