Reklama

Reklama

Byzantium: Upírí príbeh

  • Slovensko Byzantium (viac)
Trailer

Dve záhadné ženy, Clara (Gemma Artertonová) a Eleanor (Saoirse Ronanová), hľadajú útočisko v chátrajúcom britskom prímorskom letovisku. Samotár Noel (Daniel Mays) im ponúkne prístrešok vo svojom opustenom hoteli Byzantium. Mladšia Eleanor, večná školáčka, sa skamaráti s Frankom (Caleb Landry Jones) a ako spriaznenej duši mu prezradí rodinné tajomstvo. Clara a Eleanor tvoria upírsky pár - matku a dcéru. Prežívajú len vďaka prísunu ľudskej krvi. Narodili sa pred 200 rokmi a v súčasnosti museli opustiť svoj domov. Clara začne prevádzkovať Noelov penzión Byzantium a v mestečku narastá počet záhadných úmrtí. Úpírka-matka sa totiž živí tými, ktorí si zaslúžia zomrieť a Eleanor vyhľadáva tých, ktorí už nechcú žiť. Lenže minulosť nezabúda a neodpúšť, a tak bude musieť upírsky tandem splatiť účty. Keď sa ich tajomstvo prevalí na verejnosti, minulosť ich pomaly dobehne. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (303)

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film jsem před lety viděl v originále na malém monitoru v letadle, teď pro změnu v televizi s českým dabingem. Ani jedna kombinace nebyla ideální. I když to tak na začátku nevypadá, Neil Jordan stále umí vybudovat dobrou atmosféru a vystavět kvalitní variaci na v(d)ěčné upírské téma. Saoirse Ronan je v hlavní roli výborná, Gemma Arterton je tu zase každou chvíli jen v prádle, což je jistě divácky vděčné. Ač krvavé vodopády vypadají příliš přitažené za vlasy, je třeba vyzdvihnout výbornou práci kameramana. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Hudba, kamera a bezchybný výběr exteriérů dávaj filmu neskutečně kvalitní mix romanticko -depresivní atmosféry, která dokáže vysloveně uhranout. Film je vyprávěn formou dvou příběhů, kdy ten z minulosti pomáhá divákovi pochopit ten ze současnoti, ale já osobně jsem spíše fanoušek rovnice 1 příběh = 1 film, jasně víc příběhů v jednom, který jsou nějak propleteny vypadaj scénaristicky hravě a může to zvyšovat divákův zájem, ale taky to narušuje prožitek a souznění ať už s hrdiny filmu a nebo jeho obsahem, protože neustálý "přepínání" mezi jednotlivejma časovejma úsekama znamená taky neustálý přepínání vnímavosti a to u mě nikdy nevyznívá až tak silně, jak by mohlo v případě výše zmíněné rovnice, což je přesně tenhle případ. Jinak ovšem paráda, která chce kino, to je jasný. ()

Reklama

Astaroth12 

všetky recenzie používateľa

Tento film mi pripomínal Interview s upírom,len v ženskom prevedení.Hlavne sa mi páčilo ako to bolo prerozprávané,tie flasbacky do minulosti čo sa to vlastne stalo boli veľmi dobré.Tento film ma bavil príbehovo aj keď mal veľmi kľudné tempo a nič moc sa tam nedialo,kto si chce pozrieť krvavý upírsky film,tak nech tento ani nepozerá okrem asi dvoch odtrhnutých hlav tam žiadny masakrík nehľadajte.Ale parádne sa doplnali hlavne postavy vždy pripravená na súlož Clara(G.Artenton) a stale so smutnymi očami hladiaca Eleonor(S.Ronan).Tento film ma nedostal atmosférou,strašideľnosťov ani akciou ale príbehom ktorým disponuje je parádne spracovaný. ()

Khalesi 

všetky recenzie používateľa

Pôvodne som bola vo veľkom pokušení ubrať jednu hviezdičku, kvôli zbytočne dlhej stopáži, avšak nízke hodnotenie na čsfd ma skutočne zarazilo a nemyslím si, že by mal film tak nízku hodnotu. Faktom je, že s filmami o upíroch sa poslednou dobou roztrhlo vrece. Nie všetky stoja za zhliadnutie, tento však je svetlou výnimkou. Vizuálne a herecky na výbornej úrovni, taktiež skvelá atmosféra a gradácia deja na konci filmu-všetko presne tak, ako mám rada. Netvrdím, že sa nemohol vtesnať do kratšieho času, ale nehľadám dokonalosť, hľadám filmový zážitok, ktorý uspokojí môj vkus a taktiež som ho našla. Naviac téma večnej lásky v pozadí príbehu sa mi zdá veľmi aktuálne:) Preto som sa na koniec rozhodla dať plný počet. ()

Tom_Lachtan 

všetky recenzie používateľa

Ku rozdílu od mnohých mě ani tak nezaujal vztah dvou žen, nýbrž celé rozvržení mytologie jako takové, které je ale trestuhodně nevyužito a bohužel se přidávají i vady scénaristické (kteréžto psát nebudu, neb nehodlám páchati spoilerů hrůzných), tak i v ohledu dosti přemrštěné délky, které by slušelo ubrat pár desítek minut, ovšem ne z minulosti, která mě osobně připadala o chlup zábavnější. Melancholicky-romantická linka se ovšem taky celkem povedla a ve výsledku dopomáhá dobré atmosféře, která se u mě zasloužila o čtvrtou hvězdičku. PS: další z ukázek naprosto nevhodně vybrané doby vstupu do českých kin, kdy se film z jiných zdrojů k divákovi dostane o měsíce dřív, zrovna tady na to do kina moc lidí po projekci doma nepůjde ()

Galéria (72)

Zaujímavosti (5)

  • Saoirse Ronan (Eleanor Webb) ve filmu skutečně hraje spletitou klavírní sonátu Op. 2, č. 3. od Ludwiga van Beethovena, jelikož prošla intenzivním dvanáctitýdenním klavírním rychlokurzem. (Kritiq)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (viac)

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

Proboha, ještě jedna Sněhurka?!

14.02.2012

Letošním soubojem Sněhurky (Mirror, Mirror) a Sněhurky a lovce to neskončí. Po pestrobarevné komedii a akční fantasy přijde trocha kung-fu. Studio Walt Disney se snažilo projekt, předtím známý jako… (viac)

Reklama

Reklama