Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká ambasáda v Jemenu je obklíčena rozlíceným davem zfanatizovaných demonstrantů. Plukovník Childers, který odpovídá za její bezpečnost, zajistí tři helikoptéry, kterými je evakuována celá rodina amerického vyslance. Následuje atak Jemenců, při kterém jsou tři vojáci z ambasády zabiti. To je jasný pokyn pro plukovníka, aby dal rozkaz k ozbrojené obraně. 83 jemenských civilistů je zlikvidováno. Jeho rozhodnutí je ale diplomatickými kruhy odsouzeno a Childers se stane obětním beránkem a je postaven před soud. Vybere si ke své obhajobě válečného veterána z Vietnamu, cynického opilce a dlouholetého přítele plukovníka Hodgese, kterému ve válce zachránil život. Hodges není přesvědčen, že svého přítele kvalifikovaně obhájí a rozmlouvá mu to, ale Childers je skálopevně přesvědčen, že právě on je ten pravý. Soudní pře, ten věčný souboj o objektivní pravdu a spravedlnost začíná. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (120)

ripo 

všetky recenzie používateľa

Prvá časť : Vietnam 1968 * Druhá časť: oslobodzovacia krvavá misia v Jemene * Tretia časť: hľadanie dôkazov * Štvrtá časť: súdne pojednávanie....... Dve časti by som s veľkým kľudom na srdci vyhodil. Film nemá spád a kŕčovito sa drží počiatočného načrtnutia postáv v začiatku filmu .... Ďakujem, neprosím si ...! ()

nervoznideda 

všetky recenzie používateľa

zajímavé je že tento film je z roku 2000 a v 2001 džihád napadl dvojčata to je skoro úsměvné deda, jaká je doba přežití poručíka ve Vietnamu? 16 minut no coment TLJones u soudu skvělý :-) 6 11 18 tento film mě vždycky (nasere) zvedne žaludek :-) vezmeme si arabáky domů? to snad ne :-) i dnes to stojí za houno, tento film miluji i herce 26.2.2020 ()

Reklama

mortak 

všetky recenzie používateľa

Rules of engagement jsou velmi důležitým problémem, ale bohužel se jimi tento film vůbec nezabývá. Vše je dáno první pulhodinou, a za další zápletku může ukázkový padouch, a cílem je, aby jeden outsider ukázal, že je ten nejlepší právník na světě. Nic proti zrucne natočené zanrovce, ale název neodpovídá obsahu. Proto jen dvě hvězdy. ()

Aqualung 

všetky recenzie používateľa

Koukám na tenhle film už poněkolikáté.Vždy se objeví cosi zajímavého.Vespod je standardní konflikt mezi etikou a formální mocí.Zde vojenskou.Ochrana ambasády je jistě nutná a potřebná věc a standardní součást bezpečnostního protokolu snad každé země. Nestandardní je ale útočník.Dav namixovaný z teroristů a civilistů všech věkových kategorií. Velitel jednotky byl konfrontován se situací,kterou vyřešit bez improvizace nebylo možné.Po nějaké chvíli ostřelování z davu a zabití několika vlastních vojáků dává velitel rozkaz k útoku a dav je z podstatné části postřílen včetně civilistů.Není samozřejmě možné použít v takové situaci praktiky odstřelovačů.Mezi tím je evakuován velvyslanec i s rodinou.Celá akce je posouzena jako hromadná vražda a velitel čelí obvinění.Dobře je zde podán průběh procesu,jeho příprava a zákulisní intriky.Stát se snaží setřást vinu za každou cenu.Nicméně i stát má také,naštěstí,jen soudní cestu,kterou toho lze dosáhnout.Tohle je jedna z výhod demokracie.A tady je také slabé místo.Manipulace s důkazy,zákulisní diplomacie,argumentace a standardní postup,konečně finále v americkém stylu,kdy spravedlnost vítězí.Slušný film. ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Friedkin sa (ako inak!) neserie a politická korektnosť je tu na veľmi tenkom ľade. Páčila sa mi plynulá vyváženosť medzi bojom a súdnou sieňou, pretože jedno bez druhého by nemohlo existovať. Herci boli fantastickí a boli ozdobou filmu. Po rokoch vyhrabaný Vietnamský generál bol naopak trápny (totálne umelo pôsobiaca scéna!), rovnako ako typická americká heroickosť, ale na to sa pozerám ako človek "z poza oceána". Každopádne v dnešných "bojových" časoch je tento film stále aktuálny. Kto určí rozdiel medzi vraždou a sebaobranou, kto prvý hodil kameňom? (napr. Izrael vs. Palestína,... atď atď). 3,5*/5 ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (21)

  • Americko-arabský antidiskriminační výbor prohlásil, že snímek obsahuje mezi hollywoodskými filmy do roku 2000 nejvíce rasistických narážek proti Arabům. (Terva)
  • Režisér William Friedkin odmietol obvinenia, že film bol rasistický: "Dovoľte mi hneď na úvod povedať, že film nie je protiarabský, nie je protimoslimský a určite nie je protijemenský. Aby bol film natočený v Maroku, súčasný marocký kráľ si musel prečítať scenár a schváliť ho a podpísať sa svojím menom... a nikto z arabskej strany veci nemal pocit, že film je protiarabský. Film je protiteroristický. Zaujal rázny postoj proti terorizmu a hovorí, že terorizmus má mnoho tvárí... ale tento film sme nenakrútili, aby sme ohovárali vládu Jemenu. Je to demokracia a ani na chvíľu neverím, že podporujú teroristov viac ako Amerika." (Arsenal83)
  • Na bojové a iné akčné scény bolo najatých približne osemsto reálnych námorníkov. (Arsenal83)

Reklama

Reklama