Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francúzsko La Bataille de Tchernobyl (viac)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenzie (123)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Autentický a silný dokument, po ktorom si poviete, že tí Sovieti nezničili svoj národ iba počas vlád Lenina a Stalina, ale aj počas černobyľskej katastrofy. Ak máte niekoho, kto zomrel na rakovinu, leukémiu a podobné ochorenia po roku 1986 v rodine ako ja, je veľmi zrejmé, že to bolo najmä následkom tejto katastrofy, lebo takmer celá Európa bola silno kontaminovaná, našťastie ukazuje hrdinstvo ľudí, ktorí obetovali svoje životy, aby sa nestala ešte väčšia katastrofa, ktorá by silno poškodila už celý svet. Gorbačov bol v tých rokoch neschopný spolu so svojím vedením strany a to mu nakoniec výdavkami aj poškodilo pri premene štátu. Ako povedal, tých havárií bolo po celom svete veľa, verejnosť o nich nevie, preto sú rôzne problémy tak vypuklé, ale táto bola najväčšia a túto nešlo ututlať a stála priamo životy niekoľko stotisíc ľudí a nepriamo milióny, napriek štatistikám o pár desiatkach, spôsobila mnohé deformačné problémy v ďalších generáciách, spôsobila neplodnosť, prakticky takmer zničila Slovanov, lebo nás všetkých silno kontaminovala a keď vtipkujeme, že čo si z Černobyľu, no ožiarení sme všetci, najmä to potrvá ešte tisíce rokov, kým to z nás zmizne a to je smutné, že nedávno ututlali haváriu vo Fukušime v takých rozmeroch, akých skutočne bola, to len jednoduchý človek nechápe. Preto súhlasím s Gorbačovom, súhlasím s odstránením všetkých jadrových zbraní z planéty, súhlasím z nepoužívaním jadrovej energie, som aj proti našim elektrárňam v Jaslovským Bohuniciam a Mochovciach, či českému Temelínu, treba to urobiť tak, ako Nemci, treba to robiť postupne, ale treba sa toho zbaviť, alternatívy existujú, nenechajte sa zastrašiť a oklamať, len to nejde tak rýchlo. Je to až neuveriteľné, ale bolo to tak, dokument je podľa mňa skvelý a mali by ho vidieť ľudia. ()

Rudyamon 

všetky recenzie používateľa

Zajímavé komentáře k filmu: Galadriel, Mkoren, Tessie ... Dnes uděluji i jediněčnou cenu za neuvěřitelný blábol a naprostý nedostatek soudnosti uživatelce kersten, kterou film "nedokázal přesvědčit". Dámo, tohle nebyl akční film, tohle byla smutná realita ... Ale teď k dokumentu. Nelze ho hodnotit ohledem způsobu natočení a práce kameramana, ale jedině rozměrem obrovské lidské tragédie, která udeřila nečekaně a s neuvěřitelnou krutostí. O to větší smutek a děs z toho jde na člověka, když si uvědomí, že za vším stála lidská chyba. Je to opravdu silný dokument, který ukazuje krok za krokem jak se tragédie stupňovala, jak byla veřejnost udržována v nevědomosti až do chvíle, kdy už bylo pro mnohé pozdě. Obrovská tragédie, kterou v televizních novinách těch dnů zlehčovali a bagatelizovali. Jak doslovně několikrát zaznělo ve zprávách české televize: "... všechny podniky, sovchozy a kolchozy pracují normálně". Taková to byla doba, která "bojem za mír" způsobila největší atomovou katastrofu v dějinách. 5 hvězdiček - 100%, to je mé hodnocení šokujícího dojmu, který tento dokument u mě vyvolal ... ()

Reklama

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Veľmi zaujímavý dokument, ktorý o trochu viac poodhaľuje backround riešenia černobyľskej tragédie. Doposiaľ nepublikované kamerové zábery z bezprostrednej blízkosti jadrového reaktora sú miestami zimomriavkové. 500 000 nasadených ľudí hovorí na jednej strane o obete jednotlivcov (však čo už im iné ostávalo ako podriadiť sa rozkazom) a na druhej strane o tuposti a pretvárke bývalého režimu, ktorý pretrváva aj do dnešných dní (napr. výpovede Gorbačova). Silný a pútavý dokument...4,5*/5 ()

Mira90 

všetky recenzie používateľa

O tom, co se v onu nešťastnou chvíli stalo, ví snad i děti ve školce. To, co následovalo poté, však v obecném povědomí není. Proto je dobré, že vznikají dokumenty i o těchto událostech. Co se mi však nelíbilo, byla absence jakékoliv zmínky o zasahujících hasičích, kteří jako první nesli tíhu nepříjemné reality... ()

Dm1tr1j 

všetky recenzie používateľa

Tak za prvé: Cival je kokot vypatlaný. Ako inak označiť hlupáka,ktorý chce aby bol dokument silnejší ako jadrový výbuch. Po takomto tvrdení milý Cival mi nezostáva nič iného len uznať rozsiahle poškodenie tvojho zmutovaného mozgu rádioaktivitou a poľutovať celé tvoje zdegenerované okolie. Dokument je to vynikajúci, nielen autentickosťou ale aj témou. Sila jadra sa nedá podceňovať rovnako ako sila retardácie Civala. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama