Reklama

Reklama

Princezná so zlatou hviezdou

  • Československo Princezna se zlatou hvězdou (viac)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Klasická česká rozprávka, ktorá má všetko, čo má dobrá rozprávka mať: je tu krásna princezná Lada (Marie Kyselková) s hviezdou na čele, jej otec – dobrý, ale tak trochu povoľný panovník, zlý kráľ Kazisvet (Martin Růžek), ktorý vtrhne na hrad a žiada o ruku princeznej Lady. Je tu múdra a dobrá pestúnka (Jarmila Kurandová), ktorá má pod palcom nielen kráľa, ale poruke má vždy aj dobrú radu. Je tu aj rozprávkový myšací kožúšok, ktorý skryje princezninu krásu pri úteku z kráľovstva. A je tu aj kráľovstvo princa Radovana (Josef Zíma) s kráľovskou kuchyňou, kde princezná Lada našla azyl medzi kuchármi. Samozrejme, že nechýba ani princ, ktorý sa zaľúbi do krásnej Lady, ktorú zahliadne na zámockom plese a netuší, že práve ona ako pomocníčka umýva riady v jeho kráľovskej kuchyni... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (443)

ABLABLABLA 

všetky recenzie používateľa

Prostě klasika. Nádherná pohádka o myším kožíšku, kterou si nenechám nikdy ujít, když běží v televizi. Nejkrásnější okamžiky se ovšem odehrávají se řády zlaté šunky a jimi podobnými a s vařečkami samozřejmě. Pamatuju si, že když jsem byla malá, tak jsem nechápala, kde najednou vzal ten král ten řád, aby ho mohl kuchaři podat :) ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Chlieb a hry. Chleba bolo aj na konci päťdesiatych rokov málo, tak bolo treba viac hier. A rozprávky sa k tomu hodia najlepšie. Návod je jednoduchý: Vezme sa rozprávka od Boženy Němcovej a nechá sa napospas kultpropčikom, ideológom, cenzorom a celej tej cháske, ktorá chráni pospolitý ľud pred škodlivými vplyvmi. Tí prešpikujú rozprávku ideovými symbolmi a všetko zjednodušia tak, aby aj malé dieťa poznalo, odkiaľ prichádza dobro a odkiaľ zlo. Vyberú sa vhodní herci, text sa zveršuje, doplnia sa spevy a tance a je z toho "legenda". Výsledkom je, že viacerí dospelí si dodnes vybavujú pri spomienke na film príjemné pocity, ktoré jeho sledovanie v detstve sprevádzali. Bolševici dobre vedeli, že vymývať mozog je potrebné už od najútlejšieho detstva. ()

Reklama

Lachtaan 

všetky recenzie používateľa

Princezna se zlatou hvězdou je zajisté další pohádkovou klasikou, která spolu s dalšími klenoty utváří samotný trezor naší staré perfektní kinematografie, přesto zrovna já nemůžu tentokrát hodnotit jinak. Představitelka princezny byla krásná, zdejší princ sympatický, samotná pointa celé pohádky se mi ale v té až příliš útlé stopáži zdá celkem odbytá. Stále se ale radši někdy znovu podívám na tento výtvor než třeba na Honzu málem králem, kterého jsem před 3 lety hodnotil stejně. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Táto Fričova rozprávka sa mi dlho splývala s rozprávkou ďalšími princezničkovskými filmami, je to pre mňa sviatočná rozprávka, ktorá sa mi spája s víkendovým popoludním, kávičkou, ktorú si pri nej vychutnáva moja mama a teta, zákuskami a na mňa ide oddychová ukľudňujúca atmosféra. Premena zo zlej na dobrú sa mi páči, páči sa mi aj ten príbeh, ale je to predsa také jednoduché, síce milé, občas prázdne, ale fajn, u mňa to nemá ďaleko k štyrom hviezdičkám. ()

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Krále Kazisvěta jsem považovala za jednoho z řady polských panovníků (Kazisvět, Kazimír, všechno je to jedna famílie). Nechápala jsem, kdo mohl mít tak šílený nápad a šít kožich z myšek, zvrhlé a pracné. Dodnes nechápu, jak se princezně udržela na čele ta hvězda a to nemluvím o tom, jak se jí tam asi mohla dostat. Kuchař není žádný neřád, však je samý řád za to jak je vzorný a laskavý. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (26)

  • Princezná Lada (Marie Kyselková) má prsteň na ľavej ruke, no keď jej padá do polievky, tak padá z ruky pravej. (kajawah)
  • Marie Kyselková (princezna Lada) dostávala za jeden den 200,- Kčs (tehdy to byly velmi slušné peníze). (cariada)

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Marie Kyselková

Zemřela herečka Marie Kyselková

22.01.2019

Ve věku 83 let zemřela česká herečka Marie Kyselková, kterou diváci mohou nejlépe znát jako princeznu Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Herečka byla dlouhodobě vážně nemocná a v poslední… (viac)

Reklama

Reklama