Reklama

Reklama

Attonitas

všetky plagáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Polícia v opustenom kaštieli uprostred sídliska Radvaň v Banskej Bystrici nájde obhorené mŕtve telo. Študentka Jana má pocit, že je to jej bývalý, ktorému sa po prázdninách nevie dovolať. Navyše z okna privátu uvidí v noci v okne kaštieľa zvláštne tiene. Jej spolubývajúca, študentka filmovej fakulty Elena, sa vydá aj s Kamilom a kamerou do kaštieľa, aby to bližšie preskúmala. V kaštieli sa ozývajú čudné zvuky, vedľa nich z nevysvetliteľných príčin niečo spadne. To ich presvedčí, aby sa na kaštieľ pripravili dôkladnejšie. O týždeň Jana a jej štyria spolubývajúci z privátu, vybavení kamerami a vysielačkami obsadia na noc kaštieľ s cieľom zachytiť kamerami zvláštne úkazy. Netušia, že to, čomu budú čeliť v najbližších hodinách, bude za hranicami ich chápania aj vlastnej existencie. Situácia sa vymkne spod kontroly a zdá sa, že jediný dôkaz udalostí onoho večera sa nachádza na záznamoch kamier. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (8)

Trailer 1

Recenzie (82)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Iveta Malachovská povedala, že toto je najväčší horor, aký videla. Zrejme to bol jej jediný horor. Takmer hodinu sa tam nič poriadne nedeje, okrem toho, že slušné študentky Marcinková s Blesákovou sa vyjadrujú ako kočiš. Neherecké zjavy ako Guľa tam pobehujú v baníckej helme so svetlom namiereným presne proti ksichtu. Tak sa to zrejme robí. Keď sa nachádzaš v jaskyni alebo v tmavom dome, tak si nebudeš svietiť na cestu, ale rovno sebe do papule. Za dobrú pointu patrí filmu jedna hviezda. ()

Terva 

všetky recenzie používateľa

CITÁT - Vidím ji. Čas 11:25......... Natáčení na záznamové zařízení je příšerný. To může točit každý bez nějakého vzdělání a tak to pak taky vypadá. Příběh je to dobrý, ale chtělo to normální kameru. Ani snaha o jakési "komiksové" rozdělení obrazu, tomu nepomohla. CITÁT - Jdi do řiti s tou kamerou!!......... Koukat skoro celý film na hnusné ksichty z deseti centimetrů je fakt humus a horor. CITÁT - Aspoň sa tvár, že ťa to baví........... CHYBA VE FILMU: Když Eluna (Petra Blesáková), řečená Nina ve 36 minutě přikládá na ohniště velká polena, zůstanou na kupě asi tři kousky polen. Když pak za malou chvilku prochází kolem Peter (Peter Brajerčík) je u ohniště celá kupa polen. Ostatně kolem ohniště a polen se celý film dějí divné věci. Polena mizí, přibývají a zase mizí. Příkladem jsou situace kolem 40, 55 a třeba 59 minuty. CITÁT - Kurva! Do piče! Ty vole!......... Pokud vás nebaví zpíčený příběh, sledujte chování polen u ohniště, je to celkem zábava. Neuvěřitelně strašně jsem se bavil a polena mě donutily se na film dokoukat. Slovenská i Česká kinematografije je stále pod světovou úrovní, což je špatně. Až dokoukám film, půjdu si ven zapálit nějaký táborák a kdo ví, třeba i něco natočím na svůj telefon. CITÁT - Počuj ma dobre......... Ještě jedna zvláštnost: Klášter je starý a schátralý, ale některé dveře jsou jako nové a nalakované. CHYBA VE FILMU: Když Petr (Peter Brajerčík) padá okolo 80 minuty na dveře má na sobě černou bundu. Avšak po nalezení je jen v bílém trikotu. CITÁT - Vydrž, zavolám pomoc....pomóóć.....pomóóc!!!........ Attonitas - Neschopnost pohybu při plném vědomí. Dvě hvězdy za námět. ()

Reklama

klerik 

všetky recenzie používateľa

Druhý oficiálny slovenský horor a opäť znesiteľný. Ale... ZLO bolo jednoduché a vo vlastnej prostoduchosti zábavné. Skrátka pri troche režisérskeho talentu nemalo čo pokaziť. V Attonitas je tiež pár skvelých nápadov, ale tentoraz ide o niečo sofistikovanejšiu hru, než by sa na prvý pohľad zdalo. Pri spätnom pohľade tak paradoxne hororové pobehovanie po temnom kaštieli pôsobi trochu zbytočne dlhé. Herci odvádzajú slušné blairwitchovské výkony, lenže tým, že horor je premiešaný s krimitrilerom nie sú vystrašené spovede do kamery dostatočne silné, ako keby film končil "štandardne" (čiže v štýle BLAIR WITCH či REC). Vo výsedku tu máme niekoľko pôsobivých drobností ("opekačka"), priehrštie zaujímavých technických nápadov (využívanie policajných kamier, webkamera, pretáčanie filmu) a trochu pridlhý pobyt v tme (prekvapivo dobre nasnímanej tme, takže divák vidí všetko, čo treba). Po dlhšej dobe ide o žánrový film, kde si pri odchode z kina rekapitulujete, ako to celé vlastne bolo... Film sa možno tvári chytrejšie, než v skutočnosti je, ale určite sa dostatočne odlíšil od konkurencie, aby sa naňho nezabudlo. Ak chcete vidieť, ako sa dajú deväťdesiate roky (VRESKOT, TEMNÁ LEGENDA, TAJOMSTVO MINULÉHO LETA) natočiť modernejšie a na slovenský spôsob, pokojne skúste Attonitas... ()

verbal 

všetky recenzie používateľa

Tie maďarské péovéčka začínajú byť v poslednom čase ozaj pépéčé. Po Zle a Hot MILF from Poprad gets a creamy facial je toto už tretí kúsok, ktorý mi rozhýbal guľe, a tak ho len tak nepošlem do riti s pečiatkou amatérskej kokotziny. Traja bystrickí gájovia a dve štrbiny zbadali, že sa po miestnom dojebanom kaštieli v noci fláka akási čudná ektoplasma a rozhodli sa ju ponakrúcať, akože asi pre tyrúrka.kom. Vercajg si na to požičali bohovský, vôbec sa im netriasol, tento Jarda Mottel tiež nie je žiadny juvenilný drnkač lofasov, a tak z toho nakoniec vytrtli riadne bubavý a fasa prefíkaný ojeb. Pravdu povediac, bol by som ku koncu radšej, keby sa tam ozaj zjavil dáky bezhlavý chujko či krvilačná biela pizda, no som veľmi spokojný aj s týmto akože Hexenšusom. Nuž prijebávam zaslúžené plnotučné štyri a hneď plný dojmov s nádejou nakupujem na internetoch Horny teens assbanged in Nitra. ()

George Stobbart 

všetky recenzie používateľa

Slovenský found footage horor z prostredia opusteného kaštieľa, kde sa nájde neidentifikovateľná mŕtvola. To nabudí záujem miestnych študentov, ktorí sa tu rozhodnú stráviť noc a nafilmovať si školský projekt. A ako to už tak býva, vypomstí sa im to, o čom sa divák môže presvedčiť z ich nahrávok. Síce som filmu zo začiatku nedôveroval, ale som rád, že nakoniec ide o vydarený horor. Slováci si uvedomili možnosti found footage a po slušnom počine "Zlo" prichádza (podľa mňa) ešte trochu lepší "Attonitas". Má síce svoje neduhy; určitú naivitu, lacné chybky v spracovaní a na nervy mi liezlo aj časté pretáčanie kamier a vracanie sa k záznamu, no ináč to funguje. Je tu atmosféra, napätie, ľakačky, dokonca aj zmyslupný scenár, miestami vydarený humor a odohraté je to lepšie než ktorýkoľvek z tých primitívnych SK shit TV seriálov. V rámci celosvetového FF hororu pohodový priemer, v rámci SK & CZ hororu jeden z vrcholov. Štvrtá hviezdička je síce len slabá a čisto subjektívna; z pocitu a chuti to podporiť, ale aj tak dobre. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (5)

  • Ve scéně, kdy Elena (Petra Blesáková) řečená Nina ve 36. minutě přikládá na ohniště velká polena, zůstanou na kupě asi tři kousky polen. Když pak za malou chvilku prochází kolem Petr (Peter Brajerčík), je u ohniště celá kupa polen. (Terva)
  • Snímka Attonitas sa nakrúcala dvanásť dní v lete 2011, osem až dvanásť hodín denne a v opustenom kaštieli na sídlisku Radvaň v Banskej Bystrici, ktorý si tvorcovia prenajali za 2000 eur. Celý film stál 274 000 eur bol stopercentne financovaný zo súkromných zdrojov. (Sufferer)
  • Když Petr (Peter Brajerčík) padá okolo 80. minuty na dveře, má na sobě černou bundu, avšak po nalezení je jen v bílém trikotu. (Terva)

Reklama

Reklama