Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Skupina Elán už dlhé roky zotrváva na výslní domácej hudobnej scény, čo koniec-koncov permanentne potvrdzujú aj výsledky ankety Slávik. Podľa námetu Borisa Filana nakrútil režisér Dušan Rapoš v roku 1989 film, ktorý čerpá motívy práve z hudobného zákulisia hudobnej skupiny. Hrdinov filmu hudobníkov skupiny predstavujú Elánisti Jozef Ráž a Jano Baláž. Hudobný film zobrazuje príbeh o skupine Rabaka, ktorá sa po svojom rozpade rozhodne, že sa opäť vráti na koncertné pódiá. S mladým textárom a scenáristom Petrom (Attila Berencsi) sa pokúšajú získať nielen technické vybavenie kapely, ale najmä zostaviť nový koncertný program pod názvom Návrat malého princa. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (77)

gabo1 

všetky recenzie používateľa

Určite si tento počin nezaslúži plnohodnotné štyri hviezdy, ale pre mňa je to klasika. Dobrá muzika z čias, kedy sa Elán ešte dal počúvať, celkom vtipný aj keď nie bohvieako originálny príbeh a svojská poetika špiny a smradu a výnimočnej obyčajnosti. A tak trochu aj o tom, že občas treba ísť s hlavou proti múru. RO - ZU - MÍŠ!!! ()

meave 

všetky recenzie používateľa

Pri tomto filme nemôžem hodnotiť iba kvalitu. V 89-tom to bol závan rebélie a poetickej romantiky pubertálnej mládeže. Dialógy sú v nefalšovanom blaváckom slangu, ruky sú v smetiakoch, pľuvance v káve a csabovci celkom ako skutoční. Jednoduchá /až príliš/ výpoveď, neobjavná zapletka, ale na fakte „dávno som to zistil – všade sú tí istí“ sa ani za tie roky nič nezmenilo. A hudba – výborná. Dnes by som za takých Elánov a Joža Ráža dala kľudne aj posledné tri Pedro žuvačky! ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Pomer kvality hudobných čísiel a obsahu deja na podobnej úrovni ako Rapošove Fontány. Skrátka, úsmevne zakomponovaná dejová osnova o finančných ťažkostiach hud. kapiel, ktorú sprevádzajú (ako inak) rebélie našich hrdinov. Tam, kde dá ruky preč Boris Filan, respektíve nemá možnosť sebarealizácie, potom z toho vznikne takáto sranda. Ale to nie je len fenomén Rabakáčiny, Sagvan Tofi a spol. (hippies či depešáci) by o tom vedeli dlho rozprávať. A znova raz, primitívne dodabovanie Marošom Kramárom. ()

Karamanlis 

všetky recenzie používateľa

Reklama na komunistami milovanú, za socializmu po všetkých stránkach privilegovanú skupinu Elán prevedená dokonca do podoby celovečerného hudobného filmu, nemajúceho v podstate žiaden kompaktný scenár. Hlavný hrdina v podaní Maďara Attilu Berencsiho je hrozný, výkony nehercov z kapely sa tu akože snažia zachrániť druhotriedni herci ako Bzdúch, Geišberg či Kulíšková... to proste nemohlo dopadnúť dobre. ()

Olík 

všetky recenzie používateľa

„Za každým plotom.. dáme si rabaka“. I kdyby jste byli vyhozeni z loďky uprostřed moře, bez záchranného kruhu a jakýchkoliv informací, toho kluka Rapošovic poznáte i když budete polykat andělíčky. Rádoby dramatické story amatérského scénáře se snad ještě horší režií…..jo a taky musí být nějaká postava muzikant….když jsme komentoval další z „veleděl“ Muzzikanti, tak jsem se otřel o rockové mokré sny Petra „TV Sľágr“ Šišky, ale když si projedu celou Rapošovu filmografii, tak i u něj bude nějaký nesplněný dětský sen. Jediným, co vyloženě stojí za zmínku, jsou samozřejmě nesmrtelné songy z bezPatejdlovského období skupiny Elán (Rabaka, Od Tatier k Dunaju, Čaba neblázni, Van Goghovo ucho, Pretláčanie so životom a další) a překvapivě (tedy pro mne) uvěřitelný herecký projev Jožo Ráže. Jinak klasický Rapoš….a klasický Rapoš, to nechceš. ()

Galéria (3)

Zaujímavosti (11)

  • Natáčanie snímky Rabaka prebiehalo v Bratislave, Prahe, Žiline a Martine. (dyfur)
  • Distribučný slogan k filmu znel "Príbeh spolku cvokov, ktorí sa živia rockom". (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama