Reklama

Reklama

Hviezdna brána

  • Česko Hvězdná brána (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Vedecká expedícia objavila v blízkosti pyramíd zvláštny objekt, pokrytý neznámymi symbolmi. Po dlhom skúmaní egyptológ Daniel Jackson zistil, že znaky sú návodom na cestu vesmírom na vzdialenú planétu. Padne rozhodnutie vyslať tam prieskumnú jednotku a mladý vedec sa chtiac nechtiac stáva jej členom... (RTVS)

Zaujímavosti (71)

Byl jednou jeden... vesmír (1982) (seriál)

  • V tomto seriálu je řečeno, že mimozemšťané způsobili na Zemi umělou evoluci a z lidoopů se vyvinuli lidé. Další filmy s touto tématikou jsou Vetřelec vs. Predátor (2004) – mimozemšťané druhu Yautja naučili starověké civilizace stavět, byli uctíváni jako bohové a používali lidi jako hostitele pro vetřelce, se kterými později bojovali. Dále Zámotek (1985) – mimozemšťané pomáhali budovat zaniklou Atlantidu; Indiana Jones a království křišťálové lebky (2008) – podobně jako ve filmu Vetřelec vs. Predátor mimozemšťané pomáhali vytvářet starověkou civilizaci); Thor (2011) – obyvatelé z planety Asgard objevili na Zemi starověké severské kmeny a pomáhali jim v bitvách); Hvězdná brána z roku 1994 – mimozemšťané pomáhali stavět egyptské pyramidy); nebo Prometheus (2012) – mimozemšťané, přezdívaní jako inženýři, zřejmě pomohli vytvořit život na Zemi). Nutno dodat, že se tímto tématem zabývá i seriál Vetřelci dávnověku (od r. 2009). (Jan.Kanak)

Hviezdna brána (1997) (seriál)

  • Vo filme Hviezdna brána (1994) kruhový transportér obsahuje 9 kruhov, ktoré sa na seba ukladajú smerom hore podľa toho, z ktorého smeru sa transportuje objekt. V seriáli je iba 5 kruhov a vystupujú vždy zdola nahor, bez rozdielu smeru. Rovnako je odlišný efekt smeru transportu. Vo filme je viditeľný rozpad transportovanej hmoty v určenom smere a bielo-modré žiarenie, avšak v seriáli nie, bolo nahradené žlto-oranžovým žiarením. (Piri)

Hviezdna brána (1997) (seriál)

  • Vo filme z roku 1994 je planéta Abydos vzdialená milióny svetelných rokov od Zeme a úplne v inej galaxii. V seriáli je to ale opačne, Abydos je najbližšou planétou k Zemi s hviezdnou bránou a všetky cesty cez brány sú v seriáli obmedzené len na galaxiu Mliečna cesta. Pre transport do iných galaxií je nutné väčšie množstvo energie, ktoré však nevedia prirodzene pre zemskú bránu vyvinúť (okrem epizódy Piata rasa a neskoršie). (Piri)

Hviezdna brána (1997) (seriál)

  • Vo filme z roku 1994 figuruje Ra (Jaye Davidson) ako posledný svojho druhu, ktorý hľadal po galaxiách možnosť ako oklamať smrť. Našiel humanoidnú rasu a svojho hostiteľa. V seriáli Ra však vystupuje ako súčasť veľkého systému vládcov sústavy Goa’uldov, nie ako vymretej rasy. (Piri)

Hviezdna brána (1997) (seriál)

  • Tým, že seriálová adaptácia nie je oficiálnym pokračovaním filmu z roku 1994, boli jednotlivé mená postáv mierne pozmenené. Napríklad Jonathan 'Jack' O'Neil (Kurt Russell) je Jack O'Neill (Richard Dean Anderson) - z prezývky sa stalo meno a pribudlo jedno písmeno L. Zo syna O'Neila Tylera sa stal Charlie (Dillon Moen), z Jacksonovej ženy Sha’uri (Mili Avital) sa stala Sha’re (Vaitiare Bandera) a z poručíka Ferettiho (French Stewart) je Ferretti (Brent Stait). (Piri)

Hviezdna brána (1997) (seriál)

  • Přestože se v seriálu objevují stejné postavy jako ve filmu Hězdná brána (1994) a studio na celý koncept vlastnilo práva, nejedná se o oficiální pokračování. (Tom_Lachtan)

Hviezdna brána (1997) (seriál)

  • V prvních dílech seriálu se po průchodu bránou na vojácích objevuje namrzlá voda, stejně jako ve filmu, od čehož se nakonec ustoupilo. (melloun)

Hviezdna brána: Atlantída - Irresistible (2006) (epizóda) (S03E03)

  • Richard Kind (Lucius) se stal teprve třetím hercem, po Alexisu Cruzovi (Skaa'ra/Klorel) a Erickovi Avarim (Kasuf), který si zahrál jak v původním filmu Hvězdná brána (1994), tak v jeho seriálových pokračováních. Na rozdíl od ostatních nicméně neztvárnil stejnou postavu. V původním filmu hrál Garyho Meyerse, který se jako první (neúspěšně) pokusil rozluštit symboly na kartuši z Gízy, které tvořily adresu na Abydos. (vojtaruzek)

Súvisiace novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (viac)

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (viac)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (viac)

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

18.02.2016

Akční legenda z Hvězdné brány, Útěku z New Yorku nebo Tanga a Cashe ulovila další velkou roli. Kurt Russell se po Rychle a zběsile 7 objeví i ve druhých Strážcích Galaxie, kde si zahraje otce Petera… (viac)

Reklama

Reklama