Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tromi Oscarmi ocenená adaptácia literárnej predlohy, ktorej autorom je francúzsky spisovateľ Choderlos de Laclos, rozpráva príbeh dvorných intríg a ľahkovážnych hier s láskou, do ktorých sa púšťa voľnomyšlienkársky vikomt de Valmont so svojou bývalou milenkou markízou de Merteuil. Obaja sa snažia ovládnuť toho druhého a využívajú pri tom lásku ako zbraň, nehľadiac na city iných ľudí, ktorí sa stávajú len bábkami v ich rukách. (STV)

(viac)

Recenzie (265)

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,ZRADA JE VAŠE OBĽÚBENÉ SLOVO." ,,NIE, NIE. KRUTOSŤ. TÁ MÁ UŠĽACHTILEJŠÍ ZVUK." __ Nebudem nijak obsiahlo porovnávať tento film s Valmontom, len poviem toľko, že Frears u mňa jednoznačne víťazí. Tento film má jednoducho šmrc už od prvého momentu predovšetkým vďaka scenáru s množstvom brilantných dialógov (Oscar úplne zaslúžene) a nespomínam si momentálne na žiaden iný film z ktorého by tak úžasne dýchalo to čaro doby (snáď možno Barry Lyndon) plnej unudenej šľachty, ktorá si kráti chvíle najrôznejšími intrigami a neviazanými milostnými radovánkami. Čo by som Nebezpečným známostiam trošičku vyčítal a spadajú tak od absolútnej dokonalosti a pár schodíkov nižšie je miestami trošička pomotaný dej, predovšetkým v niektorých detailoch, pre ktoré by trebalo mať znalosť knižnej predlohy. Herci sú tu však absolútne výborní. John Malkovich, ktorý možno nie je bohvieako príťažlivý zahral Valmonta až démonicky sa hrnúceho za svojimi cieľmi a túžbami do istej záhuby a Glenn Close tu predvádza jeden zo svojich najlepších výkonov. Kedykoľvek sa objaví na scéne má všetko úžasnú iskru a poľahky tak predbieha aj omnoho viacej atraktívnejšiu Annette Benning. Záverečná scéna je zdrvujúca a priam mrazí. ()

JitkaCardova 

všetky recenzie používateľa

Tato adaptace vychází ze srovnání zdaleka jako nejlepší, zcela smysluplná, soudržná a originálně vypointovaná, ač snímek z roku 1959 je také výborný. Jediná však dokázala podchytit, že opravdovou lásku v sobě chová a v někom dostatečně pevném a vnímavém ji vytrvale a zkušeně hledá právě a jedině postava markýzy de Merteuil. A že Valmont, ač mu pravá láska spadne do klína, ji nedokáže ocenit a slepě a zbaběle či ješitně, což je totéž, ji odvrhne, což je pravý důvod, proč jím markýza pohrdne a proč osud všech dotčených končí tragicky. Vadimův film z r. 1959 tohle nerozpoznal, a tak je markýza de Merteuil, tam v roli Valmontovy manželky, vypodobněna jako zlá a zákeřná (poněkud nesmyslně a rozporuplně). Škoda, jinak by to byla chytrá adaptace, neotřelejší přenesením do jiné doby, v níž brilantně funguje, a poskytovala by příjemně důstojné srovnání s tímto počinem. Takto zůstává Frearsův počin nedostižný svým vhledem do podstaty a smyslu díla a psychologie silných postav, a konečně i kvalitou filmového převedení. Jedině Forman to s načančaným, lacině zjednodšeným, smysl díla opomíjejícím, až téměř stupidním a kýčovitým Valmontem prohrál na celé čáře - více píši na téma Valmont vs. Nebezpečné známosti v komentáři přímo u filmu Valmont. *~ ()

Reklama

blackrain 

všetky recenzie používateľa

Když už chcete rozehrát nebezpečnou hru plnou intrik, dejte si dobrý pozor, aby jste se do ní nenamočili víc než je zdrávo. Intriky vás můžou zničit a zaplatíte za ně mnohem větší cenu. Ne nadarmo se říká, kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. John Malkovich spojil v roli vikomta de Valmont všechny možné a myslitelné vlastnosti a stvořil neodolatelnou postavu svůdníka. Glenn Close byla také výborná. Oba dva se do role krásně položili a rozpoutali strhující herecký koncert. ()

Anthony 

všetky recenzie používateľa

Tak Miloši promiň, ale Stephen Frears tě tentokrát překonal - a o dost. Tolik napětí a vášně v kostýmním filmu - jak to ten člověk jen dokázal? No jasně jak by ne, když mu tam hrají Closeová a Malkovich. Jejich výkony jsou opravdu brilantní. Film získal Oscary za scénář, výpravu a kostýmy, nominován byl za film, hudbu (George Fenton) a Closeová a Pfeifferová ()

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Jeden z mojich najmilovanejších filmov a to vďaka fantastickým hereckým výkonom, vynikajúcim dialógom, skvelej atmosfére... mohla by som chváliť každý detail postupne. Znova a znova sa dokážem kochať rafinovanosťou dialógov, precíznosťou intríg, umením manipulátorov... a v neposlednom rade hereckými výkonmi dovedenými k dokonalosti, kde k vystihnutiu situácie stačí pohľad, zdvihnutie obočia či mimovoľný pohyb. Herci nielen v hlavných úlohách posúvajú herecké umenie za hranice filmového pásu. Samozrejme neodolám porovnaniu: Formanovho Valmonta som videla až po Nebezpečných známostiach, ale bola som z neho v negatívnom šoku. Mala som pocit, že sa dívam na úplne iný príbeh, ktorého základom je len skazená morálka a sex. Nebezpečné známosti majú užší rámec a prioritné zameranie na záležitosti menšej skupiny postáv im dáva viac priestoru na ich vykreslenie. Každá scéna je bravúrne zahratá a príbeh je celkovo drsnejší a možno aj realistickejší ako u Valmonta. V tomto príbehu nejde len o kostýmy, erotiku a zobrazenie doby. To sa možno ešte Formanovi podarilo - ale chýba mu emotívna atmosféra, sila vášne a zrady...aj Glenn Close a John Malkovich. ()

Galéria (116)

Zaujímavosti (11)

  • Po tomto filmu se Uma Thurman zděsila, když zjistila, že je pokládána za sexysymbol. Načas opustila USA a řadu rolí odmítla jen proto, že předpokládaly půvabný vzhled. (Aknah)
  • Román Choderlose de Laclose „Nebezpečné známosti“, podle kterého byl film natočen, byl v době vydání tak skandální, že ho Marie Antoinetta musela mít ve své knihovně zakrytý, aby nikdo nepoznal jméno autora nebo název. (Vlado666)

Súvisiace novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (viac)

Reklama

Reklama