Reklama

Reklama

Poslední film historické trilogie podle románů Henrika Sienkiewicze Ohněm a mečem, Potopa a Pan Wolodyjowski, která se odehrává v 17. století, se postupně věnuje třem velkým válkám, které Poláci vedli proti Ukrajincům, Kozákům a Tatarům v době povstání Bohdana Chmelnického /Ohněm a mečem/, válce proti neporaženým Švédům / Potopa/ a válce proti Turkům a Tatarům, o které pojednává tento film, jehož hlavním hrdinou je plukovník Michal Wolodyjowski, nejlepší šavle Polska. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (57)

dr.jacoby 

všetky recenzie používateľa

Pan Wolodyjowski je film, na ktorý si veľmi dobre pamatám ešte zo svojich detských čias, keď v Československej televízii pravidelne dávali veľmi kvalitné programy a aj polská kinematografia mala medzi nimi svoje zastúpenie. Pozrel som si to po rokoch na DVD a páčilo sa mi znova tak isto. Ide o veľmi dobre natočený film, v ktorom ma upútali mnohé výrazné herecké výkony. Výborný je Daniel Olbrychski, ktorý hrá záporáka Aziu, výborná je aj Wolodyjovského bojová družina a samozrejme sa mi páčil aj herec, ktorý stvárnil pána Michala. Spolu so svojou najprv nápadníčkou, neskôr manželkou vytvorili naozaj chutný párik. Rád by som to videl v pôvodnom dabingu, aj keď ten z roku 2009 nebol rozhodne zlý. ()

bjjoba 

všetky recenzie používateľa

Film nasho mladi - pekny, farebny, širokouhly , množstvo šermiarskych subojov, jazdy na koni, peknych dievcat - Brylskej a Zawadzkej, paradnych dobovych kostymov, vybornej Killarovej hudby, zaujimaveho historickeho deja a na zaver nepredstavitelny pan herec - TADEUSZ LOMNICKY a DANIEL OLBRYCHSKI, ktory neskor obrati kabat. No nesli by ste na taky film aj teraz ?! Trochu si to pripomenieme - http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=mD4EQmUEk3w ()

Reklama

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Na svoju dobu výborné. A dnes... stále slušne odsýpajúci epos o niekoľkých milostných trojuholníkoch (prvá polovica) a obliehaní pevnosti Kamenec (zvyšok). Poľský patriotický megapátos vo výpravnom prevedení s úchvatnými davovými scénami, výbornými šermiarskymi súbojmi, dobovo vernými kostýmami a rekvizitami a hlavne fajn hercami. Tragický záver síce nie je dostatočne vygradovaný, ale Michalovo "To nič" aj tak dojme. ()

strikeman 

všetky recenzie používateľa

Ač se jedná o třetí díl historické trilogie, Hoffman jej natočil jako první a je to poznat, jedná se o nejslabší článek. Lze jej srovnávat s Potopou, protože ta je k němu rokem vzniku nejblíže (první díl Ohněm a mečem vznikl až o 30 let později, samozřejmě s jinými technickými možnostmi natáčení). A v tomto srovnání je poznat, jak Hoffman postupně zraje. Zatímco Pan Wolodyjowski, který trvá 2,5 hodiny, obsahuje dost hluchých míst a občas jsem se opravdu neubránil sledování časomíry, pětihodinovou Potopu jsem absolvoval v napětí a "na jeden vrz" (a to jsem se začal dívat ve 21:30). Oproti Potopě se také nepříliš povedl scénář a finále filmu. Ukončení Wolodyjowského kariéry proběhne tak nějak mimochodem (za opravdové vyvrcholení se dá spíše považovat narážení na kůl ve dvou třetinách děje) a kdo nečetl Sienkiewiczowu trilogii (já naštěstí ano), nebude mu u některých postav moc jasná motivace k jejich činům (naproti tomu Potopa je dílem samostatně životným a vychutnají si ji i předlohou nepoznamenaní čtenáři). Po zhlédnutí celé trilogie bilancuji: Potopa*****, Ohněm a mečem****, Pan Wolodyjowski*** ()

italka63 

všetky recenzie používateľa

Když jsem tenhle film viděla před mnoha lety, později jsem ho ohodnotila třemi hvězdami. Ale po současném shlédnutí zkrátka jednu hvězdu přidám. Historie mě bere a tato postava jak mentálně, tak fyzicky, je opravdu zajímavá. Pan plukovník byl drobné postavy, leč šermíř velmi zdatný, inteligent, a svoji ženou milován. Krásná Barbara Brylska byla třešničkou na dortu a Daniel Olbrychski vytvořil nepřátelského démona. A vážení, všimněte si kostýmů, byly vymazlené do posledního historického detailu. ()

Galéria (14)

Reklama

Reklama