Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Otevřená výpověď o ženské soupeřivosti a erotických touhách dospívajících dívek, které jsou tak zřídkakdy zobrazovány na plátně, ještě méně pak s takovou upřímností a citlivostí jako zde. Příběh je zasazen do prostředí ospalého západonorského maloměsta, jehož mají všichni zúčastnění zjevně plné zuby – pokaždé, když Alma a její kamarádka Sara při cestě školním autobusem míjejí ceduli nesoucí název jejich obce, počastují ji rituálním vztyčením prostředníčku. Film pracuje s celou řadou obvyklých motivů teenagerských snímků, jako je věrnost v přátelství, krutost dospívání a muka, která mladým působí jejich rodiče, ústředním motivem je zde však Almina kypící smyslnost. V režii Jannicke Systadové Jacobsenové se obrazy Alminy fantazie, v nichž figuruje prakticky kdokoli, kdo se objeví v její blízkosti, prolínají se scénami jejích neohrabaných pokusů o milostné sblížení a také s výjevy z každodenního života v tomto městečku s podivným jménem Skoddeheimen. (MFF Karlovy Vary)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (71)

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Toto sa dá brať ako sexistický brak, ale pre mňa je to predovšetkým citlivo, bez vulgárnosti napísaná teenage dramédia, ktorá sa bravúrne vysporiadala s diskrétnou témou, a to lepšie než naši rodičia či školský systém. Neviem ako v Nórsku, ale u nás by za taký transparent hrozilo vylúčenie zo školy. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Nórska teenage komédia z dedinského prostredia? Tak to človek nevedel veru čo od tohto čakať. Musím povedať, že ako myšlienka a samotný námet by mohol vytvoriť skvelý film, no napokon sa nič také nekonalo. Potenciál zostal nerozvinutý a bolo to bohužiaľ podpriemerné. Ale ako vravím - námet o mladej dievčine v puberte, ktorá žije viac v predstavách ako v realite, by bol naozaj výborný, len to spracovanie biedne, a miestami až absurdné :( Škoda toho... ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý nápad aj téma ohľadom ženskej sexuality, no to spracovanie mohlo byť trocha pútavejšie. Chápem, že sa tu autori túto tému snažili humorne odľahčiť na úkor vážnejšieho podania, no toho humoru tu zas nebolo toľko, aby som sa na tom ktovieako zabával (aj keď to začínalo zaujímavo). O dráme s hlbším významom, atmosfére a pocitovej stránke tiež nemôže byť ani reči. Vlastne som snímkom len tak bez úrazu preplával štýlom bezocasnej ryby. Lepší priemer. 65/100 ()

MA.KI 

všetky recenzie používateľa

Teenagerská komedie NEJEN o nadržené dívce, kolem níž se začaly události dít poté, co do ní její idol „šťouchnul ptákem“. ~ Příběh zasazený do prostředí ospalého norského maloměsta, kde chcípnul pes, je vystavěn na obvyklých motivech podobně zaměřených snímků, přesto Få meg på, for faen zaujme povedenou tematickou nadstavbou i umným provedením. Časté střídání reality a fantazie protagonistky si hraje s divákovou pozorností a očekáváním, vynikající je práce s dobře zvolenou hudbou. Skvělé jsou také počáteční střihy při představování prostoru nebo povedené scény ze zastávky. Každý detail má svůj smysl. ~ Ačkoliv má film všechny symptomy debutového díla, talent režisérky se dere z každého záběru. Za to, jak se režisérka suverénně a bez předsudků zhostila témat, jako jsou přirozená lidská potřeba sexu, potřeba pochopení a respektu, boření předsudků a pevnost přátelství, přidávám jednu hvězdu na maximum. ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

No, ženský pohľad na vec sa od toho mužského niekedy moc nelíši. Čakal som niečo na štýl Pusiniek Karin Babinskej a pár podobností by sa samozrejme našlo, Pusinky boli ale značne depresívne a výhradne ženské a Få meg på, for faen je len taká odychová teen blbinka. Hlavnej hrdinke osud (respektíve kamarátky) prichystal nejednu nástrahu, narozdiel od hrdiniek Babinskej filmu, ktoré dospievaním trpia, väčšiu flegmošku ako Almu by ste ťažko hľadali, a tak, aj keď je sem tam na dne, pudy sú skrátka silnejšie. Páčila sa mi hlavne tá genderová nejednoznačnosť. Ok, vo filme v podstate vystupuje iba jedna dôležitá mužská postava a to tiež strašný kretén, ale dievčatá tu tiež sú iba hlúpe nadržané deti. Jacobsenová natočila skrátka film o dospievaní bez toho, aby niekomu nadržiavala, a spolu s pohodovým soundtrackom a super vybratou predstaviteľkou Almy, si to u mňa preprstili až ku štyrom hviezdičkám. Odporúčam. ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (4)

  • Film získal Cenu Amanda 2012 pro nejlepší norský film. (Cheeker)
  • Systad Jacobsen prohlásila, že Skoddeheimen by měl být v jakékoli části Norska, kde jsou vysoké hory, fjordy a husté mlhy. V nářečí nynorsk "Skodde" znamená mlha a "Heimen" znamená statek. Skoddeheimen byl složen z různých míst v kraji Rogaland v západním Norsku. (Cheeker)
  • Během filmového festivalu Tribeca v New Yorku v roce 2011 získal film cenu za nejlepší scénář. (Cheeker)

Reklama

Reklama