Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu Kandidát sa odohráva počas dvoch mesiacov kampane pred nekonkrétnymi prezidentskými voľbami v jednej konkrétnej krajine. Autor denníkových zápiskov netuší, pre koho zaznamenáva odpočúvania a nadšenie zo zaujímavej zákazky, v ktorej sleduje biskupa, šialeného majiteľa reklamnej agentúry a nevýrazného prezidentského kandidáta s írečitým menom Peter Potôň a ešte ľúbozvučnejšou rodinnou históriou, zakrátko vystriedajú znechutenie a zmätenosť. Z jeho denníka sa stáva spis s prepisom rozhovorov, informáciami o postavách a postavičkách, mailami, útržkami z psychiatrických chorobopisov a obrázkov, ktoré najskôr čmára z nudy, neskôr preto, že slová a racionálne vysvetlenia už nestačia. Kandidát je politickou fraškou, smutno-smiešnym zobrazením toho, čo sa v tejto malej krajine udialo, deje a veľmi ľahko udiať môže. Je satirickou analýzou spoločnosti, ktorá sa nechá manipulovať bohatými a mocnými. Kandidát je o obyčajných ľuďoch, ktorí pod týmto tlakom potápajú jeden druhého a pomáhajú si naozaj až vtedy, keď ide o život. Kandidát je manifestom proti tajomstvu.

„Celé dni odpočúvam. Rozhovory, banálne frázy, ktorými ľudia šifrujú svoje tajomstvá. Slová, ktoré používajú namiesto tmavých okuliarov v tejto odpornej pokrovej hre. Prepisujem, analyzujem, hľadám súvislosti. Pozorujem, pretože pravda sa poväčšine ukrýva v zamlčanom, nevypovedanom." (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (409)

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,ZA TOTO SKONČÍME V PEKLE." ,,TAM UŽ JSEM PÁR KRÁT BYL. TROCHA LEPŠÍ ŽRÁDLO A JSOU Z TOHO PÍŠTANSKÝ KOUPELE." __ Úspech ,,Kandidáta" u slovenského publika spočíva predovšetkým v tom, že okrem odvážnej a príťažlivej formy, rieši globálny problém vtipne a s nadhľadom, čím sa vymyká tradičným a už nezaujímavým komorným príbehom o jednotlivcovi na okraji spoločnosti, na ktoré je naša kinematografia a priori zameraná. Celá scéna fenomenálneho Kubovčíka diskutujúceho s Dlouhým v McDonalde o vzájomnom postupnom odcudzovaní sa Čechov a Slovákov je pre príbeh v podstate zbytočnou, svojím podaním je však neskutočne vtipná (Hradec Králové - Trenčín Traktoristi) a dlho som sa tak dobre nezasmial. Vulgarizmy mi nevadili, akurát bočná dejová linka s Lambertovou manželkou je až zbytočne zamotaná. Zrejme preto len tie 4*. (3602. hodnotenie, 292. komentár k filmu, P.S. môj komentár č. 900) ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Ak sa slovenský film pobral správnym smerom, čomu úprimne verím, tak toto je priekopnícky film. Brutálna satira z reklamného prostredia, kde sú obyčajní ľudia manipulovaní reklamnými mágmi, ktorí sú schopní urobiť prezidenta z hocikoho, pochopiteľne motivovaní veľkými peniazmi z hlúpej stávky. Myšlienka odpozeraná ako zo zlého sna, kde je všetko možné. Záverečné tlačenie na pílu ako výraz najvačšej absúrdnosti dotvára pokrivené charaktery a len som čakal na totálne vyvrcholenie. To všetkých priviedlo na myšlienky, o ktorých nikto nehovorí, ale všetci vedia, že to tak je... Herecké obsadenie je perfektné, Marek Majeský sa ako majiteľ reklamnej agentúry rozohral do výborného výkonu a jeho postava Lamberta je prirodzene odporná, slizká a samoľúba. Po technickej stránke je snímok debutanta Jonáša Karáska absolútne dokonalý, scenár, hudba, strih, kamera a réžia tvoria kompaktný celok, ktorý može konkurovať aj zahraničným silnejším produkciám. K tomuto filmu sa určite vždy rád vrátim, lebo je to učebnicový príklad ako skĺbiť dobrú myšlienku s filmárskym talentom. ()

Reklama

evulienka3 

všetky recenzie používateľa

Slovenskú filmovú tvorbu nevyhľadávam a asi by som na prstoch jednej ruky vedela zrátať filmy, čo sa mi páčili v posledných pár rokoch. Aj ku Kandidátovi som preto pristupovala veľmi skepticky. Musím však povedať, že v tomto prípade film výrazne prekonal maje očakávania a pri vyratúvaní slovenských filmov, ktoré za niečo stáli pridávam ďalší prst. Čo tam po nepodarenom zvuku a po zopár "vybraných slovách" tu ide o príbeh a ten je výborný. Satirická ukážka súčastného stavu našej politickej prítomnosti. Samotný pán kandidát je veľmi výstižne bez tváre....naozaj nie je podstatný. Dávno som nevidela slovenský film, ktorý by bol tak aktuálny, výstižný a ešte k tomu aj vtipný a s pointou. Malo to samozrejme nejaké tie muchy, ale tie rada prehliadnem. Tento film ma jednoducho potešil! 85% Videné v rámci Challange tour - 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Konečne slovenský film, ktorý sa vybral iným smerom ako doterajšia domáca produkcia. Efektne využitý strih a kamera, herci zahrali povedzme že celkom prirodzene, Kubovčík bol určite príjemným oživením a ani pri dialógoch som sa necítila trápne. Vizuálna stránka v sebe nezaprie rukopis tvorcov reklám a videoklipov, po stránke hudobnej je to taká všehochuť, ktorá sa uberá rôznymi smermi a nemá jednoznačný cieľ. Nechýba vtip a odľahčenie, aj humorné prvky definujúce naše slovensko-české bratstvo sa dali ustáť. Ako celok veľmi dobre pôsobiaci film, ktorý je fraškou v politickej oblasti, zrkadlom reálnych praktík a malou sondou do "duší" vrstvy, ktorá ťahá za nitky. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Po technické stránce vytříbený film z alternativní reality slovenské volby prezidenta. Nic ale není dotažené do konce, takže v této realitě existuje Miloš Zeman, hrající sám sebe, který podává z Prahy aktuální komentáře na dění v Bratislavě. Nicméně atmosféra je strhující, vizuální nápady nejsou liché a některé herecké výkony jsou pozoruhodné. Zejména z ženského osazenstva kraluje jako šedá eminence těch největších intrikánů Monika Hilmerová, která ještě nikdy nevypadala tak zrale a tak skvěle. Hezké jsou taky hrátky s ulož.to a s paralelou Kennedy/Štúr/Štefánik. Pokud vás zajímá uvěřitelná špionáž ve slovenských kulisách s trochou toho českého pesimismu, směle do toho. ()

Galéria (79)

Zaujímavosti (27)

  • Doména dobryprezident.sk, která je ve filmu zmíněna, ve skutečnosti odkazuje na oficiální stránky filmu. (MTHRFCKR)
  • Titulnú skladbu filmu "Kandidát" napísal a narapoval slovenský raper Vec. Zaznie až v závere pri titulkoch. (vander19)

Súvisiace novinky

Duhová kulička 2015

Duhová kulička 2015

29.04.2015

Lidi dostanete do kina dvěma způsoby: buď natočíte skvělý film, nebo začnete dělat dobrý marketing. Na ZLÍN FILM FESTIVAL se už třináctým rokem valí Duhová kulička – dvoudenní konference ze světa… (viac)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (viac)

Reklama

Reklama