Reklama

Reklama

Strážca divočiny

  • Česko Strážce divočiny (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Z pohľadu prírody je to nedávno, čo sa divočina rozprestierala po celej Európe. Dnes jej zostávajú posledné pevnosti. Jednou z nich je tajomná Tichá dolina v slovenských Tatrách. Jej odľahlé rokliny a čarovné pralesy sú domovom pre asi štyridsať medveďov, ktoré tu môžu žiť bez akýchkoľvek konfliktov s človekom. Dvaja mladí filmári sa rozhodli neskreslene zdokumentovať život tohto charizmatického zvieraťa - strážcu divočiny - a upozorniť tak na miznúci svet nespútanej divokej prírody, kde človek je len pozorovateľom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (53)

klerik 

všetky recenzie používateľa

Fajn dokument, ktorí ťaží zo svojej neveľkoleposti. A rovnako z toho, že necháva na divákoch, aby si o situácii okolo Tatier i medveďov urobili vlastný názor... Názov je trochu zavádzajúci - súvisiaca kniha sa volá Posledná pevnosť, čo je omnoho výpovednejšie, keďže film nie je len o medveďoch... Ale to by sa asi horšie predávalo... ()

vander19 

všetky recenzie používateľa

Opäť raz sa ukázolo, že keď sa spojí kvalitný tím dokopy, tak aj v našich zemepisných šírkach sa natočí dokument, ktorý smelo môže konkurovať zahraničným publikáciám. Veľmi pekné a profesionálne zobrazenie najmenších veľhôr na svete. Skvelá kamera, výborne doplnená hudbou a netuctové príbehy zvierat. Čo viac si človek môže priať? ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Prístup tvorcov pri filmovaní života medveďov a iných tatranských zvierat (napr. skvelé zábery lovu vlkov na jeleňa, kamzíčie súboje počas ruje v horolezeckom teréne a pod.) rešpektoval nezasahovanie. Nezasahovanie do života týchto zvierat a najmä do prostredia, ktoré obývajú. V Tichej doline už roky odohráva tento konflikt: neustála snaha lesníkov mechanizmami vyčistiť územia napadnuté lykožrútom vs. snaha ochranárov zachovať prirodzené spoločenstvá pre druhovo pestrý tatranský život. Strážca divočiny ukazuje život, aby nepriamo upozornil na hrozbu zániku necitlivým zásahom zvonka. K negatívam: príliš pateticky znejúci komentár; záberov s rýchlo plynúcou hmlou pomedzi tatranské štíty a romantizujúcou MAOKOVOU hudbou bolo priveľa; v snahe vytvoriť "hodinovku" tiež vznikali obrazy síce rozdielne, ale vo výsledku ukazujúce to isté: pasúce sa medvede. Sú to sú len drobnosti, a napriek nim si film 100% určite zaslúži! ()

Rockerman 

všetky recenzie používateľa

Pro milovníky přírody, jako jsem já, tady není jiné volby než za 5*. Mimochodem film krásně ukazuje, jak člověk může přírodě pomoci. Nejlépe je to tak, že vůbec do ní nebude zasahovat. Chránit ano to je, bohužel třeba, ale nepomáhat a nechat "matku přírodu", ať si všechno zreguluje sama. Protože čím víc člověk "pomáhá", tím víc také škodí. ()

mi-ib 

všetky recenzie používateľa

Nádherný dokument který ukazuje, že nemusíme hledat tu pravou divočinu v kanadských lesích, ale máme ji doslova za humny. To je asi to nejhezčí co mi tento dokument ukázal. Dále bych ocenil vyvrácení některých mýtů o divokých zvířatech tatranské divočiny. A i když vizuální stránka dokumentu vede, tak přesto jsem se něco nového dozvěděl. Stejně jako Návrat rysov - nádhera. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (2)

  • Erik Baláž bol aj jedným z tých, ktorí vlastným telom bránili vstupu ťažkých mechanizmov do Kôprovej doliny. (Valentt)
  • Film Strážca divočiny získal hlavnú cenu Grand Prix na festivale Hory a mesto v Bratislave ako aj cenu Literárneho fondu za najlepší slovenský film. (POMO)

Súvisiace novinky

Za zvířaty do kina Atlas

Za zvířaty do kina Atlas

30.10.2016

Druhý ročník dokumentárního filmového festivalu Zvířata jsou taky lidi nabídne v pražském kině Atlas celkem 12 projekcí ve čtyřech festivalových dnech. Tématem přehlídky, která proběhne od 10. do 13.… (viac)

Reklama

Reklama