Reklama

Reklama

Komorník

  • Česko Komorník (viac)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min

Réžia:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrajú:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (viac)
(ďalšie profesie)

Príbeh Cecila Gainesa, ktorý v rokoch 1952 až 1986 pracoval ako komorník  v Bielom dome a obsluhoval siedmych amerických prezidentov. Prežil tam vojnu vo Vietname, boje hnutia za občianske práva, i atentáty na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Snažil sa bojovať i za práva afroamerických zamestnancov Bieleho domu, najťažší však bol jeho súkromný boj na rodinnom fronte. (STV)

(viac)

Videá (42)

Trailer 2

Recenzie (289)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tak teda vážne neviem, či ten Obama stál za tú slzičku dojatia, ktorú pre neho vyronil komorník na konci...no ale k veci. Je to proste jedna veľká černošská agitka, kde sa nátlakový sentiment valí snáď z každej strany a vyteká aj z uší, ale napodiv nie som z toho znechutený a rozhodne som sa pri filme nenudil. Možno to je tým, že ma zaujala hlavná kostra príbehu o komorníkovi, ktorý z bavlníkovej plantáže dorazil až do Bieleho domu a popritom stihol vychovať aj jedného kongresmana. Ako človek a hlava rodiny mi bol sympatický - zodpovedný, spoľahlivý a presný ako tie hodinky, ktoré stále nosil vo vrecku. Je to vlastne taká rodinná sága so slabším epickým vyznením, ktorá neurazí ale ani výrazne nenadchne. Na pohodový filmový čas však stačí. Priemer. 60/100 ()

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Vzrušující a ambivalentní téma redukované na edukativní, dojímavou a plochou vyprávěnku o dějinách boje za emancipaci černochů. Ideologicky navíc placaté až hrůza, Bílý dům je napříč dekádami téměř selankovitým prostorem směřování ke spravedlnosti, zatímco KKK na jihu představuje exces, který je postupně potřený. Válka není, všude mír, Yes, we can. Oh, really? Pro školy asi fajn, jako film mapující problém "identity černocha a negra" hrozně banální. Dobrá zpráva je, že favoritem Oscarů není tenhle servilní prosebník, ale o něco tvrdší černý bratr McQueen. ()

Reklama

rikitiki 

všetky recenzie používateľa

Jednoznačně a protivně podřízené záměru ukázat, jak to Afroameričané měli těžké a jak obrovský kus cesty za pár desetiletí ušli oni i celá společnost. No, proč ne? Proč? Protože je to téměř mechanické vyprávění s povinnými zastávkami (děs na plantáži, podřízenost ve službě, přehlížení a postupné nacházení sebevědomí v boji o uznání). Je to plné klišé a stereotypních momentů. Kennedy je zpodobněný téměř jako Ježíš, Nixon jako svině proradná…. Doplněné samými frázemi. K dokreslení umělosti celého pojetí dobře poslouží Oprah. Po celá desetiletí, která ve filmu uběhnou, se vůbec nezmění – asi nechtěla být zošklivená. Akorát na stáří jí dají šedivou paruku. Zatímco chudák Forest se musel nechat oplešatět. ____ Tenhle film nedisponuje žádným filmovým prostředkem, který by zaujal. Je to jak zfilmovaná učebnice o boji za občanská práva. ()

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

|| Scenár: Danny Strong | Hudba: Rodrigo Leao | Produkcia: Pamela Oas Williams, Laura Ziskin, Lee Daniels, Buddy Patrick, Cassian Elwes | Distribúcia: The Weinstein Company | Štúdio: Laura Ziskin Productions, Windy Hill Pictures, Follow Through Productions, Salamander Pictures, Pam Williams Productions | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 167,743,114 $ || Obyčajný životopisný film so všednou výstavbou scenára a rutinnou réžiou. Jediné, čo to hádže do príjemného priemeru, sú herecké výkony, obzvlášť Foresta Whitakera. Ako nakuknutie do komory bieleho domu za vlády rôznych prezidentov predsalen zaujímavé, a to hlavne čo sa týka ich vzťahu k rasovej otázke. 68% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Opravdu se jedná o takového černošského Forresta Gumpa. Vypravěčem příběhu je tentokráte Forest Whitaker, kterému podobné role velmi sluší. Bavilo mě, kterak plyne děj a divák se dozvídá hodně zajímavých věcí, kterými se Američani často zrovna nechlubí. Od filmu jsem si mnoho nesliboval, k mému překvapení mě dvě hodinky solidně zabavil. 65% ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (12)

  • Melissa Leo bola do filmu obsadená ako Mamie Eisenhowerová. Jej rola však bola nakoniec vystrihnutá. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama