Reklama

Reklama

Mannerheimova linie

  • Rusko Mannerheim´s line
Rusko, 2007, 43 min

Obsahy(1)

Na podzim roku 1939 Hitler sotva dobyl Polsko, když Sovětský svaz zaútočil na Finsko. Slabý soused měl být snadným soustem a pokořené Helsinky tím nejlepším dárkem k šedesátým narozeninám Stalina. Všechno ale bylo nakonec jinak. Zatímco ke konci listopadu sovětské velení počítalo s dvoutýdenní bleskovou válkou, ještě v průběhu nového roku marně dobývalo finské pozice a vymýšlelo, jak zmírnit ostudu, kterou mu Zimní válka přinesla. Propaganda tentokrát nestačila a Hitler se ujistil v tom, že Sovětský svaz lehce porazí. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (6)

janesX 

všetky recenzie používateľa

Tento ruský dokument je viac menej taký ruský Mannerheimov vojenský životopis. Jeho vybudovanej fínskej obrannej línii sa film venuje až niekde od polovice. Či už sa jedná o ruskú propagandu, alebo o ruský sebaospravedlňujúci pohľad na zimnú vojnu, Mannerheim z toho celého vychádza dôstojne aj z tohto pohľadu (bol to okrem iného Fín ruskej národnosti). Samozrejme napadnutie iného štátu sa nedá ospravedlniť, no mňa aj tak zaujíma aj pohľad agresora, aj keď by ma to vzhľadom na napadnutie cudzieho neutrálneho štátu vôbec zaujímať nemuselo... Na začiatku je tu Mannerheim prezentovaný ako sukničkár, čo mi prišlo skôr ako lichôtka. Potom, asi tak v polovici sa už prechádza na tamtú vážnu tému a tu práve bolo zaujímavé počuť druhú stranu, ako tá vidí celý ten začiatok konfliktu, ktorý viedol k fínsko-ruskej vojne, kde Fíni nakoniec viedli pomerom 1:10  alebo ešte viac. Ruská strana tu teda hovorí, že na ich územie dopadla (či už nešťastnou náhodou alebo nie) fínska bomba a preto požadovali posunutie hraníc o 30+ kilometrov, aby nebolo ohrozené prihraničné mesto Leningrad. Fíni vraj reagovali záporne a potom, keď vraj zmenili názor, bolo už žial neskoro. Píšem "vraj", lebo dokument to takto prezentuje, no nepredložil tu žiadne dôkazy. No aj tie by boli prinajmenšom zbytočné, lebo tým najfaktickejším faktom už navždy ostane, že Rusi napadli Fínsko. No premňa bol aj tento dokument pri hľadaní okolitých právd nemenej prínosný ako iné dokumenty. ()

Reklama

borsalino 

všetky recenzie používateľa

Další z řady ruských propagandistických dokumentů bez skoro žádné informační hodnoty. Naopak. Snaha drobnými fauly znevěrohodnit Mannerheimra, zavádění pozornosti k blbostem a míchání lži a pravdy, to je klasická ruská metoda. Je to úplná sračka a pochybuji, že tohle běželo ve Finsku, protože by producent přišel nejenom o zuby. Těším se, až tohle točit bude trestné. Jestli chcete o M něco vědět, jděte jinam. Uvidíte, jaký byl M formát, který se nebál Stalina ani Hitlera. ()

R1CH1E 

všetky recenzie používateľa

Velice zajímavý dokument o nepříliš známé frontě 2. světové války a o nepříliš známém generálu Mannerheimovi. Největší lahůdkou byla část týkající se právě onoho opevnění, které tvořilo onu linii. ()

Galéria (3)

Zaujímavosti (1)

  • V této válce zemřelo 400 000 Rusů a „pouze“ 22 000 Finů. (M.B)

Reklama

Reklama