Reklama

Reklama

Univerzální voják 4: Odplata

  • Česko Univerzální voják: Den odplaty (viac)
všetky plagáty
Trailer 1

VOD (1)

John je bývalý voják a žije poklidným životem se svou rodinou. Jednoho dne je však přepaden a jeho rodina nemilosrdně postřílena, sám je těžce raněn. Jediné, co mu zůstane ve vzpomínkách, je, že vrahem je jeho kolega z armády Luc Deveraux. Po několika měsících se John zotaví a jeho jediným hnacím motorem je pomsta. Vše kolem Johna je však velice divné a nepochopitelné. Jakási dívka jménem Sarah tvrdí, že spolu mají poměr, ale John si nic nepamatuje. Postupně si však nějaké okolnosti vybavuje. Vše je ale docela jinak... Kdysi byl vládou vybudován projekt „univerzální voják“, v němž byli všichni účastníci speciálně vylepšeni. Tento projekt se však vymkl kontrole a samotní poloroboti se rozprchli mezi normální lidi. Po nějaké době se Andrew Scott pod vedením Luca Deverauxe snaží shromáždit všechny z programu a zřídit si svou vlastní komunitu. John se postupně dozvídá věci, které nechce slyšet, a v opuštěné chatrči nalezne své „dvojče“, které zabije. Po všemožných útrapách se konečně John dostane do tábora, kde se shromažďují  všichni vojáci z projektu... (TV Prima)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (209)

klerik 

všetky recenzie používateľa

Tak to bolo fakt niečo! Johny si napozeral pár ačkových akčniakov, niekoľko áčkových hororov a natočil takmeráčkovú zábavu. A to aj vďaka tomu, že sa vykašľal na tatkovu výpomoc (i keď spolu celkom zvládli tretieho, po správnosti piateho Univerzála). Van Dammov producent Moshe Diamant zrejme čo to zarobil na UNIVERZÁLNOM VOJAKOVI: ZNOVUZRODENIE a tak máte pocit, že sledujete hollywoodsky akčný triler (veľmi odlišný od predošlého UV), občas podobný AGENTOVI BEZ MINULOSTI. Dokonca je tam kopa psychologických scén (ktoré síce spomaľujú tempo, ale určite ich nemôžem odpísať). Celkovo je film skvelo gradovaný - pomaly pribúda počet i kvalita bitiek, stúpa množstvo zbraní a nepriateľov. A režisér stále znovu potvrdzuje, že presne vie, čo robí. Dolph už v predošlom filme mal skvelý štek, tu je ešte výraznejší (jeho fight je vrchol filmu), Van Damme je tu skôr ako tajomná eminencia niekde na pozadí (ale s mačetou to vie). Keď je Adkins oholený, stále viac mi pripomína Bena Afflecka, ale konečne ukázal, že je prudko použiteľný i v hlavnej úlohe. Treba povedať aj to, že bieloruský pitbull Arlovski je tu len ako vedľajšia postava a jeho výstupy "len" oživujú tempo. Netradičná bojovka, ktorá prekročila tieň žánru a bavila ma (kvalitou, nie humorom) omnoho viac ako iná pocta hrdinom osemdesiatych a deväťdesiatych rokov, EXPENDABLES 2... ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Do tohto sa mi vážne nechcelo, predošlých Universal Soldierov (koľko ich vlastne bolo? 3? 4?) som nevidel, tieto staré „80./90.-tkové“ akčné hviezdy typu Van Damme nijako neadorujem, film som pozeral viac menej z donútenia ostatných zúčastnených pred obrazovkou a čakal som mega-céčkový „direct-to-video“(v dnešnej dobe skôr už „direct-to-bluray“) prúser. Prečo to nakoniec nehádžem do odpadu? Jednoduchá odpoveď – kvôli nadmieru vydarenej akcii! Režisér sa naozaj predviedol a akcia je priam skvostná, brutálna, drsná, krvavá, napätá a so skvelou choreografiou. Navyše je okorenená poriadnou dávkou „gore“, kde sa odsekávajú ruky a nohy v maximálne detailných záberoch! Týmto si u mňa film vyslúžil naozaj niekoľko plusových bodov. Škoda, že tej akcie je pramálo – dohromady asi 4 scény – bitka v kúpeľni, bitka v obchode so športovými potrebami, automobilová naháňačka a ultimátny poriadne dlhý záverečný masaker v bunkri, ktorý sa tvári ako natočený na jeden záber (síce aj slepý spozná, že nie je, ale to tento krát nevadí). Všetko, čo sa deje mimo akcie je viac menej buď veľká rutina alebo doslovný prúser. Občas sa objaví zaujímavý nápad – takmer 10 minútový úvod z pohľadu hlavného hrdinu. Pokus o atmosféru doslovne „ala Lynch“ je prekvapujúci a nie úplne na zahodenie. Takúto psycho atmosféru som pri akčnom filme snáď ešte nevidel. Postavy sa pohybujú v spomalených záberoch, obraz každú chvíľu bliká, hudba je minimalistická a film vyznie ako by chcel diváka dostať do tranzu. Zvolená forma by však bola zaujímavá a žiaduca len v prípade, ak by sa film mohol opierať o silný príbeh. Ten sa síce tvári po celý čas rafinovane a sofistikovane, ale keď sú karty konečne vyložené na stôl, tak jediná reakcie je „prekrúcanie očami“, a navyše to ani nedáva veľký zmysel. Celý dej, aj spolu so scenárom by sa napokon vošiel do SMSky a pokus o záhadnú atmosféru je v sekunde preč, navyše naštve, že takéto takmer „artové podanie“ bolo pre daný film absolútne zbytočné. Nedopomáha tomu ani 2 hodinová stopáž, ktorá je pre takéto béčko jednoducho príliš. Rozpočet síce nebol vysoký (taká automobilová naháňačka, aj s niekoľkými porozbíjanými autami, je viac ako obstojná), ale čim viac k záveru tým sú kulisy horšie ako z bulharského študentského snímku (bunker v závere vyzerá ako zaprášená kulisy z 50 rokov nepoužívaného divadla, nasilu zamaskovaný Van Damme len aby mohol byť v záverečnom fighte nahradený dablérom a pod.). Nie je to taký odpad! ako som čakal vďaka priam vynikajúcej akcii a občas vážne psycho atmosfére, ale na viac ako 2* nemôže ísť. PS: možno by to chcelo vyšší rozpočet, režisér nevyzerá byť až na taký amatér. Popravde chcel by som vidieť, ako by si poradil s minimálne 50 miliónovým akčným kino blockbusterom. Za jeden pokus by to možno stálo. ()

Reklama

HAL 

všetky recenzie používateľa

Hodinu a půl! Hodinu a půl se čeká než přijde konečně pořádná akční řežba. Což je od béčkové rubanice trochu podraz... sice tam něco málo už před tím je, ale je to jen několikrát dokola nevyužitý Adkins vs. Arlovski. Jinak se jen řeší příběh... který je ovšem naprosto bizarním a fantasmagorickým způsobem povedený. Zcela vážně, na papíře to musel být v základu myšlenkami solidně nabouchaný scénář. Pak se ho samozřejmě chopil vyprávění neschopný režisér a hraní neschopní herci a všechno šlo do prdele, ale jsem si jistý že nějaký schopný scifista by z tohoto dokázal vykřesat solidně vtahující drama. Takto ovšem... hodina a půl zbytečného blábolu a pak pětadvacet minut levné, ale velepovedené akce. Rychloposuv je zde tedy důrazně doporučení-hodný. 4/10 ()

mcb 

všetky recenzie používateľa

Naprosto odzbrojující transformace céčkového paskvilu do halucinogenního, psychedelického a velmi pevně režijně uchopeného tvaru. Hyams se po nezvládnuté trojce rozhodl trochu vybočit z řady a pohrát si s konceptem brakového akčního filmu a po tunách břeček, které nám každoročně tento subžánr nabízí, se jej rozhodl ozvláštnit. Výsledek si hodně pomáhá audiovizuální stránkou - hlavně neustávající temnou ambientní hudbou či dynamickým snímáním obrazu (to ani nemluvím o perfektně využitých POV záběrech). Některé stylistické prvky dokonce názorně připomenou postupy Gaspara Noe nebo Davida Lynche, a to už je co říct. Sice jde pořád o přímočarou slátaninu bez hlavy a paty, ale netradiční souhra všech prvků dělá tuhle předvídatelnou bojovku něčím víc, než jen (pod)průměrným žánrovým počinem. Za zmínku také stojí velmi naturalisticky ztvárněné souboje s perfektní choreografií. ()

matestlust 

všetky recenzie používateľa

Z prapůvodního ( a zaručeně nejlepšího ) prvního dílu se dějová linka totálně překopala a ačkoliv i zde i v díle předchozím narážíme na starého známé páky Luc Deveraux ( Van Damme ) a Andrew Scott ( Lundgren ), nemají už pro tuto ,,sérii´´ takovou hodnotu. Scott je jen jeden z mnoha vojáků, Deveraux je přece jen alespoň kápo těch ,,špatnejch´´, i tak se ve filmu objevují jen zřídka. Je tu ale neméně úspěšný killer, Scott Adkins, který sice v mraky jiných svých bijácích předvádí daleko preciznější kousky, každopádně je zde hodně nařvanej a nekompromisní. Dějově jsem tápal až téměř do samého konce, nakonec jsem byl spokojenej. Čekal jsem daleko horší. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (19)

  • Když v hotelovém pokoji napadne Magnus (Andrei Arlovski) Johna (Scott Adkins), tak mu John v sebeobraně usekne sekyrou půl chodidla na pravé noze. Při detailním záběru je ovšem možné si všimnout, že sekyra usekne botu levou. (korbitch22)
  • Neoficiální podtitul „New Dimension“ vznikl pouze na základě 3D formátu filmu. (misar3)

Reklama

Reklama