Reklama

Reklama

Ulice sveta

(seriál)
  • Kanada Streets of the World
všetky plagáty
Kanada, 2001, 13x24 min

Obsahy(1)

Dokumentárny seriál o najznámejších uliciach sveta.

Jednotlivé časti: 1.-Avenida de Mayo – Buenos Aires Avenida de Mayo prechádza centrom Buenos Aires. Tu Argentína uctieva svojich hrdinov, predvádzajú sa celebrity a dokonca aj bežný človek môže snívať o sláve. Azda na žiadnej inej ulici sveta neznie tak intenzívne ozvena volania po slobode a spravodlivosti. Avenida de Mayo bola pomenovaná na počesť Májovej revolúcie, ktorá v roku 1816 viedla k ukončeniu španielskej nadvlády. Dnes tento bulvár žije svojím vlastným, výnimočným rytmom vo vášnivom latinskoamerickom štýle s európskym nádychom.

2.-Oxford Street – Londýn Londýnska Oxfordská ulica, tiahnuca sa dva a pol kilometra, priťahuje mnoho ľudí. A kde sú davy, tam sa točia peniaze. Na Oxford Street nájdete, čo len chcete, a tak to bolo odjakživa. V minulosti sem lákala ľudí pomalá smrť obesením, počas temných dní Druhej svetovej vojny tu ľudia hľadali úkryt. Davy sem prúdia naďalej – aby míňali peniaze. Tie lákajú aj zlodejov, nečestných obchodníkov a ženy, ponúkajúce sex. Ulica je zároveň magnetom pre milovníkov hudby v autentickej podobe. Na Oxford Street ľudia zarábajú, utrácajú a prichádzajú o majetok.

3.-Las Ramblas – Barcelona Hlavná ulica Barcelony Las Ramblas sa vinie starým mestom takmer poldruha kilometra od Starého prístavu po námestie Plaza de Kataluňa a je spojením piatich starých ulíc.. Je pomenovaná podľa vyschnutej rieky, ktorá až do 14. storočia tiekla pred hradbami. Ľudia prichádzajú na Ramblas, aby si vypočuli fascinujúce príbehy, okúsili čaro tejto ulice, nasali atmosféru a nakazili sa jej vitalitou. Je obľúbeným miestom Barcelončanov 24 hodín denne.

4.-Sunset Boulevard - Los Angeles Sunset Boulevard, známy z mnohých filmov, bol v roku 1781 len prašným chodníkom pre kravy, ktorý viedol cez maličké mexické pueblo. Ako sa rozrastal až k brehu Pacifiku, stal sa americkou ulicou snov. Pretína totiž priamo srdce Hollywoodu, kde sa roky schádza celý svet, hnaný túžbou po peniazoch, sexe, moci a sláve. Je továrňou na sny, miestom, kde sa stretávajú fanúšikovia, vychádzajúce i zhasínajúce hviezdy v tieni hŕstky vyvolených, ktorí sa dostali na vrchol. Závan svetovej slávy možno cítiť v kaviarňach, hoteloch, butikoch. Vďaka premyslene pestovanému imidžu tam sníva celý svet.

5.-Darlinghurst Road - Sydney Tentoraz spolu navštívime Darlinghurst Road v najznámejšom austrálskom meste Sydney, kde sa nosí úspech. Niekoľko kilometrov južne od slávnej budovy opery, blízko miest, kde pristáli prví osadníci, môžeme okúsiť chuť inej Austrálie. Tu otvorili prvý striptízový klub, tu homosexuáli začali boj za svoje práva. Je to časť mesta, ktorá nám ukáže, akú cestu prešla Austrália od trestaneckej kolónie plnej násilia až k tolerantnej, multikultúrnej spoločnosti.

6.-Nevský prospekt - Petrohrad Prejdeme sa po najznámejšej ulici Petrohradu, či Sankt Peterburgu, druhého najväčšieho mesta Ruska, po Nevskom prospekte. Vyše tristo rokov sa tiahne stredom mesta a poskytuje nám dôkazy o každom období rušných ruských dejín od absolutistickej vlády cárov, cez vzostup a pád komunistického režimu, až k novému Rusku 21. storočia. Nevský prospekt zažil veľa násilia. Svedčí o tom Chrám Kristovho vzkriesenia, Námestie povstania, duely a atentáty, blokáda a Veľká októbrová revolúcia.

7.-Boulevard Saint Laurent - Montreal Najslávnejšia montrealská ulica nie je ani výlučne francúzska, ani anglická – tvorí akési tretie mesto. Je útočiskom starých i nových imigrantov; malý Babylon, kde sa hovorí mnohými jazykmi. Miestni nazývajú Saint Laurent jednoducho „Hlavná“ a bývala najhriešnejšou ulicou v Montreale, bulvárom zločinu. Lákala Američanov, ktorí unikali pred prohibíciou, gangstrov na úteku pred zákonom a bohémov, hľadajúcich svoje nové ja. Hlavná ulica je miestom, kam si prichádzali užívať život svätci i hriešnici, drogoví díleri i tí, čo hľadajú vzrušenie a pôžitok.

8.-Calle Obispo - Havana Jedna z najrýchlejších ciest do srdca kubánskeho hlavného mesta vedie po ulici, kde ani nesmú jazdiť autá. Calle Obispo spája havanský prístav s rušným centrom a je chodníkom do minulosti Kuby. Bola obľúbeným miestom Hemingwaya a hollywoodskych hviezd a kedysi v sebe skrývala sny o ríši i nočné mory tých, čo pre ne skončili v otroctve. Poroba, revolúcia a roky zanedbávania si vybrali svoju daň, ale dnes Calle Obispo pomaly nadobúda späť svoju zašlú slávu vďaka vábivej zmesi španielskej atmosféry a karibského šarmu.

9.-Champs-Élysées - Paríž Popravy, revolúcie a vojny, vášne, hrdosť a patriotizmus, ľúbostné romániky, sex, špionáž, aj podivná francúzska posadnutosť cyklistikou – to všetko, ba ešte viac, poznačilo Avenue de Champs-Élysées v Paríži. Vyše tristo rokov sa to najlepšie i najhoršie z dramatických francúzskych dejín odohrávalo na tejto ulici. Elyzejské polia sú dejiskom udalostí celonárodného významu. Začínajú sa na Námestí svornosti, vedú takmer dva kilometre na západ a končia sa pri monumentálnom Víťaznom oblúku. Tu zistíte, na čom Francúzom naozaj záleží - na štýle, tradícii a na tom, aby ich nik nepredbehol na semaforoch.

10.-Broadway - New York Broadway prechádza priamo srdcom Manhatanu. Je synonymom šoubiznisu, lesku, slávy a divadla ako žiadna iná ulica sveta. Je najokázalejším javiskom sveta. Pritom pred niekoľkými storočiami bola prašným chodníkom, po ktorom chodili príslušníci indiánskych kmeňov. Kto sníva o bohatstve či sláve, musí skončiť na Broadway. Mnohé svetové hviezdy tu zanechali svoju stopu. V tomto jedinečnom meste sa všetko, čo sa spája s touto ulicou, označuje prívlastkami: najväčšie, najoslnivejšie a najlepšie.

11.-Bourbon Street - New Orleans Štrnásť blokov, kde sa môžete uvoľniť – a to vo všetkých ohľadoch. To je Bourbon Street, pulzujúca časť New Orleansu. Viac než ktorákoľvek americká ulica je práve táto synonymom alkoholu a bakchanálií. Celé desaťročia sem pôžitkárov láka omamná kombinácia alkoholu, ktorý tečie prúdom, a nočnej karnevalovej atmosféry. Nie je však pomenovaná po bourbonskej whisky, ale po francúzskom kráľovskom rode Bourbonovcov. Mesto bolo založené v roku 1717 a postavili ho pod úrovňou mora na močaristej pôde, ktorá pod páliacim slnkom stvrdla. Vládlne v ňom zmes kultúr aj vplyvom niekdajšieho obchodu s otrokmi.

12.-The Strand - Londýn Strand patrí k najstarším londýnskym uliciam a v tejto časti sveta siahajú dejiny naozaj ďaleko do minulosti. Cesta tadiaľto viedla už za čias Rimanov. V stredoveku bola známa ako „ulica palácov“. V priebehu dejín lákala protestantov – od povstania sedliakov až po dnešné manifestácie. Táto ulica odjakživa ponúkala najdrahšie a najluxusnejšie pôžitky, a predsa tu žije najviac bezdomovcov v Londýne. Na jednom konci ulice nájdete najvyšší súd v krajine, zatiaľ čo podzemie tu obýva duch. Jeden z kráľov si na tejto ulici našiel milenku a Sherlock Holmes tu nasadal na vlak. Ak viete, kam sa pozerať, tak na Strande pred vami ožije história.

13.-Kurfürstendamm - Berlín Cez stred Berlína sa tiahne asi najznámejšia ulica - Kurfürstendamm. Ak sa pozrieme za moderné budovy, odhalíme prekvapivé príbehy, ktoré odrážajú fakt, že Berlín je vždy v centre diania. V 20. storočí zažil vzostup najobávanejšieho diktátora v dejinách, pád Berlínskeho múra, ktorý delil svet, a nepokoje v uliciach, ktoré prerástli v násilie. Ale nie všetko sa točí okolo politiky. Na Kurfürstendamm zachádzajú do krajností aj oslavy. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Filmotéka

Používateľ Formát Jazyky Pridané Pozn.
cunesk8 Iné
18.09.2016

Reklama

Reklama