Reklama

Reklama

Kalvária

  • Česko Kalvárie (viac)
Trailer

Otec James (Brendan Gleeson), duchovný z malej írskej vidieckej farnosti, sa počas nedeľnej spovede dozvie, že jeden z farníkov sa ho chystá zavraždiť. Sediac za mriežkou spovednice však netuší, o koho sa jedná. Smrť nevinného farára by pre nešťastného muža bola zadosťučinením za zneužívanie, ktorého sa na ňom v detstve dopúšťal iný katolícky kňaz. Nechce zabiť vinníka, ale nevinného človeka, lebo len ten svojou smrťou vykúpi hriechy hriešnikov. James, ktorému zostáva len sedem dní na to, aby sa v rámci svojich príprav na smrť zmieril so svetom, sa vydáva na kalváriu naprieč malým írskym mestečkom, stretáva sa s jeho obyvateľmi a snaží sa pritom vypátrať potenciálneho vraha. Na svojej púti zisťuje, že tunajší ľudia nemajú žiadne ciele, nenašli zmysel života ani svoje miesto v ňom. Spoločnosť je presýtená zlobou, životným sklamaním a úplne je ľahostajná k otázkam viery. Poznanie, že inštitúcia, ktorej zasvätil celý svoj život, je dnes už tak zastaraná, že nikomu nepomôže, v ňom začína vzbudzovať vážne pochybnosti o zmysle vlastného života a viery. (TV JOJ)

(viac)

Videá (19)

Trailer

Recenzie (261)

Thomick 

všetky recenzie používateľa

"I think there's too much talk about sins, to be honest. Not enough talk about virtues." - "You might be right. What would be your number one?" - "I think forgiveness has been highly underrated." --- Málokterý film tak krásně vystihujou jeho vlastní repliky. McDonaghova lekce ze společenských stereotypů podruhé a stále kvalitně. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Kalvária operuje so strašne substanciálnou rovinou a predpokladá, že jej k uskutočneniu niektorých východzích bodov ako bázická očista beznádeje a zúfalstva z rozštvrtenej spoločnosti hriechu a robenia napriek zasvieti akési hlboké svetielko dôkladnej afirmácie umeleckej reči z prezentovaného dramatického kontextu. Bohužiaľ, okolo kňaza Jamesa sa nedokáže vytvoriť presvedčivý ekvivalent ľudského utrpenia. Šermuje sa so striktnými premisami rozporov a postrádam dramatické odbočky a dáky ten intímny rozmer, ktorý by vyplával niekde na povrchu z menej čitateľných seáns a výstupov. ()

Reklama

Eddard 

všetky recenzie používateľa

Syrová, drásavá konverzačka o duševním zdraví a nemocech dnešního Irska, potažmo světa. Dost temná a hnusná, aby uspokojila nejkovanější cyniky, s jemnými černohumornými podtóny a tu a tam nějakou tou kapkou vlídnosti a naděje, aby se na to vůbec dalo dívat. A Brendan Gleeson, samozřejmě, který vás svým charismatem zabije do země. "It´s just you have no integrity. That´s the worst thing I can say about anybody." 90% ()

Othello 

všetky recenzie používateľa

Námětem, karikaturně přetaženými postavami a strukturou scén je to klasická noční můra. A ta zde může být katechická i existencionální. Což mi přijde jako poměrně pádný důkaz schopností scénáristy a režiséra McDonaugha. "I didn't realize how much you hate me." "I don't hate you. I'm saying you're have no integrity. Which is the worst thing I can say about anything." ()

pornogrind 

všetky recenzie používateľa

...Poprvé jsem ochutnal semeno když mi bylo asi 7 let(první věta filmu). O chvíli později... Byl jsem znásilněn knězem když mi bylo 7 let. Orálně a análně. O dalších pár chvil později... Já zabiju vás otče, protože jste neudělal nic zlého. Vás, protože jste tak nevinný. Ale né teď hned. Řekněme až příští neděli...Toť stručný začátek. Poté film sleduje následujících 7 dní. Po vynikajícím filmu The Banshees of Inisherin(2022) je tu další drama(s prvky černýho humoru) zasazené do krásnýho irskýho prostředí. V hlavní roli o5 vynikající Brendan Gleeson. Slabší 4 hvězdy. ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (9)

  • Obraz, na ktorý sa Michale Fitzgerald (Dylan Moran) vymočil, je kópia zvaná "Veľvyslanci", ktorá je teraz umiestnená v Národnej galérií v Londýne. Zaujímavosťou je, že v spodnej časti je zobrazená lebka v anamorfnej perspektíve, ktorú je možné vidieť len, ak sa pozeráte zo strany obrazu. Okrem tohto je možné vidieť v ľavom hornom rohu za oponou Ježiša na kríži. (DEGESH)
  • John Michael McDonagh o příčině vzniku filmu uvedl následující: "Pravděpodobně jsou připravovány filmy o zneužívajících kněžích. Mým posláním je dělat opak toho, co ostatní a chci natočit film o dobrém knězi." (Kmotr76)
  • Vo filme vystupuje 12 vedľajších postáv, tak ako bolo 12 apoštolov. (DEGESH)

Súvisiace novinky

Malíček míří do Labyrintu

Malíček míří do Labyrintu

27.09.2014

Irský herec Aidan Gillen se objevil třeba v Temný rytíř povstal, kriminálce Blesk nebo letošním dramatu Kalvárie. Nejvíc lidí ho ale zná jako Malíčka ze Hry o trůny, kde pletichaří jako o život a… (viac)

Reklama

Reklama