Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (195)

Falko 

všetky recenzie používateľa

Reziser Franklin J. Schaffner ma potesil nielen PLANETOU OPIC (1968) ale aj MOTYLKEM (1973) a preto som si bol isty, ze ma nesklame ani tymto skvelym vojnovym filmom. George C. Scott si svojho generala doslova herecky vychutnaval, bolo to citit cely film, preto si mozno aj Oscara zasluzil, len ma prekvapila jeho ignoracia prevziat si zlatu sosku, po ktorej napriklad tuzila taka Sharon Stone, ktora sa sla v CASINE (1995) roztrhat, len aby ho ziskala a aj tak ho nedostala. Film je zaujimavy hlavne vdaka kontroverznej postave Generala Pattona, ktory sa spraval ku svojim vojakom ako k robotom, nesmeli byt zranitelni, alebo mat strach, inac su to zradci a podobne... Pacil sa mi aj sposob natacania i z viacerych pohladov, teda od Rusov, Francuzov, alebo aj od Nemcov a vojnove zabery bombardovania s tankami boli tiez perfektne natocene. Proste na rok 1970 je to kvalitny vojnovy film a z historie pocas druhej svetovej vojny som sa opät nieco navyse dozvedel. Mozno len ta minutaz bola trosku pridlha... 23.06.2009 ___ George C. Scott - (Generál George S. Pattonm Jr.) +++ Karl Malden - (Generál Omar N. Bradley) +++ Stephen Young - (Kapitán Chester B. Hansen) +++ Michael Strong - (Hobart Carver) +++ James Edwards - (Serzant William George Meeks) +++ Lawrence Dobkin - (Plukovník Gaston Bell) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

Freemind 

všetky recenzie používateľa

Mistrovské dílo, které má bohužel několik hluchých míst. Na této namáhavé, tříhodinové ploše byl ale načrtnut až puntičkářsky detailní psychologický portrét geniálního vojevůdce - postavy monumentální i pitoreskní zároveň. Romantický tyran, sentimentální necita, nezvladatelně impulzivní stratég. Patton mi jako postava vůbec nebyl sympatický, tak hrozně se vzdaloval všemu, čeho si na lidech vážím - uznávám ale, že výjimečné situace si žádají výjimečných řešení. A o tom je vlastně celý tento film. Když je zle, je třeba vypustit Krakena, ten pak ale samozřejmě těžce nese, že ho někdo cpe zpátky do klece, když už je po všem. ()

Reklama

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Špičkový portrét legendárního generála. Starosvětský, narcistický, neomalený, nebojácný, Patton byl opravdový charakter a Scott ho zahrál naprosto bezchybně a charismaticky. Ať už byl generál jakýkoli, kdybych šel v té době do války, bylo by mi ctí nastoupit pod jeho velením. "Compared to war all other forms of human endeavor shrink to insignificance." ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Oscarový film, obľúbený film Richarda Nixona, film určený na nábor vojakov do armády, symbol boja v studenej vojne, človek by čakal niečo hrdinského a zároveň veľkú manipuláciu a propagandu, toho hrdinstva som sa však nedočkal. Dve časti by tomu prospeli, keby to bolo inak natočené, len toto bolo veľkohubé, plné výrokov, s ktorými absolútne nesúhlasím, taktiež mi je ten chlapík nesympatický a v podstate som sa o jeho živote, ani o jeho vojenskom umení veľa nedozvedel. Je to síce starší film, ale jedná sa o vojenský film, ktorý by mal byť rozumný, toto mi príde odtrhnuté od reality, egocentrické, ozaj manipulatívne pre svoje ciele. Technika neodpovedala skutočnosti, boje vyznievali dosť smiešne, najmä ak po boji niekto vyhlási, že bojovali celú noc a pritom tam bolo len zopár tankov na poli. Neviem do akej miery je táto akože filmová psychologická štúdia Pattona pravdivá, nezažil som ho, nepoznám ho, ale môžem akurát povedať, že som si tento film neužil a nielenže nesúhlasím s jeho konaním, ale na tak dlhý film to mohlo mať normálnejšiu štruktúru. ()

malylada 

všetky recenzie používateľa

Epochálně mapující kariéra muže, který byl důležitou postavou druhé světové války. Tvrdý, nekompromisní, až místy nesympatická postava působí generál Patton, který je Scottem ztvárněn naprosto dokonale. Dobová výprava veškerými krajinami během filmu vypadá úžasně a nikdy jsem neviděl lepší tankové bitvy. Od začátku do konce se jedná o působivé zpracování.......9/10 ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (30)

  • Téměř polovina rozpočtu byla vynaložena na vojáky a zařízení pronajaté od španělské armády. (Herr_Flick)
  • Film je považován za symbol amerického patriotismu ve studené válce. (Kamiiik)
  • Jedním z účelů vytvoření filmu byl nábor vojáků do armády Spojených států. (Kamiiik)

Reklama

Reklama