Reklama

Reklama

Odviate vetrom

  • Česko Jih proti Severu (viac)
Trailer
USA, 1939, 224 min (Alternatívna 238 min, televízna verzia: 212 min)

Predloha:

Margaret Mitchell (kniha)

Scenár:

Sidney Howard

Hudba:

Max Steiner

Hrajú:

Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Evelyn Keyes, Ann Rutherford, George Reeves, Fred Crane (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Krásna dcéra bohatého atlantského plantážnika Scarlett O'Harová (Vivien Leigh) strávila bezstarostné detstvo i roky dospievania životom na milovanom rodinnom pozemku menom Tara. Ešte veľmi mladučká sa zaľúbila sa do príťažlivého, no nepriebojného Ashleyho Wilkesa (Leslie Howard) - ten sa však oženil s tichou a láskavou Melanie Hamiltonovou (Olivia de Havilland), ktorá sa časom stala jej najlepšou priateľkou. Urazená a ohrdnutá Scarlett, nezvyknutá prehrávať, si preto zo vzdoru vzala za muža Melanieinho bratranca Charlesa (Rand Brooks)... Keď vypukne občianska vojna a muži odchádzajú bojovať, odchádza aj zvodný karierista Rhett Butler (Clark Cable), ktorý sa intenzívne usiluje o Scarlettinu priazeň. Ženy odídu do Atlanty, kde Melanie porodí. Keď mesto obsadí vojsko Únie, pomôže obom ženám utiecť do bezpečia práve Rhett. Charles vo vojne zahynie a Scarlett s Melanie sa opäť vracajú na Taru. Aby Scarlett mohla zaplatiť veľké dane, vydá sa za boháča Franka Kennedyho (Carroll Nye), aj ten však zahynie. Teraz sa už konečne môže stať Rhettovou ženou - naozaj to však chce? (TV Markíza)

(viac)

Videá (4)

Trailer

Recenzie (346)

pepo 

všetky recenzie používateľa

Jeden z dôvodov, prečo som začal mať rád filmy. O pocitoch z tohto skvostu sa nedá písať, musíte ho jednoducho vidieť. Jeden z najmegalomanskejších, najproblematickejších a najriskatnejších projektov filmovej histórie sa stal obrovským triumfom. Adaptácia románu Margaret Mitchellovej ponúka takmer štyri hodiny toho najkrajšieho, čo diváci za 120 rokov kinematografie mohli vidieť. Scarlett O´Hara a Rhett Butler svojim príbehom dojali, rozosmiali a uchvátili už množstvo generácií. Podľa inflácie najúspešnejší film histórie, bez reálnej šance aby ho z trónu niekto zosadil. Držiteľ ôsmich Oscarov a ďalších 5 nominácií. Jedinečné, výnimočné, strhujúce.. ()

KarelR 

všetky recenzie používateľa

První polovina je VYNIKAJÍCÍ! Takhle jsem si ten film představoval. V té druhé už bohužel o tolik nejde a tempo stagnuje, přičemž závěrečná hodinka je tak trochu testem vůle, ale konec hodně napravuje. Popravdě jsem však čekal, že mě Jih proti severu pohltí na celou stopáž. Vivien Leigh sice udělala ze Scarlett jednu z nejlepších sexy mrch všech dob a Clark Gable je jako Rhett naprosto boží (na scénu, ve které přijede na oznamování obětí války ve sněhobílém obleku a prohlásí, že to je černý den pro celý Jih, do smrti nezapomenu), ale jejich vzájemné špíčkování, které se změní v dramatické hádky, v pozdějších fázích filmu citelně chybí. Každopádně to bude chtít druhou projekci, nejlépe v kinosále, protože některé záběry jdou za hranici úchvatnosti. ()

Reklama

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Nelze než souhlasit v tom, že tento snímek předběhl svoji dobu o hezkých pár let. Co se týče technické stránky, tak je na tom film opravdu velmi dobře. To co činí divákům těžkosti je šílená stopáž. Přiznám se, že dokonce ani já jsem neměl chuť to vidět bez přestávky. Film samotný se skládá z několika hodně rozličných částí. Úvodní námluvy byly neskutečně nudné a začínal jsem mít obavy, jestli opravdu sleduji ten všemi oslavovaný film. Odpověď mi dala část následující období kolem války a bezprostředně po ní byla naprosto skvostné a několikrát se mi po kůži prohnala husí kůže. Bohužel začleňování do společnosti netrvalo věčně a snímek nabídl opět další milostnou část, která byla zcela zbytečně moc rozvleklá, tudíž i značně nudná. Divácký dojem mi opět zachránila závěrečná třicetiminutovka. Celkově vzato se jedná o působivý snímek, který ovšem není schopný udržet po dobu takřka čtyř hodin stabilně vysokou úroveň. Několik pasáží bylo opravdu božských, ale bohužel je snímek vycpaný pořádně tlustou vrstvou vaty. Lepší tři kousky. ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Vivien Leigh je dobrá a charismatická, její ústřední postava Scarlett ale sobecká rozmazlená p*ča, se kterou se horko těžko sympatizuje (a vůbec tráví ty necelé 4 hodiny). Toť můj hlavní problém tady s tou v Americe svatou (a kontroverzní) sáhodlouhou drama-romancí a ódou na starý Jih. Kdosi napsal, že chcete-li pochopit "Lost cause" a hrdinský mýtus vzniklý po porážce Konfederace, stačí mrknout na GONE WITH THE WIND. Kdo má ale trošku kontext, ten silně idealizovaný obrázek tehdejších jižanských poměrů (neboli hrubá historická nepřesnost) tu není vůbec na škodu, ba naopak, jde se svojí dobou a přispívá ke kouzlu snímku. Stejně jako šarmantní Gable a krásný technicolor vizuál. Jak jsem ale začal, ta zpropadená hlavní postava... Párkrát mi během sledování vyvstal Stevensův GIANT - který bych doporučil o palec víc. ()

MISSha 

všetky recenzie používateľa

Docela věřím tomu, že než přišel Cameronův monumentální Titanic, byl Jih proti severu velkofilmem s velkým V. Monstrózní výprava, nádherná kamera, tesknící hudba, která láme srdce a samozřejmě herci: Nezkrotná potvora Vivien Leigh, švihácký Clark Gable či prostořeká chůva Hattie McDaniel do toho všeho silný láskyplný příběh který nekončí zrovna šťastně. Proč tedy nedát pět hvězd? Protože i přes svoje kvality je to přesně ten případ filmu který bych už asi vícekrát nezvládla zhlednout,nebudu lhát že na tom má svoji vinu doba trvání ale nemůžu říct že jsem se nudila,to ne. Je to zkrátka romantika jedné generace která bere dech i dnes, je učebnicovým příkladem jak se dělá klasika velkofilmů,který by si každý pořádný filmový fanda neměl nechat ujít. ()

Galéria (380)

Zaujímavosti (101)

  • Predstaviteľka pestúnky Mammy, Hattie McDaniel, bola kvôli účinkovaniu v "rasistickom" filme často kritizovaná zo strany Afro-Američanov, tá sa však obránila slovami, že tisíckrát radšej bude dostávať 700$ týždenne za to, že sa bude na slúžku len hrať, akoby ňou mala naozaj byť za biednych 7$ na týždeň. (vydumnica)
  • Nejdražší filmová zkouška. Na casting o hlavní herečku bylo vypotřebováno 49 377 metrů materiálu, což stálo 105 tisíc amerických dolarů. (Zdroj: ČSFD)
  • Kostýmy a rekvizity z filmu sú zberateľskou raritou a na aukcii v Beverly Hills na nich pekne zarobil James Tumblin, ktorý kedysi pracoval v štúdiách Universal a kostýmy zachránil pred vyhodením. Najdrahšou položkou boli vyblednuté sivé šaty, ktoré vo filme nosila Scarlett (Vivien Leigh) – vydražili ich za 137 000 dolárov. (krasomama)

Súvisiace novinky

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (viac)

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

10.06.2020

Streamovací služba HBO Max se rozhodla stáhnout ze své nabídky snímek Jih proti severu z roku 1939 kvůli problematickému vyobrazováním rasismu a romantizování Konfederace. Rozhodnutí přichází v… (viac)

Reklama

Reklama