Reklama

Reklama

Záhada Hory mŕtvych

  • Česko Záhada Hory mrtvých (viac)
Trailer 2

Film sa inšpiroval skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 1959 na Hore mŕtvych v severnom Urale, kedy prišlo nevysvetliteľným spôsobom o život deväť ruských študentov... Píše sa 28. január 1959. Desať skúsených lyžiarov sa vybralo z Jekaterinburgu smerom do mesta Vizahi na lyžiarsku expedíciu do pohoria Ural v Rusku. Lyžiari, celkovo osem chlapcov a dve dievčatá, boli študentmi Uralského Polytechnického inštitútu. Jeden chlapec zo skupiny ochorel a musel sa vrátiť, ostatní pokračovali ďalej, no ani jeden z nich sa nikdy nevrátil. Ich telá sa našli iba v spodnej bielizni a vykazovali vysoké známky radiácie. Stan bol roztrhnutý zvnútra a turisti z neho utekali bosí a takmer nahí pri teplote -30 °C.  Aj keď sa nenašli známky súboja, obete mali rozrazené lebky, zlámané rebrá, rozsiahle vnútorné znamenia a jednému z dievčat chýbal jazyk. Ich smrť nebola nikdy objasnená, špekulovalo sa o lavíne, ale aj o paranormálnych javoch či UFO. Oficiálnou príčinou smrti bola spontánna sila, ktorú obete neboli schopné prekonať. Horský priesmyk, kde k  došlo k nešťastiu, pomenovali po vodcovi výpravy Igorovi Djatlovovi ako Djatlovov priesmyk. V roku 2012 sa pätica amerických študentov rozhodne vyraziť po stopách ruskej výpravy a objasniť jednu z najzáhadnejších tragédií minulého storočia. Akonáhle sa dostanú na miesta, kde vtedy zahynuli ich vrstovníci, začnú ich prenasledovať čudné desivé udalosti a im je čoraz jasnejšie, že tajomné sily, ktoré na mieste tragédie driemali päťdesiatštyri rokov, sú pripravené vraždiť znova... (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (367)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to podpriemerný dobrodružne ladený horor od Rennyho Harlina. Má celkom dobrý príbeh o pätici amerických študentov, ktorí sa rozhodnú urobiť dokument ohľadom záhadnej Djatlovej výpravy na Urale z päťdesiatych rokov a tak sa vydajú na miesto, aby preskúmali danú oblasť a možno skúsili niečo nájsť. Lenže tu sa dostanú do veľkých problémov a musia čeliť neznámej hrozbe. Spracovanie ma ale moc nezaujalo, táto samotná záhada ohľadom skutočnej výpravy z päťdesiatych rokov ma už dávnejšie veľmi zaujala a aj preto by som skôr uvítal jej spracovanie a hlavne z ruskej produkcie, než takýto samoúčelný americký výmysel o Američanoch, ktorí to samozrejme idú riešiť, ale nad to sa ešte dokážem povzniesť, horšie je to už so samotným dejom a prevedením. Už úvod popisujúci skutočné udalosti miesto mrazivého pocitu pôsobí len úplne vlažne a o tom arogantnom prístupe študenta pred počítačom už radšej ani nehovorím, ale dá sa na to pozerať a hlavne po prenesení deja do hôr je to už aspoň obstojná zábava s pár zaujímavejšími situáciami. No keď sa už dej presunie do interiérov, kedy má začať vrchol filmu to už ale ide úplne mimo, miesto očakávaného mrazivého hororového thrilleru sa z toho stane preplácaná hlúposť, ktorá pôsobí len smiešne, jedine ten úplný záver je aspoň celkom zaujímavý, ale to je tak všetko. A navyše miesto toho, aby tvorcovia skúsili vysvetliť, čo sa vlastne stalo pôvodnej výprave si len vymysleli nové veci, takmer všetky úplne hlúpe a venovali sa len tomu a tak som sa nakoniec vôbec nedozvedel názor tvorcov na to, prečo pôvodná výprava tak dopadla, takže vlastne len využili poriadne nepríjemnú skutočnú udalosť na svoje infantilné nápady. A ten koncept ručnej kamery je tu úplne mimo, proti nemu celkovo ešte nič nemám, lenže tu sa tvorcovia vôbec nedokázali držať svojich pravidiel a tak to pôsobí len hlúpo. Takže ani po hororovej stránke nemôžem byť spokojný, atmosféra a napätie sú len také vlažné a aj to len v horskej časti, pričom toto je to najlepšie, čo film po tejto stránke ponúka, zvyšok na čele s tými digitálnymi postavami je už len na smiech. Herecké obsadenie ma moc nezaujalo, nemôžem povedať, že by mi z hlavných postáv niekto vadil, ale ani ma vôbec nikto nezaujal. Réžia a technická stránka sú rozhodne sklamaním, ešte tá vizuálna stránka občas pôsobí obstojným dojmom, ale inak je všetko úplne mimo od nezvládnutia štýlu ručnej kamery až po hororové prvky. Nemôžem povedať, že by som bol výraznejšie sklamaný, od Američanov som seriózny prístup k takejto téme ani nečakal, ale toto mi už príde poriadne neúctivé voči skutočným obetiam. Ale aj keď si to odmyslím, stále je to slabý horor, ktorý je podpriemerný takmer v každom ohľade. 44% ()

Morholt odpad!

všetky recenzie používateľa

A už je to tu zase. Tlupa amerických jelit si něco přečte, někam jede, pak zdrhá a nato se vypne kamera. No je to sice o chlup lepší, než prdět pod peřinou a řikat tomu Paranormal Activity, ale to neznamená, že je to v kladnejch číslech. A taky vás překvapilo, jak kdejaká baba v zapadlý stodole na Urale umí americky? Halt vzdělanej národ. :D Ach Bože! ()

Reklama

mzss1 

všetky recenzie používateľa

Sakra, to prostě nešlo. Věděl jsem, že to nebude asi nic extra, ale chtěl jsem to zkusit. Hltám většinu novinek, chci si udržet ve filmovém světě alespon trochu solidní přehled - to je důvod proč jsem toto dílo shlédnul. Docela jsem u toho trpěl, přilšo mi to, že se na to koukám minimálně 3 hodiny. Nemám moc rád filmy natočené ruční kamerou, vše se třese atd, ikdyž nyní dám velmi neobvklé přirovnání, tak třeba film Patrola byl proveden také ručnou kamerou, ale to bylo něco jiného, za to tohle ? Nikdy víc. Odpad nedávám, páč námět a samotný příběh nezněl moc špatně. I herci nebyly nejhorší. Úvodní asi tak desetiminutovka mě celkem chytla, dokázala zaujmout co se týče příběhu, ale pak se to vleklo až do nějaké padesáté minuty než se konečně něco dělo. Takže úvod mě chytl a pak dlouho dobu nic. Od zhruba 10 do 50 minuty vnímáme jen blbé a obyčejné dialogy mezi mladými lidmi, kteří mi naštěstí nepřišly moc trapní jako většina těhle sotva odrostlých pubertáků v romantických filmech. Bohužel mě žádná konverzace nezaujala. Od 50 minuty zhruba se něco konečně stane. Nehoda, jeden z mladých lidií je zraněn. A od 60 minuty do konce filmu bude mírné napětí o ničem. Uvnitř hory je to tak špatně natočeno, něco tam je tajemného a mě to vůbc nechytlo. Úplný konec byl snad to nejhorší. Hudba skoro žádná, ale zde nebyla vůbec zapotřebí. Kdyby nebyl celkem zajímavý úvod, jedena reálná nehoda a mírné napětí šel bych do odpadu. Respektive nemám moc ve zvyku pálit odpady, vždy na se na filmech snažím něco ocenit. Dokonce i 1* dávám méně často, minimální hranice je většinou u mě tak za 2*. Toto nemá největší zápor, jen je to prostě VELKÁ NUDA. No nic, toto se vůbec nepovedlo a už se teda STOPROCENTĚ nebudu vyhledávát žádný filmy s ruční kamerou. No, možná něco shlédnu a to myslím, třeba chystaný film od Davida Ayera: Sabotage. Třeba Patrola od tohoto režiséra se silně povedla a co jsem slyšel tak Sabotage má mít také ruční kameru, jen v některých scénách. Takže asi takhle. Celkově toto bez nějakého rozepisování hodnotím na slabých 13% = * ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

Nemôžem si spomenúť na názov, každopádne som nedávno videl vyháňačský horor z poľskej dediny, kde všetky deti rozprávali plynulo anglicky, a už je to tu zas. Ten najväčší ruský zapadákov a nenájdete tam jediného dôchodcu čo by vám nerozumel. Alebo Útek zo Sibíri. Chcem povedať, aká je to pravdepodobnosť?! Ďalej mi vadila herečka v hlavnej úlohe. V poslednej dobe sa nám nejak vyrojili všetci tí dvojníci známych hercov. Najprv ten kretén čo pokazil Deadgirl aj nový Evil Dead, (ne)nápadne sa ponášajúci na Brandona Leeho; potom Deppova napodobenina v The Place Beyond the Pines a teraz dvojníčka Claire Danes?! Rád by som sa domnieval, že sa na ňu iba podobá, ale všetky tieto atrapy rady kopírujú herectvo svojho známejšieho alter ega a ja mám Claire vážne rád, takže ma dosť sralo. Logika škoda reči a ani triky sa moc nepodarili. Ale je to zábava!! Od začiatku ma zaujímalo, ako to celé dopadne, bolo to napínavé a chvíľu som sa takmer bál.Potom prišli tie chodby a niekoľko brutal zábavných scénok so zombíkmi a tunel... Vážne, keby to dokázali nejak neodhadnuteľne zakončiť, dal by som aj štvrtú hviezdu. Guilty pleasure ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Scénárista má bujnú fantáziu a na tajuplné, dodnes neobjasnené skutočné udalosti navliekol hororové a sci-fi témy ako z béčkového hororu, ktorý v kinách nemá čo hladať. Koncept nájdených real-footage nahrávok film veškerou logikou opakovane popiera, z postáv americkej skupinky dobrodruhov vás žiadna ničím nezaujme a herecké výkony miestnych Rusov su smiešne (spovedaná babička, nenápadne čítajuca text, no comment). Vo finále nechýba hororové napätie, ale celkovo je to strašná hovadina. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (6)

  • Dodnes není objasněno, proč zemřelo 2. 2. 1959 v ruském pohoří 9 studentu výpravy. Událost zůstává jedním z největších tajemství 20. století. Vyšetřovatelé zjistili, že 6 lidí zemřelo na podchlazení a další 3 kvůli smrtelnému zranění které utrpěli (zlomená žebra, rozdrcená lebka, obličej bez oka a chybějícího jazyku byly příčiny smrti třech studentů). (ARI50)
  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)
  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)

Reklama

Reklama