Reklama

Reklama

V mene nebies

(seriál)
  • Česko Ve jménu nebes (viac)
Trailer 1
Dráma / Krimi / Mysteriózny
USA, 2022, 8 h 1 min (Minutáž: 63–90 min)

Tvorcovia:

Dustin Lance Black

Predloha:

Jon Krakauer (kniha)

Hudba:

Jeff Ament

Hrajú:

Andrew Garfield, Daisy Edgar-Jones, Christopher Heyerdahl, Sam Worthington, Wyatt Russell, Taylor St. Pierre, Scott Michael Campbell (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(7)

V mene nebies je originálny limitovaný seriál inšpirovaný kriminálnym románom, ktorý na základe skutočných udalostí napísal Jon Krakauer. V príbehu sa sledujú udalosti z predmestia Salt Lake Valley v Utahu, ktoré v roku 1984 viedli k vražde Brendy Wright Laffertyovej a jej malej dcéry. V priebehu vyšetrovania detektíva Jeba Pyrea vychádzajú najavo tajomstvá rodiny Laffertyovej, ako aj skryté pravdy o pôvode mormonského náboženstva či kruté následky tejto neoblomnej viery. To, čo detektív Pyre, ktorý je zarytým mormonom, odhalí, vedie k spochybneniu jeho vlastnej viery. (Disney+)

(viac)

Zaujímavosti (8)

  • Satellite Awards 2023: Cena v kategórii Najlepšia miniséria. (Arsenal83)
  • Demencia Josie (Sandra Seacat) niekedy vedie k tomu, že sa odvoláva na aspekty doktríny mormonov, ktoré boli kedysi akceptované, ale teraz sú oficiálne zavrhnuté. Jedným z príkladov je krstenie Židov, aby neskončili v pekle s Hitlerom - aj posmrtne, vrátane obetí holokaustu. Tento škandál rozzúril Židov na celom svete, pretože sa v ňom zabudnuté opakovali násilné konverzie a prenasledovanie, ktorým boli Židia povinní podstúpiť v mnohých bodoch histórie. Hoci mormonská cirkev sľúbila, že prestane krstiť tých, ktorí zomreli počas holokaustu, a iných Židov, neskôr sa ukázalo, že táto prax pokračovala a "pokrstili" aj Annu Frankovú. (Arsenal83)
  • Mesto Rockwell je fiktívne a skutočný prípad sa stal v meste American Fork v Utahu. (Arsenal83)
  • Sharon Wright Weeks, Brendina (Daisy Edgar-Jones) sestra, tiež povedala, že seriál nie je presný: "Nikde v seriáli Brendu nespoznávam." (Arsenal83)
  • Randy Johnson, šéf americkej polície Fork zodpovedný za vyšetrovanie vraždy z roku 1984, povedal: „Zdá sa mi, že kniha je podstatne presnejšia ako miniséria... Žiadna skutočná osoba, ktorú som poznal alebo spoznal, nie je v seriáli zobrazená správne. Seriál neodráža skutočné vyšetrovanie, na ktoré som dohliadal. Neodráža ani postoje, správanie a postoje mňa alebo ktoréhokoľvek z mojich dôstojníkov. Je to jednoznačne fikcia, ako sa aj uvádza vo vyhlásení o odmietnutí zodpovednosti.“ (Arsenal83)
  • Mormonská feministická blogerka Lindsay Hansen Park a Troy Williams (z neziskovky Equality Utah) pracovali ako kultúrno-historickí konzultanti. Lindsay povedala, že jej úlohou bolo zachovať seriálu úprimnosť. Aj preto vysvetlila, že kritizované nadmerné používanie oslovenia "brat" a "sestra" môže moderným ušiam znieť divne, ale tak to v Utahu v osemdesiatkach bolo. (Arsenal83)
  • Adaptácia Krakauerovej knihy sa chystala už od roku 2011 a pôvodne mal byť natočený film, avšak v júni 2021, keď sa konečne práce rozbehli, sa rozhodlo o tom, že pôjde o minisériu. (Arsenal83)
  • Ačkoliv se děj odehrává v Údolí Solného jezera v americkém státě Utah, tak jako místo pro natáčení byla vybrána kanadská provincie Alberta, jmenovitě města Calgary, Strathmore, Didsbury a Carstairs. (Trajektt)

Reklama

Reklama