Reklama

Reklama

Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel

(festivalový názov)
  • Brazília Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro (viac)
Trailer

BOPE - elitná jednotka stojaca nad vojskom i políciou sa neserie s nikým. Teraz už plukovník Nascimento sa chcel starať o rodinu a vychovávať syna, avšak chlap, ktorému veril, zlyhal, a tak sa vracia späť, aby bojoval až do konca. Je šéfom BANGU 1, väznice s maximálnou ostrahou, kde je zatvorených štyridsať najnebezpečnejších zločincov v Riu a kde dôjde ku krvipreliatiu. Nesie zodpovednosť i hlavnú vinu. Odrazu má proti sebe organizáciu ľudských práv, médiá i samotného guvernéra Ria. Z úradu veliteľa BOPE je odvolaný, syn sa ho bojí, žena ho má za fašistu a najvernejší priateľ, kapitán Matis, ktorého sám vytrénoval, za zradcu. Ulicami Ria začne pochodovať barbarstvo. (sochoking)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (309)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to dosť dobrá akčná dráma, ktorá je pokračovaním slušnej jednotky. Má vydarený príbeh o nekompromisnom veliteľovi jednotky BOPE, Nascimentovi, ktorý stále zostal pracovať pre zbor a po poslednej akcii sa dostane až medzi najvplyvnejších ľudí polície. Tu ucíti skvelú príležitosť a začne robiť všetko preto, aby ulice vyčistil od drog, lenže problémom nie sú len obyčajní díleri, ale celý systém a hlavne skorumpovaná polícia, ktorá sa nezastaví pred ničím a tak problémy hrozia každému, kto sa proti nej o niečo pokúsi. So spracovaním som dosť spokojný, tu sa už s ničím moc netreba dlhšie zoznamovať a tak sa ide hneď na vec, preto už úvodná fáza s väznicou pôsobí príjemne dynamicky a je radosť pozerať na tie dva odlišné pohady na jeden problém. V druhej štvrtine sa to síce trochu skľudní, za čo môže trochu odklon od bežných ľudí až k najvyšším miestam, no stále je to zaujímavé a následne sa to zase začne rozbiehať, väčší priestor dostane skorumpovaná polícia, ktorá je podaná skvelo a hlavne celá posledná tretina sa nadmieru vydarila, pričom pár scén je nezabudnuteľných a pôsobia teda dosť surovo, hlavne vyriešenie problému s novinárkou. Takže opäť to surové a nekompromisné prevedenie je výborne zvládnuté. Akcia je na tom rovnako, ako aj v predchádzajúcom diely, či už množstvom, ale aj kvalitou, takže tu nemám problém. Herecké obsadenie je výborné, Wagner Moura v úlohe Nascimenta je tu ešte lepší, než v predchádzajúcom diely, postava mladého policajta si udrží svoj štandard a zvyšku nemám čo vytknúť, opäť je tu množstvo zaujímavých vedľajších postáv, či už starších, ale aj nových. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, José Padilha si nielen udržal úroveň jednotlivých zložiek, ale aj vďaka viditeľne vyššiemu rozpočtu si ešte vylepšil vizuálnu stránku, takže tu nemám čo vytknúť. Toto pokračovanie je na pohľad trochu iné, no v jadre vlastne rovnaké ako predchádzajúci diel, ale tentoraz som ešte trochu spokojnejší. Nie je to zase veľký rozdiel, ale Elitná jednotka 2 mi príde predsa len o niečo kvalitnejšia a rozhodne by som uvítal aj pokračovanie. 77% ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Pokračovanie Elitnej jednotky v kvalite nepoľavilo a ponúka nám opäť nelichotivý obraz prepojenia politiky a kriminality v Rio de Janeiru. Nečakajte žiadnu bláznivú akčnú jazdu, napokon ani prvý diel taký nebol, Je to opäť vážna dráma o tom, že pod lampou je najväčšia tma. Atmosféra a uličky chudobných slamov idú v ostrom kontraste s prepychom a nahrabanými peniazmi politikov a mafiánov. Hlavný záporák ovládajúci celé slamy bol slušný hajzel, preto trochu zamrzí záver, v ktorom tvorcovia nevenovali pár sekúnd jeho poprave. Je to iba detail, inak fakt spokojnosť a ak raz vznikne Elitná jednotka 3, rád si to pozriem. Prvý diel vyšiel na dvd, dúfam, že sa nájde niekto, kto vydá aj ten druhý. 80%. ()

Reklama

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: Bráulio Mantovani, José Padilha .. Politika ve filmech mi nevadí, když se s ní umí pracovat = ve výsledku zajímavé a široké nahlédnutí na korupční politické systémy jednoho Brazilského města. Ovšem jistě by to šlo zpracovat lépe resp. mnohé dopilovat, ale naštěstí to celé nemá takovou pachuť jako minule. ()

Omnibus 

všetky recenzie používateľa

A pak mají Brazilci chodit k volbám... Jednička byla nabušená jízda uličkami slumů, s Damoklovým mečem návštěvy papeže nad hlavou BOPE i starosty Ria de Janeiro. Trochu k zamyšlení, hodně akce, po závěrečných titulcích dobrý pocit. Dvojka, ta byla hořká jak pelyněk a velice depresivní. Nascimento tak dlouho sloužil společnosti a se svými Lebkami střílel mezi chatrčemi ve slumech drogové dealery jako králíky, až pochopil, že jenom nahrával chobotnici politiků a zkorumpovaných policajtů. Vážně jsem rád, že žiju v Čechách, kde chcípnul pes. Za dvacet let pouze jeden dobře trefený kmotr Mrázek (omluva za cynismus) plus jeden mafián se žralokem v akváriu, t.č. pracovně v JAR. Jinak ticho po pěšině... i v tunelu (Blanka). Novináři u nás beze stopy nemizí, slumy tu nemáme, jen Chanov, ale ten je proti nim mateřská školka, a drogy se u nás sice prodávají, ale tak nějak civilizovaněji než v Riu, že. A za instalaci kabelovky se u nás platí normálním firmám a ne nějakým milicím a zkorumpovaným policajtů. Jak říkám, chcípl u nás (korupční a zločinecký) pes. Ale i tak, plukovník Nascimento do české vlády! Ministerstvo vnitra. A kapitán Matias? Ten se mohl hodit za šéfa URNA. Škoda ho... ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nie som fanúšikom filmov, kde sa bezhlavo a výdatne zabíja s chabým ospravedlnením, že oni začali. Preto sa mi dvojka pozdáva viac, než akčná jednotka. Nejde iba o to, že je rovnako kvalitne nakrútená, ale najmä o to, že prepojenie politiky a zločinu je celosvetovým problémom a rozdiely sú iba v kultúre príslušných krajín. Niekde sú tie rukavičky jemnejšie, inde menej. Mohol by som na tomto mieste písať o tom, ako mi niektoré motívy pripomenuli situáciu u nás, ale to by som zbytočne potvrdzoval rozšírenosť zmieneného fenoménu. Som rád, že film nekončil žiadnym okázalým happy endom, len slabučkou nádejou, že niekedy, snáď, ... ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (12)

  • Guvernér říká, že nechce další Carandiru. Carandiru byla věznice, kde propukla vězeňská vzpoura, která byla brutálně potlačena jednotkami Bope. O Carandiru byl natočen film v roce 2003 – Vzpoura ve věznici Carandiru. (sibskyn)
  • Během natáčení scény policejní akce ve Favele Dona Marta málem došlo ke kolizi vrtulníku, ve kterém letěl kameraman, a vrtulníku, který převážel kapitána Nascimenta (Wagner Moura). (Caaslav)
  • Diogo Fraga (Irandhir Santos), člen komise pro lidská práva, je podložen skutečnou politickou postavou. Jeho předobraz je dokonce možné spatřit i ve filmu, a to během úvodní scény, kdy se odehrává přednáška jeho filmového protějšku, jako osobu osazenou hned v první řadě. (Conspi)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené