Reklama

Reklama

Orange Is the New Black

(seriál)
  • Česko Holky za mřížemi (viac)
Trailer 1
USA, (2013–2019), 90 h 44 min (Minutáž: 51–93 min)

Tvorcovia:

Jenji Kohan

Predloha:

Piper Kerman (kniha)

Hrajú:

Taylor Schilling, Laura Prepon, Kate Mulgrew, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Natasha Lyonne, Taryn Manning, Nick Sandow, Yael Stone, Vicky Jeudy, Jason Biggs (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(7) / Epizódy(91)

Piper (Taylor Schillingová) je mladá, půvabná, vzdělaná, má chápavého snoubence Larryho (Jason Biggs). Na první pohled se zdá, že v jejím životě všechno klape jako na drátkách. Jenže Piper udělala chybu. Před deseti lety se pokusila převézt přes hranice kufr plný peněz. Byly to špinavé peníze vydělané za ilegální prodej drog a Piper za to teď tvrdě zaplatí. Musí opustit snoubence a nastěhovat se do svého nového domova ve federálním ženském nápravném zařízení. Naštěstí je to věznice jen s minimální ostrahou a 15 měsíců se přece dá vydržet… Nebo ne? Dozorci Samu Healymu (Michael Harney) je křehké Piper líto, a tak jí aspoň občas radí, jak v neznámém světě za mřížemi přežít. Piper se snaží porvat s nepsanými zákony, jak to ve vězení chodí, ale není to vůbec jednoduché. Čeká ji několik šokujících překvapení! Holky za mřížema jsou slavný komediálně-dramatický seriál nominovaný na několik cen Emmy, který vznikl podle knižní autobiografie skutečné Piper Kermanové. V příběhu, který je stejně humorný jako napínavý, se objevuje mnoho zajímavých a originálních postav – takových, jaké na televizní obrazovce většinou chybí. (TV Prima)

(viac)

Recenzie používateľa silentname k tomuto seriálu (7)

Série 1 (2013) (S01) 

Okey... asi je na čase povedať niečo k tomuto seriálu. Ohodnotím každú sériu zvlášť a potom poviem aj niečo celkovo. A musím povedať, že prvá séria skutočne nasadila latku vysoko. Jediným mojim osobným problémom bola asi Taylor Schilling v hlavnej role. Jej postava nebola počas série nejako výrazne zaujímavá a nemal som ani pocit, že by tomu niečo pridala. Plus je tu absolútne nulová chémia medzi ňou a Jasonom Biggsom a nefunguje to. Čakal som od začiatku, že sa tam niečo zvrtne. Ostatné postavy sú ale zaujímavé, prostredie dobre stvárnené a je fajn, že sa o našich hrdinoch dozvieme dostatočne veľa. Laura Prepon je skvelou herečkou a okrem toho musím povedať, že jej postava ma maximálne dostala. Toto je skvelé. Neviem čo viac by som povedal. Ak máte radi príbehy z väznice, myslím, že budete spokojní. Určite si to čeknite. Hodnotenie: A- ()

Série 2 (2014) (S02) 

Druhá séria "Orange Is The New Black" ma už akosi nechytila za pačesy ako prvá. Možno za to môže fakt, že tu máme Lorraine Toussaint v role hlavného zloducha, ktorého viac sledujeme než všetko ostatné, no na druhú stranu je to opäť zaujímavý koncept a máme tu opäť trošku iný svet. Kde sa černošky dokážu spojiť a rozhodnú sa priniesť revolúciu vo väzení a ovládnuť to tam. Celkovo som si to užil, chýbala mi akurát Laura Prepton, ktorá je tu veľmi málo. Celkovo som ale spokojný a musím povedať, že séria má skvelé vyvrcholenie. Takže pokračujeme v trošku nižšom duchu, ale stále je to super. Hodnotenie: B+ ()

Série 3 (2015) (S03) 

Tretia séria ma akosi brala zatiaľ najmenej. V prvom rade sa tu Piper zmení z nezaujímavej postavy na neskutočne otravnú mrchu, ktorú nie som schopný sledovať a lezie mi akurát na nervy. Plus jej biznis ma vôbec neberie. Plus je tu viac sexu a násilia, než naposledy a nemám pocit, že to funguje v dobrom. Koniec je opäť super a veľmi šťastný, ktorý ma skutočne príjemne potešil, no je tu aj veľa momentov, kde som prevracal oči a mal toho plné zuby. Najmä vďaka Piper. Uvidíme či to štvrtá séria vysadí naspäť do lepších končín. Hodnotenie: C+ ()

Série 4 (2016) (S04) 

Musím povedať, že vďaka posledným trom dielom pridávam ešte jednu hviezdu, lebo tam skutočne nemôžem povedať nič iné, len absolútne fantastické zakončenie. A človeka to súčasne aj nakopne na to, aby sa tešil na ďalšiu sériu. Nebudem dávať spoilery, ale jednoznačne viem povedať, že sú tu najlepšie momenty celého seriálu. Čo sa zvyšku týka, tak poviem najprv svoje negatíva. Nemám rád drsnú Piper, ktorá sa hrá na nejakého bossa väznice. Absolútne nemôžem stráviť postavu Judy King. A musím povedať, že aj tématicky mám pocit, že sa veľmi často motáme v tých istých témach a je to najmä o Marii, ktorá sa chce stať bossom väznice, najmä po tom, čo jej Piper zavarí poriadny problém, vyrovnávanie sa s faktom, že ženy nemajú ako zarábať peniaze a je tam moc väzenkýň. Čo ale funguje na tejto sérii je pribeh Lolly, a musím priznať, že aj Alex ukáže veľkú časť svojho vnútra a spoznáme viac jej príbeh. A sme radi, že na začiatku série neskončí mŕtva. Bolo by jej škoda. Nicky sa vráti a je to super. Terorizmus zo strany bacharov je silný a veľmi sa mi páči story medzi Tiffany a Boo. Sú tu asi najlepšími postavami série. Plus musím povedať, že vzťah Poussey a Soso je veľmi dobre spracovaný a uveriteľný. Možno by som nechcel ísť až tak rasistickou cestou a dal by som tam menej ukážky života celebrity v base, ale celkovo ma táto séria asi brala viac, než posledná. A rozhodne ma navnadila na pokračovanie. Hodnotenie: B- ()

Série 5 (2017) (S05) 

5. séria je trošku návrat k zaujímavejším konceptom po nevydarenej tretej a tiež nie najlepšej štvrtej sérii. Hoci boli obe výborne zakonečené, tak akosi ma to nemotivovalo sa vrátiť k seriálu. A hoci to zo začiatku nevyzerá, že by sa rozhodli svoj koncept využiť poriadne, tak je to viac menej len budovanie všetkého, čo ešte len príde v neskorších dieloch. A viac menej to potom začína opäť fungovať. Stále sú tu zaujímavé postavy, no prekvapivo sú to iné, než by na človeka pôsobili, že reálne budú. Suzanne je vynikajúca, Tiffany Dogget je stále skvelá a rovnako aj Big Boo. A potom ešte aj Gloria Mendoza. To sú asi moje najobľúbenejšie postavy v tejto sérii. Ostatné majú svoje momentky. Ako Taystee, alebo je tu tiež skvelá scénka kde bude Cindy chcieť upokojť Suzanne a spievať jej baseballovú pieseň, aby sa konečne upokojila a celkovo je super vidieť v tejto sérii trošku iný koncept. Všetko sa odohráva behom dvoch dní a všetko naberá trošku iné kontúry. Ale potom sú tu postavy, o ktorých by som povedal, že by prežili aj koniec sveta a boli by rovnako otravné ako vždy boli. Ako sú Leanne a Angie. Red sa tu objaví v role, ktorá možno niektorých prekvapí a niektorých pobaví... záleží na vašom uhle pohľadu. Niekedy humor funguje, no inokedy zase mám pocit, že iné scénky sú zbytočné. Ako napríklad väčšina dialógov medzi Piper a Alex. Ale potom sú tu aj skvelé rozhodnutia. Ako fakt, že Linda si užije svet vo väzení počas vzbury, alebo aj veľmi dramatický moment, kedy sa veľký Piscatella rozhodne vyriešiť veci podľa svojho. A rovnako je zaujímavé ho vidieť oholeného. Myslím si, že po pár nevydarených sériach je táto zaujímavejšia. Len sa do nej treba najprv trošku dostať. Medonzin príbeh je tu svkelý, Soso má dobré momentky a čo sa týka Suzanne... tak to bez debaty. Čeknite si sériu a uvidíte sami. Hodnotenie: B+ ()

Série 6 (2018) (S06) 

Vyzerá to, že budem v minorite, ale aj tak to poviem. 6-ta séria "Orange Is The New Black" je podľa mňa najlepšou sériou od čias prvej. Znie to asi divne, ale poviem to takto. 2-há séria bola podľa mňa dobrá, len sme sa moc sústredili na nového padoucha. Tretia a štvrtá séria ma nejako moc nebrali a mal som s nimi asi viac problémov. A predošlá séria zase podľa mňa mohla svoj koncept využiť oveľa lepšie. Kým na konci sme sa začali motať zbytočne v kruhoch. Takže som už nebol nejako natešený na novú sériu, no ku kreditu tvorcov si myslím, že sme tu dostali zaujímavejšiu story, lepšie nové postavy a zakončenie, ktoré pôsobí ako skutočne zakončenie. Neviem či tvorcovia nebudú ešte aj tak pokračovať v nových dieloch... lebo však ak to vynáša... tak prečo nie? ... ale minimálne sme vyšli z niektorých stereotypov. V prvom rade mám pocit, že sa postavy opäť niekam posunú, niečo nové sa o nich dozvieme a budeme mať opäť nové dôvody na to sa na ne tešiť. Aspoň teda na väčšinu z nich. Ako niektorí už písali, nie všetky postavy z minulých sérií sa vrátia a je to trošku škoda. Rád by som videl Big Boo, Soso, Sister Jane alebo Normu a podobne. Koniec koncov by som veľmi rád vedel, kam sa reálne ich postavy dostali. Možno sa otvorí priestor a uvidíme, no to nebudem rozoberať. Máme tu ale príbeh z maximálky, ktorú majú pod kontrolou dve sestry. Každá jeden blok a vedie to k vojne. Zaujímavé a najmä obe sestry sú dobre spracované. A ku koncu to bude ešte zaujímavejšie. Posledných pár dielov som sa už skutočne nevedel dočkať čo bude. Negatíva sú pre mňa Madison, ktorá je skutočne iba stereotyp tyrana v base, ktorý si potrebuje dokázať, že je najtvrdšia. A nemám takéto postavy rád. Najmä keď reálne nemá k tomu žiadny reálny význačný motív, ktorý by ju odlíšil od všetkých ostatných stereotypných tyranov. Bachari sú tu miestami neskutočne odporní, ale nemôžem tvrdiť, že by boli väčšinou zlatí. Čo je však super je príbeh Taystee, ktorá bude mať dosť problémov, Piper, ktorá tentokrát chce urobiť niečo lepšie pre život v base (to ma teší), jej vzťah s Alex nepôsobí na príťaž. Nicky klasicky a Lorna si proste žije na svojej vlastnej planéte. Tú vždy vidím rád. Z nový postáv mi sadla Daddy a jej vzťah s Dayou funguje dobre. Plus aj jej mama vonku z basy dokáže niečo podniknúť. A Tiffany so Suzanne sú podľa mňa stále fantastické. Za mňa najlepšia séria po vynikajúcej prvej. Lebo ani jedna už potom akosi u mňa nešla do výšin. Tu ma konečne niečo zaujalo. Takže som spokojný. Hodnotenie: A- ()

Série 7 (2019) (S07) 

Posledná séria "Orange Is The New Black". Máme to za sebou. 7 sérii po 13 dielov z ženskej väznice. A musím povedať, že to bola poriadna jazda. Sledovať som to začal, keď boli vonku prvé 4 série a odvtedy som bol vždy zvedavý na to, ako to bude pokračovať. A mám pocit, že záverečná séria nie je len skvelé zakončenie série, ale ide podľa mňa o najsilnejšiu sériu, ktorú sme tu počas tých siedmich rokov mali. Je mi síce ľúto osudov niektorých postáv, no jednoznačne musím povedať, že v tejto sérii asi najlepšie fungovala dráma zo všetkých. A nie všetko skončí happyendom. Ale niektoré veci zase naopak áno. A som tom rád, lebo mi to príde aj zaslúžené. Ale nie všetci jednoducho môžu skončiť šťastní. Tak to v reálnom živote nefunguje. Som rád, že postavy sú stále rovnako skvelé. Mám rád Suzanne. Mám rád Gloriu, takisto aj Alex, Tiffany, Taystee, Joa Capputa a všetkých ďalších. Postavy sú tu skvelé a je skutočne super vidieť kam sa budú v tejto sérii posúvať a čo všetko sa udeje. Dokonca aj Luscheck konečne asi bude mať svoj moment. Možno aj najväčší Mr. "I Don´t Care" nájde v sebe moment, kedy konečne urobí niečo správne. Lorna stále žije na planéte Lorna a bude tu mať pár silných momentiek. Okrem toho si myslím, že dobré momentky si vychytili aj Red a Nicky. Kde séria podľa mňa nie je úplne super sú v dvoch miestach. V prvom rade poviem, že aj keď rozumiem tejto novej Dayi, tak akosi mám ťažké srdce ju prijať, lebo mi príde ako tyran veľmi otravná. A okrem toho mám pocit, že si tu miestami vôbec nevedia ustrážiť roky. Je super, že postavy nestarnú, no ocitajú sa v dobe, ktorá je skôr niekedy v období 2017 - 2018. A to je trošku problém, lebo to viac reflektuje súčasnosť, než čas, kedy by to malo byť, čo by mal byť niekedy rok 2014 alebo 2015. Proste ten čas plynie zle. Lebo niektoré veci vtedy ešte neboli. A séria si to neuvedomila. Ale ak sú to moje najväčšie problémy, tak sa nemám moc čo sťažovať. Ak ste videli všetky série, pozrite si pokojne aj poslednú. Myslím si, že nebudete sklamaní. A tým sa jedna veľká seriálová kapitola uzatvára. Zbohom dámy. Hodnotenie: A ()

Súvisiace novinky

Ryan Gosling jako vlkodlak?

Ryan Gosling jako vlkodlak?

30.05.2020

Studio Universal pokračuje v oživování svých klasických monster, a další na řadě je podle všeho Vlkodlak. V nové verzi by si pak hlavní roli mohl zahrát Ryan Gosling (Drive, Blade Runner 2049).… (viac)

House of Cards skončí šestou sérií

House of Cards skončí šestou sérií

01.11.2017

Streamovací služba Netflix se před pár lety vrhla na seriálovou tvorbu. A dnes už víme, že to bylo skvělé rozhodnutí, jež nám dalo Stranger Things, Narcos, Orange is the New Black nebo The Crown.… (viac)

Další krok pro Netflix

Další krok pro Netflix

08.03.2015

Stále populárnější americký poskytovatel „video on demand" (VOD) streamovaných médií v současnosti zažívá svůj vrchol. Po celém světě má Netflix více než 50 milionů předplatitelů a možná již koncem… (viac)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (viac)

Reklama

Reklama