Reklama

Reklama

Hviezda

  • Česko Hvězda (festivalový názov) (viac)
všetky plagáty
Trailer
Krátkometrážny / Dokumentárny
Slovensko, 2012, 20 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentárny film „Hviezda“ rozpráva príbeh Jána Slováka, 55-ročného zvárača z Doprastavu, ktorý prepadol hereckej vášni. Jeho túžba sa začala napĺňať, keď získal hlavnú rolu v divadelnej adaptácii najhoršieho filmu všetkých čias, Plan 9 From Outer Space od Eda Wooda Jr. Dosky, ktoré znamenajú svet sa stali jeho osudom.
Dokument naturalistickým spôsobom sleduje osud otca rodiny, ktorý sa musí starať o postihnutého syna a popritom hrá v divadelnom súbore. Okrem účinkujúcich, Jána Slováka a jeho rodiny, ktorí v dokumente vystupujú na filme spolupracovala kameramanka Nikoleta Šuplatová, ako druhý kameraman jej asistoval Peter Važan. O strih sa postarala česká strihačka Petra Vladyková a majster zvuku bol Alexander Bori. Na scenári sa podieľal aj scenárista Lukáš Sigmund, autor divadelnej hry Plán B z vesmíru. Produkciu riadil Filip Křížek zo spoločnosti Cinetype. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (4)

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Ján Slovák je zvárač a ochotnícky herec, ktorému učarovalo divadlo. V dokumentárnom filme režiséra Andreja Kolenčíka z roku 2012 má divák možnosť nahliadnuť do jeho obyčajne neobyčajného sveta. O ňom aj o živote rozpráva nielen Ján Slovák, ale aj jeho manželka, vďaka čomu vzniká plastický obraz o jeho osobe, súkromí či práci. Napriek neraz neľahkej situácii sa snaží na živote vidieť to dobré a tešiť sa z maličkostí, okrem divadla napríklad z rôznych výhier, ktoré si roky poctivo zaznamenáva do diára. Hviezda je dokumentom o obyčajnom človeku. Všíma si vybrané životné situácie, servírujúc ich pred diváka také, aké sú. Neprikrášľuje ich, ale ani ich nijakým spôsobom nekritizuje. Aj vďaka tomu pôsobí dokument ako neutrálny celok, ktorému sa veľmi nedá čo vytknúť. ()

vander19 

všetky recenzie používateľa

Dokument ukazuje život veľkého fanúšika filmu a divadla Jána Slováka. Ide o prostého človeka, ku ktorému nebol osud príliš priateľský. Aj navzdory týmto svojim osobným problém je láska ku filmu a divadlu pre Jána ako droga. V 20 minútach nám film predstaví hlavného hrdinu divadelnej hry Plán B z vesmíru, kde Ján stvárnil svoju prvú postavu. Jeho manželka opisuje ich život počas dní, keď bol Ján na cestách po Slovensku kvôli predstaveniam. Rozpráva o citovej väzbe syna na otca, ako otec chýba synovi, ako sa o rodinu stará a také tie bežné problémy, ktoré zažíva takmer každý človek. Dokument je výpovednou hodnotou o tom, že keď človek má cieľ a sen dá sa to dosiahnuť sebaobetovaním a poctivou drinou. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (2)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené