Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z najúspešnejších slovenských hudobných filmov režiséra Dušana Rapoša o prvých láskach a neláskach, priateľstvách i rozchodoch mladých ľudí. Príbeh veľkej lásky krásnej Zuzany (Eva Vejmělková) a skromného Olina (Jiří Bábek). Hrdinami príbehu sú 15-roční školáci, ktorí práve ukončili základnú školu a prežívajú svoje posledné prázdniny pred tým, než sa rozídu na rôzne stredné školy. Stredobodom všetkého je opustená vyschnutá fontána uprostred sídliska, kde sa všetci schádzajú. Hviezdami partie sú dve pekné dievčatá: Bela a Zuzka. Film však sleduje nielen ich osudy, problémy, pocity i chovanie v rôznych životných situáciách, ich lásky, omyly i uzmierovanie. Mozaiku dopĺňajú postavy ich rodičov, súrodencov a ďalších dospelých, medzi ktorými je výraznou postavou najmä starý pán Domorák (Miloslav Holub), ktorý mladých neustále kritizuje. Z partie sa najviac pozornosti venuje mladému budúcemu automechanikovi a muzikantovi Olinovi, ktorý sa z lásky k Zuzane rozhodne opraviť starú fontánu... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (192)

Derek 

všetky recenzie používateľa

fontana ma prilis nebrala ani v mladosti (ked som bol cielovka), ale chapal som ze ide o slovensku kultovku pre mladez. dnes zaujme iba vytvarnou strankou, kamera je velmi slusna a vidiet ze rapos bol dost ovplyvneny videoklipovym stylom ktory v tej dobe razil i jerry bruckheimer. skoda ze pribeh je minimalny (a i pri slabych 80 minutach sa to cele vlecie) a ide v podstate o par videoklipov zostrihanych na seba. eva vejmelkova mega sexy i v dost mladom veku... ()

Merggie 

všetky recenzie používateľa

Dušan Rapoš patrí medzi slovenských režisérov, ktorí sa snažia svojimi filmami upriamiť pozornosť na väčšinového diváka. Nazdávam sa, že slovenský film by mal predsa len kráčať cestou autorských filmov, ktoré si nájdu síce menšinového, ale spokojného diváka. Príbeh bol veľmi jednoduchý. Nie je mu čo zazlievať, pretože relatívne verne okopíroval život na sídlisku a zopár krátkych lások. Samotné scény však pôsobili často dezorientovane a niektorí herci boli s kamerou v čase natáčania zrejme vo vojnovom stave. Motorky sa mohli stať vynikajúcim doplnkom filmu, ale pričastá "frajerina" z nich spravila gýč, na ktorý sa naozaj dalo dívať len s prižmúrenými očami. Hudba by ušla, keby sa niektoré z piesní neopakovali do nemoty. Bolo problémom pre tvorcov vytvoriť ďalšie tri, štyri piesne, ktoré by soundtrack trochu oživili? Dialógy boli príliš okaté, predvídateľné a tým pádom nudné. "Ak nie si moja" Vaša Patejdla, niekoľko pokusov o zaujímavé zábery(napr. padajúce roztrhané papieriky, či západ Slnka počas Mopedovej), pohľadná Eva Vejmělková, blúdenie Nemožnej po svete dokonalých, či čiernobiely záver patria do okruhu dôvodov, ktoré Rapošov druhý hraný film vytiahli zo samého filmového dna. Réžia totiž nedokázala skĺbiť teenagerskú romantiku so životom na plné obrátky. Najmä preto vznikol guláš, trochu štipľavý, ale predsa bez korenia. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

S nevídanou noblesou implantované najväčšie hity slovenskej populárnej hudby, v tomto ohľade za Dirty Dancing nezaostávame. Ani v akomsi vzdore tínedžerskej vetvy voči dospeláckym autoritám - viď. česká obdoba Diskopríbeh. Rapoš je však veľmi amatérsky režisér. Celý dej je vlastne zosnovaný okolo klbka hitov, inak nemá akúkoľvek relevanciu. Záletné skupinky 15ročných školákov robia zle vždy a všade a do vyčerpania. Bez motivácie, bez logických vysvetlení, bez dôvtipu, skrátka sú zbytočné. Otázky kultu, ktorým sa film hrdí, sú tým posledným, čo ma v tejto chvíli zaujíma. ()

Allka 

všetky recenzie používateľa

Dneska už to asi nemůžu úplně pochopit, tahle doba je mi už docela vzdálená, nicméně líbily se mi písničky, Eva Vejmělková je krásná holka, na kterou je fajn se dívat, a její milej moh bejt možná trochu menší ucho, ale jejich vztah nevztah byl docela roztomilej. Takže já dávam takovejch 60 % a s klidem můžu říct, že jsem viděla mnohem větší průšvihy (a nemusíme chodit daleko, stačí sáhnout po pokračování). ()

Han22 

všetky recenzie používateľa

Z jedničky jsem si toho moc nepamatoval. Dá se říct, že objektivně je kvalitnější než trashový druhý díl, ale zatímco ten byl zábavnou sondou do divokých devadesátek, jednička je prostě jen teenagerovská romanťárna. Je tu život na sídlišti točící se kolem nefunkční fontány, první lásky, přátelství, hádky, nejzajímavější je bonzácký děda s tragickou minulostí. Dost řídký děj, ve kterém ale nechybí luxusní kozy 16leté Vejmělkové (i její kamarádky), spousta motorek, breakdance! a samozřejmě písničky. Jsou moc fajn všechny je znám a zejména ty od Elánu jsou plné skvělých synťáků, vévodí jim nádherná Ak nie si moja. Mají jen jednu chybu - je jich jen 7 a tak se opakují 2* i 3*. Každopádně lepší, ale méně zábavný film než dvojka. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (32)

  • Autor hudby Vašo Patejdl nemá na film veľmi príjemné spomienky, lebo tesne pred začatím natáčania hudobného filmu v roku 1985 sa nepohodol z frontmanom skupiny Elán Jožom Rážom a z kapely ako jej zakladajúci člen po 17 rokoch odišiel. Do skupiny Elán sa Vašo vrátil až po 11 rokoch a hrá v nej dodnes. (Raccoon.city)
  • Počas prvého roku premietania v kinách videlo film 1,400,000 divákov. (Raccoon.city)
  • Vašo Patejdl sa kvôli práci na iných projektoch nezúčastnil natáčania a známe hudobné hity napísal len podľa obrázkov z filmu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama