Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1789 sa na francúzskom vidieku objavil bandita, nazývaný Čierny tulipán. Miesta šľachta ho považuje za svojho najväčšieho nepriateľa, neschopný vrchný veliteľ polície si však myslí, že tajomným mužom je gróf Gulillaume de Saint Preux. Hoci tomu nikto neverí, je to pravda a tak keď pri jednej zo šarvátok Čierneho tulipána zrania na ľavom líci, nemôže sa medzi šľachtou ukázať. Povolá teda z Paríža svojho mladšieho brata Juliena, ktorý sa na neho na nerozoznanie podobá... (STV)

(viac)

Recenzie (169)

videofil 

všetky recenzie používateľa

Narozdíl ode mne se mým rodičům tento film líbí. To byl také důvod, proč jsme si ho kdysi natočili na video. Když jsem tento film viděl poprvé nijak zvlášť mě nezaujal. Asi před čtrnácti dny jsem si ho po delší době pustil znovu na videu a z odstupem času musím přiznat, chvílemi jsem filmu chtěl dát tři hvězdičky. Ale pořád váhám a zatím své původní hodnocení měnit nechci. Abych pravdu pověděl, herce jako jsou Delon nebo Belmondo jsem měl vždycky rád spíše v drsných kriminálkách a gangsterkách. V těchto historických filmech jako Černý tulipán nebo Manželé z roku 2. jsem je nikdy nemusel. Spíš mě takové filmy v jejich podání vždycky nudili. Prostě kriminálky a gangsterky jim sednou přímo na tělo. Co se českého dabingu týče, Delona zde docela dobře nadaboval Ladislav Lakomý. Kvůli svým rodičům doufám, že film někdy vyjde na dvd, byl by to pro ně hezký dárek. ()

Andronikos 

všetky recenzie používateľa

Ak sa nemýlim, v titulkoch sa film prezentuje ako spracovanie rovnomenného románu Dumasa st., čo je s ohľadom na počet spoločných rysov oboch diel buď omyl (sebaklam) tvorcov alebo prejav ich cynizmu. Inak vcelku príjemná záležitosť a nápad s dvoma bratmi, z ktorých každý pristupuje k reálnemu základu činnosti Čierneho Tulipána značne odlišne, posúva inak (zvlášť na tú dobu) zrejme rutinný historicko-dobrodružno-romantický námet za hranicu priemeru. Na dnešnú dobu trochu naivné (v súčasnosti by väčšina scén musela byť omnoho dramatickejšia a humor okresanejší), ale ako pamätník z rokov aspoň osemdesiatych nemám to srdce nedať Čiernemu Tulipánovi štyri tulipány, teda pardon: hviezdičky (ako ostatne asi väčšina hodnotiteľov). ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Komédia z čias, kedy svetu ešte nedrbalo a nič nemuselo byť super politicky korektné. Dnes by už vo filme z prostredia Francúzskej revolúcie museli byť minimálne traja černosi a dvaja Aziati. Kto má rád zrýchlené šermovačky na spôsob mušketierov tak sa určite dobre zabaví aj na Čiernom Tulipánovi. Pre mňa veľmi funkčný humor s kvalitnými kostýmami a nádychom francúzskych dejín, ktoré sú tak špecifické. ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Chci tvoji mrtvolu, dokud je ještě teplá. Bůh má naspěch. Okamžik, Pane, už jde." Černí tulipáni byli dva, ale podle prince de Grasillacha je Černý tulipán rajče. A podle legendy zavinil Černý tulipán pád Bastily. Je to prostě zamotané a já jsem se přitom skvěle bavil. Bratři de Saint Preuxové jsou totiž ozdobou postele každé markýzy, Plantin je neobyčejně zábavný revolucionář, o bojovné Caro lze snít nejeden mokrý sen a o tajném rodinném výpadu z dílny strejdy Porthose se snad ani není třeba rozepisovat. Prostě tohle je jedno z nejzábavnějších dobrodružství mého mládí a já na něj nedám dopustit. ()

blackrain 

všetky recenzie používateľa

Mohu jen potvrdit, že Alain Delon byl nezapomenutelný a velmi okouzlující. Pořád se na film dobře kouká a pořád se u něho stejně dobře bavím. Neztratil nic z toho, co divákovi nabízel v době svého vzniku. Trošku dětinské a zároveň bláznivé mi přišlo, když Delon hrál se svým koněm na honěnou. Na druhou stranu to film zase o něco více odlehčovalo. Vždycky se na tehle film ráda podívám. Člověk se při něm může alespoň na pár chvil zasnít. ()

Galéria (38)

Zaujímavosti (6)

  • Snímek vyprodukovalo filmové studio v Nice, vzhledem ke španělské koprodukci ale velká část natáčení probíhala také ve Španělsku, mimo jiné ve starobylých městech Cáceres a Trujillo nedaleko portugalských hranic. (argenson)
  • I když film nemá nic společného se stejnojmenným románem Alexandra Dumase, je zde odkaz na jeho nejznámější dílo Tři mušketýři. V momentě, když Caroline ukazuje Julienovi trik s kordem, říká, že je to dědictví po jejím pradědečkovi, který byl mušketýr a jmenoval se Porthos. (Chevees)
  • Ačkoliv se film jmenuje stejně jako jeden z románů Alexandra Dumase, nemají spolu vůbec nic společného. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené