Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ako už názov Viditeľný svet napovedá, film na pozadí samotného príbehu tematizuje sledovanie či voyérstvo ako fenomén súčasného moderného sveta. Na jednej strane súvisí s médiami, ktoré toto všetko umožňujú a vytvárajú v nás akýsi hlad po informáciách, súkromí a intímnostiach iných ľudí, ale predovšetkým je to mnohokrát naša vlastná prázdnota, ktorú treba čímsi zaplniť, a neschopnosť žiť svoj vlastný život či  zaoberať sa samým sebou.
Oliver dlhodobo sleduje mladú rodinu, ktorá obýva byt v náprotivnom paneláku – jej členmi sú muž, žena a dve deti. Idealizuje si ich životnú situáciu a zo začiatku obdivuje ich šťastie a zdanlivú rodinnú pohodu. Postupne však zisťuje, že navonok prezentovaný stav vecí je veľmi vratký a ľahko ovplyvniteľný. Pokúša sa teda – najskôr náhodne, potom celkom zámerne – ovplyvňovať ich život. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (8)

  • Ivan Trojan (Oliver) si napriek svojej bohatej filmovej kariére zahral v Slovenskom filme po prvýkrát. (Raccoon.city)
  • Režisér Peter Krištúfek spomína, že keď sa vracal z Lotysška s cenou za najlepšiu réžiu, na letisku ju pokladali omylom za nálož, takže musel vyše hodiny čakať na batožinu. (Raccoon.city)
  • Ivan Trojan (Oliver) prijal ponuku účinkovať vo filme hlavne preto, lebo ho zaujal scenár, ktorý prirovnal k shakespearovskej či antickej dráme a lákala ho tá nesympatickosť hlavnej postavy. V Česku to divákov trochu zaskočilo, ale to je podľa neho dobre. Bola preňho zatiaľ najťažšia rola a bral ju ako výzvu a ohodnotil slovami: "Mal som pocit, akoby si niekto navliekol moju kožu a robil niečo, čo nie som ja. Som, samozrejme, herec, ale bol to asi najväčší otras medzi mnou a postavou. Fakt, že to je najnegatívnejší „podivín“, akého som kedy hral, bol aj jeden z dôvodov, prečo som tú úlohu prijal. No vo chvíli, keď som sa na to pozeral, bol som otrasený." (Raccoon.city)
  • V roku 2011 na 13. MFF v Bratislave získal Ivan Trojan za svoju postavu Olivera ocenenie Najlepší herec, zároveň bol film nominovaný na hlavnú cenu Grand Prix. Režisér Peter Krištúfek získal na najväčšom pobaltskom filmovom podujatí s filmom cenu "Magický krištáľ " za najlepšiu réžiu na 21. MFF Arsenálsv v Lotysškéj Rige. (Raccoon.city)
  • Režisér a zároveň scenárista tohoto snímku vycházel při sepisování námětu z okamžitého nápadu, který se objevil během posezení s přítelkyní na balkóně a položení otázky, co se asi děje za těmi okny okolo. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Reklama

Reklama