Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Christina (Greta Garbo) se stala královnou již v 5-ti letech. Během její vlády se Švédsko stalo silnou evropskou dominantou. Jako anglická královna Elizabeth I., tak i Christina je nucena k politicky výhodnému sňatku se svým bratrancem, ale její srdce patří španělskému emisarovi Antoniovi (John Gilbert). Stejně jako u Elizabeth I. Se stane náboženství ohniskem protestů a nepochopení Španělů pro svazek jejich královny s katolíkem.. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (35)

Wiliem 

všetky recenzie používateľa

Historické drama o ženě, která se už ve svých pěti letech stala královnou Švédska. O ženě která přesto že byla svázáná povinnostmi vůči majestátu, což se jí velmi příčilo, dokázala si zachovat zdravý přístup k životu. Když pak jednoho dne potká osudovou lásku, nedokáže již déle odolávat hlasu svého srdce a rozhodne se vzdát se trůnu a žít svůj vlastní život, své vlastní ideály. Skvěla Greta Garbo. 90% ()

marťan 

všetky recenzie používateľa

Gréta Garbo hraje dost přesvědčivě tuto proslavenou švédskou královnu, která žila především velmi uvolněným životem, nesnášela snahy svých ministrů aby se provdala, a málokdy si nechala do vlády mluvit.Milovala přírodu a lov. Oblékala se jako muž, a zamilovaná byla jen jednou, a když byl muž, kterého měla ráda zákeřně zavražděn....vzdala se královského trůnu a odjela do exilu, kde později zemřela ()

Reklama

Kass 

všetky recenzie používateľa

Tradičně pojaté a romantickou linkou výrazně prodchnuté historické drama o sebevědomé ženě, svázané povinnostmi vůči svému majestátu, jež drasticky omezují její lidsky přirozené tužby a přání. "Královnu Kristýnu" provází okázalá výprava a na svou dobu přímo velkolepé dekorace, které ve své štědrosti dávají jasně na zřetel, že film byl natáčen pro širokou diváckou obec; čemuž nasvědčuje i lehce stravitelný děj nepostrádající zábavnost, čilý spád a srdceryvné finále. Lidem, kteří mají rádi romantické příběhy odehrávající se na půdorysu historických událostí bych tedy "Kristýnu" bez větších obav doporučil... a nemusí jít ani zdaleka jen o milovníky kinematografie počátku třicátých let. Co se týče okouzlující Garbo... svým místy teatrálním vystupováním a dramatickým herectvím sice nezapře "starou školu" ještě z dob němého filmu, ale právě to je na jejím projevu přece tak krásné, no ne? :-). ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Christina bola kralovnou Svedska v rokoch 1632 - 1654 tusim. A jej roly sa perfektne zhostila genialna Greta Garbo - jedna zo zenskych, ktora by dokazala zahrat aj Normu Desmond. Wyky spomina, ze bola scitana a v umeni a kulture, udajne mala rada sdrsne zarty a lov. Vysada stredovekych ludi, lov a polovacka, dost dobri v tom boli aj uhorski krali v stredoveku, viem o tom svoje, pretoze stredovek je moja velka laska. No nic, s5 k Svedsku. Morien nevidi dovody, aby tento film mal vyznamnejsie postavenie v dejinach filmu nez ostatne. To ja jo, mna zaujimaju krali, faraoni, emiri, cisari, sultani a ich politika, tvori to vseobecny rozhlad. Co mna nezaujima, je multi -kulti propaganda ako su vsetky tie Tchory, retardovane ultrapicoviny ako Chappie s hlupuckym robotom a tie dva hnoje od Alena Resnaisa Loni v Marienbadu a Hiroshima, mon amour. 100 % ()

Hedka 

všetky recenzie používateľa

Škoda, že tak slabý a historicky zavádzajúci scenár mi znehodnotil očakávaný zážitok. Niečo podobné som naposledy zažila pri Jakubiskovej Báthoryčke, kedy som bola znechutená, či nahnevaná - nielen na Jakubiska, ale aj na historika - poradcu a konzultanta, ktorý mu to odobril.. Tentoraz som mala pocit akoby autori chceli "rehabilitovať" Kristínu a romantickou láskou ospravedlniť jej "zradu", totiž nielen abdikáciu a odchod z krajiny, ale hlavne konverziu na katolícku vieru... SPOILER: Antonio Pimentel de Prado nezomrel v súboji, bol Kristininým spolupracovníkom, resp. zahraničným vyslancom ešte veľa rokov. Kristína dožila svoj život v Ríme a na jej hrobe je nápis: "Tu odpočíva kráľovná Kristína z ríše Švédov, ktorá sa dobrovoľne zriekla svojho kráľovstva z lásky k rímskemu náboženstvu a žila svoj život v Ríme“. ()

Galéria (94)

Zaujímavosti (9)

  • Scéna, v ktorej sa Christina (Greta Garbo) spontánne smeje, sa nakrúcala tak, že na ňu John Gilbert, Akim Tamiroff a ďalší dvaja herci robili opičky mimo záber kamery. (Michal74)

Reklama

Reklama