Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1010, Kyjevská Rus. Kyjevská Rus se skládá z mnoha menších knížectví, kterým vládnou synové velkoknížete Vladimíra z Kyjeva. Loupeživé bandy ale drancují ruské země a zotročují tisíce lidí. Na severovýchodě ríše se rozkládá nejvzdálenější knížectví — Rostov. To dostává na starost mladý princ Jaroslav, když je mu pouhých 11 let. Jak Jaroslav roste, upevňuje postupně svou moc. Rozhodne se vybudovat pevnost na Volze, aby zastavil nájezdníky. Snaží se sjednotit okolní kmeny, ale je zajat pohanským kmenem „Medvědů“... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(viac)

Recenzie (19)

diodoros 

všetky recenzie používateľa

Nízkorozpočtový ruský historický film zobrazujúci mladosť kniežaťa Jaroslava Múdreho a jeho (pochopiteľne scenáristicky fiktívny) boj s pohanským klanom na hranici jeho kniežatstva, ktorý sa ako pravý osvietený ruský vladyka snaží vyriešiť mierumilovnou cestou, v čom mu bráni tajomné spiknutie vnútri jeho vlastných radov... Nízky rozpočet je sčasti na škodu - najmä v davových scénach, kde je dokopy najviac 20 až 30 komparzistov, ale zase je výhodou, že film sa drží pri zemi, neupadá do gigantického akčného mainstreamu a v bojových scénach je viac-menej realistický, kostýmy a zbrane sú spracované kvalitne a krvi sa Rusi tiež neboja ani to s ňou nepreháňajú. V deji dôjde aj na nejaké intrigy a spiknutie, ale inak je jednoduchý, priamočiary a s klasickou schematickou romantickou líniou. Je to síce jednoduchý priemerný film, ale tvorcovia robili, čo mohli a pozerá sa naň príjemne. ()

mira007 

všetky recenzie používateľa

Ruský film o velkoknížeti Vladimírovi z 11.století. Dobový film, který se snaží být velkofilmem za pár rublů a ve výsledku to působí hrozně televizně. Stylem to není syrový příběh z temného středověku, ale spíš kostýmová pohádka s akčními scénami alá Xena bojovnice. Nic pro mne, ale jako nenáročná oddechovka na odpoledne do televize to může někomu posloužit. ()

Reklama

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Je mi jedno, ze které strany to fouká, ale nemám rád ideologicky zabarvené filmy a pro ty historické to platí obvzlášť. A tady to bylo znát fest. A je to škoda, protože Jaroslav Moudrý byl frajer a zasloužil by si něco lepšího. Navíc tu bylo vidět, že Putinstvo nějaký ten rubl navíc pustilo a herci byli docela fajn. Jenže víc než kde jinde tady byla znát ta ruská těžkopádnost nahrazovaná hloupým patosem, šermířské souboje stály za prd a chybělo mi i víc hezkých Rusek, které by nějaké to procento vytlačily nahoru. Jinak to přirovnání k historickým filmům bývalé SSSR, které použil AGAMENON, docela sedí, ale upřímně řečeno si myslím, že Sověti to uměli o něco lépe. 35% ()

Scar 

všetky recenzie používateľa

Téma, ktorá by si zaslúžila hrubší balíček peňazí. Trochu sa bojím hovoriť v tomto prípade o akomkoľvek umení, či už filmárskom, alebo hereckom. Úplne najhorší je strih, ktorý ide ruka v ruke z nízkym rozpočtom, čo je cítiť najmä v bojových scénach. Jediný film, s ktorým sa nebojím tento porovnávať je "Stara Basn", resp "Staré báje Vikingu". Prečo teda dávam štyri hviezdy? Mám na to niekoľko dôvodov. Hlavným dôvodom je, že dejiny slovanov v ranom stredoveku sú moja srdcovka. V porovnaní s filmom "Ironclad", ide stále o filmovú lahôdku s vizuálom starých slovenských rozprávok. A teraz to najlepšie - kostými, doplnky, detaily, zbrane, zbroje, šperky, to všetko je dotiahnuté do najmenších detailov. Ako veľmi oku lahodí, vidieť ženy karetkovať (tkať tkanice pôvodnou metódou), ako veľmi srdce plesá, keď vidím ozajsné karolínske meče, reálne spadajúce do tejto doby, aké krásne je vidieť na hlave kniežaťa repliku prilby nájdenú v Novgorode,... tak pre toto styri hviezdy, lebo film nijako neklame diváka, ale ponúka realitu, s takmer dokumentaristickou presnosťou. Viac takých filmov! ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Historické stvárnenie je prijateľné, boje sú dosť autentické, príde mi to dosť vierohodné, dokonca aj príbeh. Keď som videl to úvodné predstavenie dejín, tak som čakal viac, lebo ma to dosť nudilo a postrádalo to dynamiku, ale nakoniec sa to zlepšilo, záver ma prekvapil, lebo som čakal, ako budú spolupracovať s Normanmi a z nich sa nakoniec vykľuli zradcovia a tiež, ako sa dohodli na ich prepade. Celé to u mňa zdvihlo hodnotenie a tiež záver s Jaroslavľou. Priebeh to má a preto na to viem prihliadnuť, napríklad ako u mimoriadne natiahnutého westernu Dobrý, zlý a škaredý. Film sa točí iba okolo pár hlavných postáv a miestami pôsobí Béčkovo, je to iné, je to ruské stvárnenie, o šírení slovanskej ríše Kyjevskej Rusi, o šírení kresťanstva a i keď to má celosvetovo dosť nízke hodnotenie, čo chápem, lebo pôvodne som to chcel hodnotiť jednou hviezdou, postupne som pochopil, že sa dá na to pozerať aj inak, je to o skokoch v priestore, o divochoch a civilizácii a odo mňa to má 60%. ()

Reklama

Reklama