Reklama

Reklama

Stratený syn Slovenska

(TV film)
všetky plagáty
Dokumentárny / Krátkometrážny
Slovensko, 1994, 27 min

Obsahy(1)

Príbeh zabudnutého slovenského letca II. svetovej vojny Otta Smika.... Televízny dokument o tragickej životnej dráhe slovenského hrdinu, letca Anglického kráľovského letectva Otta Smika. Životná i posmrtná peripetia tohto zabudnutého hrdinu, ktorý bol pochovaný pod iným menom a až v r.1994 identifikovaný a prevezený z Holandska na Slovensko, do Bratislavy. Relácia je postavená na archívoch, fotodokumentácii a výpovedí pamätníkov u nás i v zahraničí. (RTVS)

(viac)

Recenzie (3)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Krátky dokument o našom najúspešnejšom pilotovi v službách RAF prináša v skratke všetko najzásadnejšie z jeho života i rozhovory z okruhu jeho rodiny . Stačí to na oboznámenie sa s jeho postavou, ale neubránite sa pocitu, že sa to dalo urobiť lepšie. Jednoducho podrobnejší popis jeho života, udalostí, jeho úspechov boji... Zaujalo ma, že v meste Zwolle, v Holandsku je po ňom pomenovaná ulica, teda na mieste kde sa kedysi schovával. Dokument zaujímavý, ale krátky. Snáď časom niekto pripraví nejaký vyčerpávajúci dokument, aký by si tento skvelý pilot a človek zaslúžil. 80%. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Dokument je o slovenskom pilotovi v RAF Otto Smikovi (20.1.1922). Od roku 1940 sa pridal k československému zahraničnému odboju. V roku 1942 ho poslali do leteckej školy v Kanade, po návrate v hodnosti podporučíka bol pridelený k 122. stíhacej peruti. V marci 1943 mu pripísali prvý zostrel nemeckého messerschmidta. Postupne sa zaradil medzi najúspešnejších československých pilotov v RAF. Celkom mu pripísali 9 zostrelov lietadiel, tri strely V-1 a 5 pravdepodobných zostrelov. 13.11.1944 ho vymenovali za veliteľa britskej 127. stíhacej perute. Tak vysokú funkciu v britskom letectve zastávali len traja zahraniční letci: František Fajtl, Jozef Maňák a Otto Smik. Všetci z Československa. Zaujímavé je, že František Fajtl aj Jiří Rajlich, autori kníh o našich letcoch v Británii, Smika spomínajú len veľmi krátko. Zahynul 28.11.1944 pri útoku na železničnú stanicu Zwollev Holandsku. Tu ho zasiahla protilietadlová paľba a s poškodeným Spitfirom LK Mk XVI. séria n. RR227 havaroval. V jeho troskách zahynul. Smika pôvodne pochovali v nemeckom Kranenburgu a jeho hrob označili, ako hrob neznámeho Angličana. Po vojne tento hrob označili menovkou Belgičana Hentiho Taymansa, ktorý bol pri tomto útoku taktiež zostrelený. Až v roku 1965 keď objavili trosky Taymansovho Spitfirea, bolo zistené, že v hrobe je uložené telo Otta Smika. V septembri 1994 boli jeho telesné pozostatky prevezené na Slovensko. Takáto Slovenska osobnosť by si zaslúžila aj celovečerný film. ()

YoZo8 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý dokument o našom najlepšom bojovom pilotovi. Samozrejme, dalo by sa to urobiť aj lepšie, ale na dobu vzniku je to kvalitný dokumentárny film. Páčilo sa mi, že tvorcovia neboli obmedzení len na Slovensko, ale navštívili aj zahraničie a podali spravy aj od zainteresovaných svedkov. Dokument viac-menej dokonale mapuje celý Smikov život. Pre nezainteresováneho diváka ponúka film váľa zaujímavých a dôležitých informácii o jeho krátkom, ale o to plnšom živote. ()

Reklama

Reklama