Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po vyše dvadsaťročnej prestávke sa roku 1996 vrátila na javisko Slovenského národného divadla v Bratislave veselohra Ženský zákon. Spolu s ňou aj dobrá zábava, radosť zo spevu, potešenie z tanca, ale aj slobodné zosmiešnenie našich spoločných povahových chýb. A ak si myslíte, že pri známej komédii vás nemôže čakať nijaké prekvapenie: Môže! Stredoslovenské nárečie i prostredie Jozef a Štefan Moravčíkovci preložili, ba priam presťahovali na Záhorie. Ľudovú veselohru so spevmi a tancami o zásnubách mladých a hnevoch starých režijne spracoval Pavol Haspra. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (5)

BigDeal 

všetky recenzie používateľa

Veľmi príjemná klasická záležitosť poňatá trošku inak pridaním viac humorných momentov a presťahovaním na Záhorie. Plus geniálny Rišo Stanke. ()

klúčik 

všetky recenzie používateľa

Divadlo je veľká vec !!! No neviem prečo tvorcovia presťahovali prostredie na Záhorie. Samozrejmä, že nemám nič proti záhorákom, ale mne to pripadá akoby Hamlet sa odohrával v Nemecku. Ženský zákon je slovenská klasika, tak by aj mala zostať. Možno sa dočkáme v budúcnosti, že sa to bude odohrávať v Petržalke medzi panelákmi. Herci boli vynikajúci, piesne boli výborné a tance úžastné. Richard Stanke - jasná jednotka. Mne sa to páčilo, až na to čo som písal na začiatku. Hodnotím 70%. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Keď som videl pred pár rokmi v Malackách v divadle na Hanbálku Tajovského hru v záhoráčtine, bol som príjemne prekvapený a náramne som sa pobavil. Od tej doby u nás hrala v hre aj pani Kráľovičová a dodávalo to punc profesionality. Toto divadelné predstavenie nahraté s profesionálnymi hercami je pútavé a atraktívne, dokonca i výber hercov ( azda okrem Dzúrikovej ) je vzhľadom k záhoráckemu nárečiu vydarený. Réžia divadelného predstavenia je Pavol Haspra, a televízneho záznamu Milan Homolka. ()

matthew.17 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa čistá nuda!! Označte ma za človeka ktorý sa nevyzná v divadle a nemá cítenie, ale toto bolo len o tom ako sa babky rozprávali o tom ako si robia zle. Malo to vynikajúce obsadenie, krásne kostýmy, prostredie, všetko ale dej podľa mňa veľmi plytký. Ale nemyslite si, ja zbožňujem divadlo. Ale oveľa viac sa mi napríklad páčilo jednoduché predstavenie "Každý má svojho Leona," s Barborou Švidraňovou na Malej scéne. Musím to porovnať, lebo tieto dve predstavenia som videl krátko po sebe. Ženský zákon je ale podľa mňa až moc povrchný ()

Hedka 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavé, že všetky tri spracovania Ženského zákona (1967,87 a 96) režíroval Pavol Haspra - a každé je iné. Nápadité a kvalitné. Pán Haspra mal Tajovského evidentne "pod kožou". Už TV spracovaním v roku 1967 zasadil laťku veľmi vysoko, a Milka Vášáryová, ako hlavná predtaviteľka, detto. Krásne realistický a mierne humorný pohľad na slovenskú vidiecku mentalitu. Je to umelecké "dielko" takmer na povinné čítanie (vlastne videnie). Toto divadelné predstavenie je zvláštne záhoráckym prostredím a hlavne záhoráčtinou, čo mne, Východniarke, bolo trochu cudzie (zato scéna bola perfektná). Oveľa viac sa mi páčilo už spomínané klasické TV spracovanie z roku 1967. Herecké výkony neboli ani v tomto predstavení najhoršie, ale uznajte: porovnať živelnosť a preexponovaný humor Gabiky Dzúrikovej (a k tomu ešte prehrozný, takmer vulgárny mejkap) a výnimočnú gráciu Milky Vášáryovej je asi ako porovnať sojku s labuťou - rozdiel až kričí na prvý pohľad. ()

Galéria (7)

Reklama

Reklama