Reklama

Reklama

Everest – Juzek Psotka

  • Česko Everest – Juzek Psotka
všetky plagáty
Trailer
Dokumentárny / Krátkometrážny
Slovensko, 2008, 26 min

Obsahy(1)

Jeho meno vzbudzovalo rešpekt. Ľudský aj profesionálny. Doma, ale aj v zahraničí. Jozef Psotka, prezývaný Juzek, alebo robotník hôr. Jedna z najvýraznejších osobností slovenského horolezectva. Človek, ktorý stál na vrchole Mount Everestu. Patril do starej školy horolezcov, ktorá nehľadala v horách naplnenie ambícií, ale mystické spojenie s prírodou. Jeho pozoruhodný život bol veľkým príbehom dosahovania najvyšších vrcholov sveta... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (20)

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že každý, komu něco hory a jejich zdolávání říká, má zájem o podobné snímky, přičemž nezáleží na jejich délce. Everest - Juzek Psotka nejvíce nadchne diváky se slabostí pro horolezectví či turistiku a pobyt v horách. Autentické záběry, výpovědi horolezců a také životní osud Jožo Psotky je velkým lákadlem. ()

martin1012 

všetky recenzie používateľa

Slovenský dokumentarista Pavol Barabáš, oceněný mnoha cenami na prestižních festivalech, se v tomto dokumentu pouští do retrospektivního snímku, který má přiblížit život a skon jedné z největších horolezeckých legend bývalého Československa – Juzka Psotku. Barabášův horolezecký učitel ve filmu vystupuje prostřednictvím dobových záběrů a zejména vyprávění jeho blízkých kamarádů a příbuzných. Citlivě koncipované dílo, které vnitřně obohatí všechny milovníky horolezectví a horské historie. ()

Reklama

Primavera 

všetky recenzie používateľa

"Hore sme my, horolezci, vari o niečo lepší ako dolu. Možno to robia práve hory, ktoré milujeme, či pocit slobody medzi nebom a zemou." /Jozef Psotka/. Dokument venovaný horolezeckej legende, vzbudí v človeku nielen rešpekt k horám, ale aj k ľuďom, ktorí ich milujú. Autentické zábery z výstupu a dosiahnutia vrcholu najvyššej hory sveta, dokumentácia a rozprávanie horolezcov, ktorí prežili smrť priateľov, okúsili dno vlastných fyzických síl, to všetko je mimoriadne zaujímavé a ľudsky dojímavé. Kedysi som si myslela, že horolezci sú blázni riskujúci vlastný život. Pri tomto dokumente a vďaka skvelej režií Pavla Barabáša som si uvedomila, že preto riskujú, aby okúsili zo skutočného života čo najviac. Stáť niekde hore, kde sa človek už nemôže zaoberať malichernosťami a všetko zbytočné nechá dolu, to je viac než akákoľvek výhra! ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Keď sa divákovi zažiada robiť v živote tak zmysluplné veci, aby o ňom bol raz natočený dokument ako tento, znamená to, že ide o dokument výnimočný. Množstvo dych berúcich archívnych záberov, dramaturgia i monológy spytovaných zaliate úprimnou ľudskosťou. Obdiv a úctu k dokumentovanej osobnosti cítiť z každej minúty filmu. Asi najlepšia „barabášovka“. ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

Mám rád svobodu, ale nejsem kvůli ní ochoten ťapat do míst, která se vyznačují zimou, větrem a absencí mého milovaného kyslíku. Horolezcům samozřejmě trošku závidím jejich pohled na svět, ale tento dokument pro mne nepředstavuje žádný zázrak. Dle očekávání vykreslil Psotku jako správného chlapa, který při šplhání k Bohu nezapomínal pomáhat kamarádům, ale já tu čtvrtou hvězdu dávám spíš za připomenutí svých pocitů ze čtyřiaosmdesátého, kdy jsem hltal zprávy o tom, kterak Psotka s Demjánem jako první (čecho)slováci lezli na nejvyšší kopec světa. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (5)

  • Jozef Psotka bol vo svojej dobe najstarším človekom, ktorý dosiahol vrchol Mount Everestu bez použitia kyslíka. (airman2655)
  • Jozef Psotka bol učiteľom režiséra Pavla Barabáša na Vysokej škole technickej a taktiež aj vedúcim horolezeckého oddielu. (airman2655)
  • Jozef Psotka a Zoltán Demján boli druhou výpravou na svete, ktorá dosiahla Everest bez použitia kyslíka mimo klasickej cesty. (airman2655)

Reklama

Reklama