Reklama

Reklama

Když počasí změnilo historii

(relácia)
  • USA When Weather Changed History
USA, 2008, 24x43 min

Scenár:

Dan Tyrrell

Účinkujú:

Jim Cantore (moderátor)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Jednotlivé díly:

Operace Orlí dráp Život elitních vojáků a desítky amerických zajatců visí na vlásku, když se během vojenské operace v Íránu snese obrovský prachový mrak zvaný haboob.

Bitva v Ardenách Podívejte se, jak německé vojsko využilo tuhé zimy k tomu, aby zmátlo a mařilo plány spojeneckých jednotek během bitvy v Ardenách.

Cesta do Nome V roce 1925 se mušeři a psí spřežení v extrémním počasí vydali na závod s časem, aby dopravili léky a zachránili životy lidí v odlehlé aljašské vesnici, ve které propukl záškrt.

Velká záplava Mississippi Podívejte se, jak nejničivější záplavy v historii USA změnily rasové vztahy a společnost v údolí řeky Mississippi.

Dunkirk Sledujte, jak nepříznivé počasí tragicky ovlivnilo pokusy britské armády evakuovat stovky tisíc spojeneckých vojáků z pláží u Dunkirku během II. světové války.

Plavci a záchranáři pobřežní hlídky Bouře v roce 1983 způsobila tragédii na lodi SS Marine Electric. Pobřežní hlídka poté přehodnotila způsob a postupy při zachraňování lidí z vody. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (2)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Videl som iba diel Bitka pri Ardenách a na mna to pôsobilo až príliš vojnovo. Čakal som, že sa bude točit téma viac okolo počasia, ako o vojnových strategiách, presunoch či mrznutí vojakov v zákopoch. Ale spracovanie spolu názornými animáciámi či hranými sekvenciami bolo zvádnúté nadpriemerne. Hodnotenie: 70% ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Z 24-dielneho seriálu sa obdobím 2. svetovej vojny zaoberajú 4 epizódy. 2. Bitka v Ardenách, 6. Dunkirk, 17. D – Day a 19. Nagasaki. O prvých troch sa toho už popísalo veľa a tak som okomentoval 19. diel Nagasaki. Európa si užíva prvé dni mieru ale 2. svetová vojna v Pacifiku pokračuje. Japonci neustále odmietajú podmienky kapitulácie a tak 6.8.1945 Japonské mesto Hirošima je zničené po atómovom útoku. A o tri dni neskôr z vojenskej základne vzlietol americký vojenský Boeing B-29 s vodíkovou bombou, ktorú bude neskôr ľudstvo poznať pod názvom Fat Man (Tlusťoch). Cieľ dopadu, Kokura. Ale v tej dobe v tomto meste je viditeľnosť 200 m a oblačnosť tak veľká, že neumožňuje lietadlám spoľahlivo určiť cieľ a tak 32 km pred mestom sa lietadla odklonili na náhradný ciel Nagasaki. Takže Japonské mesto Kokura malo šťastie hneď dva krát a dva krát ju zachránilo počasie. Pri prvom bombardovaní bolo vybrané ako cieľ číslo 2, ale nad Hirošimou bolo pekné počasie a tak nebolo potrebné voliť náhradný cieľ Kokuru. Ale pri druhom bombardovaní bolo mesto vybrané ako cieľ číslo jedna ale vďaka špatnému počasiu bol let na poslednú chvíľu presmerovaný na Nagasaki. Od vtedy sa v Japonsku hovorí „Mať šťastie z Kokury ()

Reklama

Galéria (5)

Reklama

Reklama