Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z najúspešnejších slovenských hudobných filmov režiséra Dušana Rapoša o prvých láskach a neláskach, priateľstvách i rozchodoch mladých ľudí. Príbeh veľkej lásky krásnej Zuzany (Eva Vejmělková) a skromného Olina (Jiří Bábek). Hrdinami príbehu sú 15-roční školáci, ktorí práve ukončili základnú školu a prežívajú svoje posledné prázdniny pred tým, než sa rozídu na rôzne stredné školy. Stredobodom všetkého je opustená vyschnutá fontána uprostred sídliska, kde sa všetci schádzajú. Hviezdami partie sú dve pekné dievčatá: Bela a Zuzka. Film však sleduje nielen ich osudy, problémy, pocity i chovanie v rôznych životných situáciách, ich lásky, omyly i uzmierovanie. Mozaiku dopĺňajú postavy ich rodičov, súrodencov a ďalších dospelých, medzi ktorými je výraznou postavou najmä starý pán Domorák (Miloslav Holub), ktorý mladých neustále kritizuje. Z partie sa najviac pozornosti venuje mladému budúcemu automechanikovi a muzikantovi Olinovi, ktorý sa z lásky k Zuzane rozhodne opraviť starú fontánu... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (193)

Derek 

všetky recenzie používateľa

fontana ma prilis nebrala ani v mladosti (ked som bol cielovka), ale chapal som ze ide o slovensku kultovku pre mladez. dnes zaujme iba vytvarnou strankou, kamera je velmi slusna a vidiet ze rapos bol dost ovplyvneny videoklipovym stylom ktory v tej dobe razil i jerry bruckheimer. skoda ze pribeh je minimalny (a i pri slabych 80 minutach sa to cele vlecie) a ide v podstate o par videoklipov zostrihanych na seba. eva vejmelkova mega sexy i v dost mladom veku... ()

Gemini 

všetky recenzie používateľa

No, asi takhle - Fontána není nějak špatný film, zapadá do svojí kategorie a kromě několika opravdu povedených písniček (určených především osobám ženského pohlaví o generaci starším než jsem já:)) a kouzelné slovenčiny mladičké Evy Vejmělkové nepřináší skoro nic...tedy alespoň mně ne:) To by bylo na dvě hvězdy, protože vyložená ztráta času první Fontána není, to je až ta druhá:) A ta třetí je, ehm, příšerná, to je asi to slovo:) A ta třetí hvězda je za nefalšovanou radost v očích mojí přítelkyně;) ()

Reklama

`barocco 

všetky recenzie používateľa

Námet a scenár: Karol Hlávka (na motívy románu Eleonóry Gašparovej Fontána pre Zuzanu) Toto je hlavny dovod pozeratelnosti prveho dielu fontanovej trilogie. Dalsie dva snimky F2 a F3 su uz scenaristicky z pera Dusana Raposa, a zda sa ze Rapos si nevie napisat aspon trochu zmysluplny scenar. Svojho casu jednoznacne velmi uspesny snimok, zostalo z neho nielen par peknych hitov ktore uz zrejme ani nezostarnu ale aj pribeh ktory nam pripomenie sidliskove leto rokov osemdesiatych.... ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Bez tých pesničiek by to nebolo ono. Lenže ten film je hlavne o tých pesničkách, alebo tak z polovice, zvyšok sú pubertálne lásky-nelásky a samozrejme aj také trápnejšie vložky ako Grigorov-motorkár, štyria Česi v hlavných úlohách predabovaní, alebo Bábek spieva hlasom Patejdla, čo vyznieva pomaly tak zle, ako keď Hrušinský mal neskôr hlas Michala Davida v Diskopříběhu. Ale treba brať do úvahy rok výroby. Na ten čas to bol proste hit a kiná praskali vo švíkoch. ()

Torgal 

všetky recenzie používateľa

Nebyť legendárnych piesní z filmy, tak by tento počin zrejme skončil v zabudnutí. Filmársky je to totiž strašne rozháraný mišmaš so šialeným strihom, nenadväzujúcimi zábermi a s primitívnym dejovým oblúkom. Postáv je na tak krátky film prepchaný pesničkami jednoznačne priveľa a tak sú len načrtnuté, rovnako ako aj vzťahy medzi nimi. Predabovanie postáv do slovenčiny bije do uší, čerešničkou na torte v tomto ohľade je to, že hlavná mužská postava spieva pesničky Patejdlovým hlasom. Celkovo potom film pôsobí dosť bizarným a diletantským dojmom. A to až tak, že na priemer toto nevytiahne ani tá hudba. 4/10 ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (32)

  • Príbeh Fontány pre Zuzanu inšpiroval vznik rovnomenného muzikálu, ktorý mal premiéru v októbri 2008. (m.a.t.o.)
  • Letecké zábery do filmu zabezpečovala spoločnosť Slov-Air Bratislava. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Scenárista Karol Hlávka urobil v pôvodnom námete niekoľko zmien podľa svojich životných skúseností v čase jeho prvých lások v Novom Meste, z ktorého pochádzal a jeho kapelových začiatkoch, keď hrávali spolu s priateľmi po pivniciach a garážach. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama