Reklama

Reklama

Miestopis cechov a manufaktúr

(seriál)
všetky plagáty

Obsahy(1)

Jednotlivé časti:
1.-Čižmári -Dokumentárny film o starodávnom remesle čižmárov, ktoré sa v minulosti vyčlenilo zo ševcovského remesla. O zaujímavostiach a cechových zvyklostiach na základe do dnešných čias zachovaných dokumentov, cechových predmetov a výrobkov majstrov čižmárov.
2.-História písaná medom.
3.-Hroneckí zlievači -
Dokumentárny film prostredníctvom archívnych dokumentov i živých záberov z Hroneckej zlievárne, ktorý má vyše 400 rokov približuje históriu tohoto náročného remesla, ktoré malo na Slovensku tradíciu najmä na Horehroní a Gemeri. O technickej vyspelosti zlievačov z Hronca svedčí fakt, že tu zhotovili prvé liatinové mosty v Uhorsku / v r.1810 - 1815 /. V 1.polovici 19.storočia bola v Hronci najväčšia a najdôležitejšia zlieváreň v celom Uhorsku.
4.-Krása v kove zaliata -
Tvorcovia dokumentárneho filmu nám priblížia majstrov remeselníkov, ktorí v minulosti dokázali z medi vyrábať nielen šperky, ale aj poháre či kuchynský riad. Každý taký kus medeného výrobku bol umeleckým dielkom nielen pre tvar odliaty z medi, ale aj pre svoje zdobenie tepaním po obvode.
5.-Kremnický vodný had -
O jedinečnom kremnickom hydroenergetickom systéme, ku ktorému patrí aj podzemná elektráreň na dne banskej šachty. Tento systém predstavoval koncom 19.storočia unikátne technické riešenie a spojil povodie Váhu s povodím Hrona.
6.-Liptovskí baníci -
V dokumentárnom filme sa tvorcovia sústredili na tradíciu rudného baníctva v Liptove. Zaujímavá je predovšetkým z historického hľadiska ťažba železnej rudy - unikátna pre nadmorskú výšku 1800 metrov a spracovanie antimónovej rudy.
7.-Potomkovia cechu sv. Elígia -
Dokumentárny film o vzniku, vývine a súčasnom využití zlatníckeho cechu.
8.-Banskoštiavnickí rezbári -
Dokumentárny film o majstroch rezbárskeho dláta, ktorí pôsobili v Banskej Štiavnici. Prostredníctvom drevených plastík, ktoré sa zachovali dodnes, spoznávame jednotlivé majstrovské školy.
9.-Kolári.
10.-Kremnickí minciari -
Dokumentárny film, ktorý sa zaoberá históriou mincovníctva na Slovensku. Po prvý raz komplexne spracováva oblasť razidiel a výrobných prostriedkov kremnických minciarov. Tunajšia minciareň patrila k najvýznamnejším v Rakúsko-Uhorsku. V polovici 18.storočia sa tu razilo 70 percent všetkých dukátov. Film je dôkazom bohatej tradície minciarov na Slovensku.
11.-Pernikári a voskári -
Dokumentárny film približuje históriu medovnikárstva a zameriava sa na cechy v banských mestách stredného Slovenska. Zároveň objasňuje technológiu klasických medovníkov i výrobu sviec. Ukazuje aj pretrvávajúcu tradíciu tohoto remesla dodnes. Dokumentárny film predstavuje aj voskára Floriána Ertla z Prievidze, ktorý používa tradičné výrobné postupy.
12.-Sokoliari.
13.-Tajomstvo papierových hárkov -
Dokumentárny film, ktorý sa zaoberá históriou výroby papiera na Slovensku so zameraním na banskobystrický región, kde drobné výrobne na ručné spracovanie papiera vyústili v r.1829 do priemyselnej výroby v Harmanci. Film približuje premenu výroby rôznych typov papiera za posledných 300 rokov. Ukazuje aj technologický postup ručnej - remeselnej výroby papiera.
14.-Zelená krása -
Ak človek - umelec pomôže prírode citlivou rukou k ešte väčšej kráse než akú ponúka sama, môžu vzniknúť hodnoty, ktoré prežijú stáročia. Platí to aj o záhradách a parkoch, ktoré sú okrasou slovenských miest a vidieka. V minulosti vznikali tieto záhrady ako súčasť šľachtických sídiel, hradov, zámkov, kaštieľov a kláštorov. Boli dielom majstrov záhradníkov. Spoločenstvá záhradníkov vznikali len tam, kde bola veľká koncentrácia ľudí, ktorí si mohli tento luxus dovoliť. O tvorcoch záhrad napríklad v Betliari, Jasove či Antole - hovoríme v našom dokumentárnom filme.
15.-Košickí puškári.
16.-Lesk kremnických mincí -
Kremnická mincovňa je vlastne našou jedinou mincovňou, v ktorej sa neprerušila výroba. Dokument predstavuje na pozadí historických súvislostí aj akýsi filmový katalóg kremnických mincí.
17.-Majstri kominári.
18.-Sklári z Katarínskej Huty -
Dokumentárny film je konfrontáciou sklárskeho remesla cez činnosť dnešných sklárov a zároveň príbehom rodu Kuchiňkovcov, ktorí cez úspechy i prehry položili základy sklárne v Katarínskej Hute. Film zachytáva aj tradičnú technológiu výroby skla.
19.-Slovenskí bryndziari.
20.-Večný súboj -
Kováčstvo bolo podľa historických prameňov najrozšírenejším remeslom v stredoveku. Dokumentárny film hovorí o histórii cechu kováčov v okolí Zvolena.
21.-Liptovskí kožiari -
Dokumentárny film o histórii kožiarskeho remesla, ktorého počiatky siahajú v Liptove až do 15.storočia. Zachytáva postupný prechod od remeselnej cez manufaktúrnu až k priemyselnej výrobe koncom 19.storočia. Predstavuje tradičné technológie spracovania koží.
22.-Majstri organári -
Dokumentárny film o majstroch organároch, ktorí tvorili v období vrcholného baroka v kráľovských banských mestách - Kremnici a Banskej Štiavnici. Dve najvýznamnejšie postavy tohto nevšedného remesla boli Martin Zorkovský a Martin Podkonický. Filmový dokument je dôkazom, že organárstvo patrilo medzi stredoveké remeslá, ktoré mali na Slovensku svoje zastúpenie s celoeurópskym významom.
23.-Mlyny a mlynári -
Turčianski olejkári dedili rodinné receptáre z pokolenia na pokolenie. V 18.storočí ročne odchádzalo z Turca do sveta vyše 3000 olejkárov. Vtedy dosiahlo turčianske olejkárstvo najväčší rozmach.
24.-Modrotlač -
Dokumentárny film o vzniku, vývoji a súčasnom využívaní ľudovej modrotlače.
25.- Štiavnickí fajkári -
Dokumentárny film predstavuje zaujímavé remeslo, ktoré svojho času preslávilo Banskú Štiavnicu. Hlinené fajky "štiavničky" boli najobľúbenejšie v Uhorsku. Film zachytáva históriu zrodu, vývoja i zániku tohoto remesla v Štiavnici prestredníctvom výrobkov známej dielne Karola Zachara. Oživuje zabudnutú technológiu výroby fajok - od prípravy z hliny, cez vypaľovanie až po povrchovú úpravu.
26.-Život vo vinici -Dokumentárny film o vzniku, vývine a súčasnosti cechu vinárskeho. História vinohradníctva, dobové akvarely. Pivnice hradu Červený Kameň. Najstarší vinohradnícky cech v Bratislave. Obrábanie viníc, pivnice, uskladnenie vína, kvasenie, stáčanie, degustácia. Oberačkové slávnosti v Pezinku.
27.-Kamenný odkaz -
Dokumentárny film o histórii kamenárskeho remesla v paralele k súčasnosti, keď zaznamenávame pri obnove historických jadier miest jeho renesanciu. Slovenskí majstri kamenári uplatnili svoju zručnosť pri výstavbe sakrálnych objektov. Film približuje aj zaujímavé archívne materiály - výučné listy, artikuly, zápisy z rokovania cechov kamenárov zo 16.storočia.
28.-Kysuckí drotári -
Dokumentárny film vyvracia vžitú predstavu slovenského dortára ako úbožiaka s krošňou, žijúcich z milosti dobrých ľudí. Predstavuje históriu drotárskeho remesla na príklade naslovovzatých odborníkov - podnikateľov, ktorí po celom svete založili vyše 300 dielní. Najviac ich bolo v Rusku a v Amerike. V čase najväčšieho rozkvetu slovenského drotárstva sa ním zaoberalo 10 tisíc remeselníkov. Dokumentárny film v dvoch líniách predstavuje osobnosti majstrov s puncom svetovosti a prostredníctvom výrobkov i umelcom oživených techník poukazuje na remeselnú zručnosť. Drotármi boli v celej Európe len Slováci z horného Považia a zo Spiša.
29.-Majstri gombičkárskeho remesla.
30.-Majstri kožušín -
Kožušníctvo patrí k najstarším remeslám na Slovensku. Jedným z centier bol aj Liptov. Dokumentárny film sa zaoberá tradičnými technológiami vypracovania kožušín a predstavuje výrobky liptovských kušnierov.
31.-Turčianski olejkári -
Dokumentárny film o preslávených ľudových liečiteľoch z Turca. Turčianski olejkári dedili rodinné receptáre z pokolenia na pokolenie. V 18.storočí ročne odchádzalo z Turca do sveta vyše 3000 olejkárov. Vtedy dosiahlo turčianske olejkárstvo najväčší rozmach.
32.-Hrebenári z Radvane -
Dokumentárny film približuje jedno zo zaniknutých remesiel prostredníctvom niekdajšej hrebenárskej dielne Jána Dobrotu - donedávna posledného žijúceho hrebenára na Slovensku.
33.-Majstri cechu sedlárskeho -Najstaršie sedlárske cechy vznikli na Slovensku v 16.storočí. Sedlárstvo patrilo medzi rozšírené remeslá. Dokumentárny film oživuje jeho históriu na základe dokumentárnych materiálov a zachovalých výrobkov majstrov sedlárov.
34.-Stredovekí kníhtlačiari.
35.-Strieborníci zo Sandriku -
Dokumentárny film zachytáva históriu výroby strieborných výrobkov v Sandriku Dolné Hámre, odkiaľ sa začiatkom nášho storočia vyvážali do 22 štátov. Na prelome 19. a 20.storočia to bola najväčšia továreň na striebro v Európe.
36.-Súkenníci -
Dokumentárny film o starobylom súkenníckom remesle na Slovensku. V 16. a 17. storočí sa stala jednou z najvýznamnejších centier súkenníctva Žilina. Tu vznikla koncom 19. storočia aj žilinská súkenka, ktorej strojný park patril k najmodernejším v Rakúsko-Uhorsku. Vo filme je zachytená celá technológia spracovania súkna, ktorá sa do dnešných čias uchovala v niektorých regiónoch stredného Slovenska v domácej podobe. (RTVS)

(viac)

Recenzie (2)

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Jak udělat z atraktivního tématu uspávací nudu. 1) Neposuzuji nesporně vysokou archívní hodnotu záznamu vymizelých řemesel, ale jen diváckou atraktivitu natočení. 2) Hodnocení se vztahuje pouze k dílu o výrobě brynzy. ()

Reklama

Reklama