Reklama

Reklama

Kalvária

  • Česko Kalvárie (viac)
Trailer

Otec James (Brendan Gleeson), duchovný z malej írskej vidieckej farnosti, sa počas nedeľnej spovede dozvie, že jeden z farníkov sa ho chystá zavraždiť. Sediac za mriežkou spovednice však netuší, o koho sa jedná. Smrť nevinného farára by pre nešťastného muža bola zadosťučinením za zneužívanie, ktorého sa na ňom v detstve dopúšťal iný katolícky kňaz. Nechce zabiť vinníka, ale nevinného človeka, lebo len ten svojou smrťou vykúpi hriechy hriešnikov. James, ktorému zostáva len sedem dní na to, aby sa v rámci svojich príprav na smrť zmieril so svetom, sa vydáva na kalváriu naprieč malým írskym mestečkom, stretáva sa s jeho obyvateľmi a snaží sa pritom vypátrať potenciálneho vraha. Na svojej púti zisťuje, že tunajší ľudia nemajú žiadne ciele, nenašli zmysel života ani svoje miesto v ňom. Spoločnosť je presýtená zlobou, životným sklamaním a úplne je ľahostajná k otázkam viery. Poznanie, že inštitúcia, ktorej zasvätil celý svoj život, je dnes už tak zastaraná, že nikomu nepomôže, v ňom začína vzbudzovať vážne pochybnosti o zmysle vlastného života a viery. (TV JOJ)

(viac)

Videá (19)

Trailer

Recenzie (261)

silentname 

všetky recenzie používateľa

Po nejakom čase od zhliadnutia teda konečne okomentujem. Ide totiž o film, ktorý sa nedá asi hneď ohodnotiť. A to napriek faktu, že ide podľa mňa o dobrý filmový kúsok. Hlavný hrdina je divákovi sympatický a ide o skutočne dobrého kňaza. A pritom si toho musí pretrpieť veľmi veľa. Najmä obrovské množstvo nenávisti od celého okolia. Je to silné, veľmi emotívne, miestami možno trošku zmätené, no neuberá to výrazne filmové kvality. Neviem však moc čo o ňom povedať bez spoilerov. Preto asi dám k tomu toľko, že stojí to za pozretie, ale pripravte sa na niečo veľmi silné. ()

Terva 

všetky recenzie používateľa

CITÁT - Poprvé jsem ochutnal semeno, když mi bylo sedm let............ Film je prošpikován černým, ironickým i Britským buranským humorem, ale jako celek je to velmi smutný příběh. U některých dialogů divák přemýšlí, kdy se má smát a kdy je brát vážně. CITÁT - Krásu najdete ve všem, když se pořádně díváte............ Například rozhovor v kostele okolo 30 minuty je perfektní, ale ikdyž vám cukají koutky k úsměvu, je vlastně rozhovor spíše k pláči. CITÁT - Díky, že jste si se mnou promluvil. Tedy, ne že by to pomohlo.............. Ten konec mě trochu rozhodil a abych napsal prabvdu, je nevěrohodný a mě osobně se nelíbil. CITÁT - Podceňuje se ochota odpouštět............ ()

Reklama

castor 

všetky recenzie používateľa

Výsledek se pohybuje na rozmezí několika žánrů – hlavně je silným dramatem, který je naplněný nejednou hříšnou duší. Je černohumorný, ironický i chytrý, má atmosféru irského venkova, potěší kvalitní technickou a vizuální stránkou. Velkým trumfem tohohle cynického kousku plném antihrdinů a úvah je pak irský buldozer Brendan Gleeson, který poctivě sbírá pamětihodné vedlejší role. Druhým a ještě důležitějším článkem je pak samotný režisér a scénárista John McDonagh, mimochodem bratr Martina McDonagha, který Gleesona výtečně režíroval V Bruggách. Upřímné a myšlenkově hutné. Třeba příště jednu hvězdu přihodím. ()

MartinezZ 

všetky recenzie používateľa

Všichni mají své problémy, někteří menší, někteří větší a někteří jsou jeden velký pochodující problém. Problémem tohoto filmu ale je, že všichni mají problém, nikdo nikde nic nevyřeší a pak to ani nedává smysl a je konec. Dost blbý konec. A pak tu ještě někdo napíše do žánrů "Komedie", což je už absolutní faux pas. Bohužel, přes hoďku a půl čekáte, kam se to celé vyvine a ono nikam - tak, jak to začalo to i skončí - nijak. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

[AFF 2014] Cynické, smutne úsmevné rozjímanie nad deprimujúcou realitou stavu spoločnosti par excellence. Film plný veľkých životných právd, ktorý bez okolkov vraví, že tú univerzálnu, všeobjímajúcu je nájsť prosto nemožné. Otvorene kritická vízia sveta spejúca do absurdnej ignorancie a neúcty voči životu, človeku, Bohu, autoritám a akýmkoľvek hodnotám, ktoré nám ešte ostali - alebo v tej fáze už sme? Hlboko pravdivý príbeh sa nevyhýba ošemetným otázkam a starnúceho kňaza konfrontuje s dedičstvom rasizmu, nenávisťou, uštipačným ateizmom, morálnymi pokleskami, apatiou, násilím bez príčiny, neznesiteľnosťou a nezmyselnosťou existencie v tomto svete a nevyhnutnou smrťou. Príbeh je na jednu stranu koncipovaný až denníkovou formou, mapujúcou posledný týždeň zo života írskeho vidieckeho kňaza, zároveň je však pre diváka detektívkou, v ktorej sa snaží odhaliť identitu muža, ktorý kňazovi sľúbil, že ho na konci týždňa zabije. Len tak, pretože jedine to dokáže ešte ľudí šokovať. Zabiť dobrého kňaza v nedeľu. To bude dobré. Imho, toto bude spolu s ukrajinským Klanom a ruským Leviathanom jeden z najdiskutovanejších nových filmov. Brendan Gleeson samozrejme vynikajúci a ani zvyšok obsadenia nezaostáva. 80% ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (9)

  • Vo filme vystupuje 12 vedľajších postáv, tak ako bolo 12 apoštolov. (DEGESH)
  • Námět se do značné míry podobá knize „Řeznickej kluk“ od spisovatele Patricka McCabea, kde je však děj popisován z pohledu samotného násilníka - řezníka, který byl v dětství zneužíván knězem. (Merenre)

Súvisiace novinky

Malíček míří do Labyrintu

Malíček míří do Labyrintu

27.09.2014

Irský herec Aidan Gillen se objevil třeba v Temný rytíř povstal, kriminálce Blesk nebo letošním dramatu Kalvárie. Nejvíc lidí ho ale zná jako Malíčka ze Hry o trůny, kde pletichaří jako o život a… (viac)

Reklama

Reklama