Reklama

Reklama

Malé dějiny jedné rodiny

(seriál)
Československo, (1988–1989)

Réžia:

Ivo Paukert

Hrajú:

Milena Dvorská, Alois Švehlík, Pavlína Mourková, Jakub Wehrenberg, Jan Kanyza, Václav Mareš, Rudolf Hrušínský, Ota Sklenčka, Josef Langmiler, Jan Čenský, Gabriela Vránová, Dagmar Havlová (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(47)

Obsahy(1)

Seriál ze současnosti, který odrážel dobu nástupu perestrojky i se satirou na současnou dobu. Do jednotlivých dílů byly vloženy aktuální události dne i týdne, třeba že na Vinohradech spadlo v noci lešení nebo že Gorbačov odpoledne odletěl na návštěvu Gruzie. Na příkaz ÚV byl seriál ukončen 19. října 1989. (oficiálny text distribútora)

Recenzie používateľa javlapippi k tomuto seriálu (43)

Malé dějiny jedné rodiny (1988) 

Perestrojková rodinná sága s ústrednou rodinkou v zložení tatík Švehlík, majster vo fabrike, matka Dvorská, redaktorka miestnych novín, dcérka stredoškoláčka Mourková a najmladší synátor Wehrenberg, býva pokladaná za predchodcu neskorších populárnych nekonečných Ulíc a Panelákov. S tými mám skúsenosť nulovú, takže porovnávať nemôžem, ale v tomto prípade sa jedná o krátke príbehy v rozsahu štvrť až pol hodiny, poväčšinou vtipne rozoberajúce trampoty v rodinnom kruhu, problémy v škole, v práci, v meste zhruba v duchu Bakalárov, ba uzrieme aj transformáciu miestnej továrne skoro na spôsob Inžinierskych odyseí alebo Okresov na severe. Súčasťou všetkých epizód je jemná kritika spoločenských aj hospodárskych pomerov a úrovne služieb vo forme krotkej komunálnej satiry, ale keďže sa natáčalo v pokročilej dobe, niekedy sa rýpne celkom do živého. To všetko za účasti veľkého počtu niekedy aj veľkých hereckých mien, hrajúcich v niekedy celkom banálnych príbehoch, ktorých hlavná hodnota je  v zachytení ducha doby. V tej mi to síce ušlo, ale s 35 ročným oneskorením ma to niekedy menej a niekedy viac pobavilo. Ako celok by som to videl niekde medzi dvomi a tromi hviezdami, časti ktoré som videl (všetky sa mi nepodarilo) som zhodnotil jednotlivo. ()

A zase ta škola (1988) (E01) 

"Řekla pryč s byrokraty! A ještě: Takhle si já přestavbu nepředstavuju!" Úvodná prezentácia ústrednej famílie, k tomu jemná kritika služieb a dopravy, Kanyza dokonca povie vtip o súdruhoch funkcionároch, samozrejme bez konkrétnych mien. Som zvedavý kam sa toto dielo z pokročilej perestrojky ďalej vyvinie. ()

Den horníků (1988) (E02) 

"Jsi kulturní pracovník, vymysli něco!" Baníkov na dôchodku Hrušínskeho, Sklenčku a Langmilera nepozvú na výročné oslavy a oni teatrálne odovzdajú riaditeľovi Jandákovi mŕtveho zajaca. Najskôr nejaká haviarska obyčaj. Znovu jemná kritika pomerov, ale inak trochu nudnejšie než prvá epizóda. ()

Rekonstrukce (1988) (E03) 

"Za pár let budou posílat tři borovice, hoblík, pár hřebíků a urob si sám!" Problémy s OPBH a zber pečiatok dajú jednému rekonštrukcie chtivému Švehlíkovi zabrať. Kanyza porovnáva vhodnosť sledovania Benátskej noci a Vesničky střediskovej pubertálnou dcérou a Dvorskej, ktorá si v onom opuse zahrala, to príde vtipnejšie/trápnejšie, než asi podľa scenára malo. ()

Nečekané komplikace (1988) (E04) 

"Nejsou auta, nejsou řidiči, šetříme naftou." Socialistický adrenalínový šport s názvom zháňanie stavebného materiálu. Vynikajúco arogantné Veškrnová a Drbohlavová. Korupcia finančná, duševná aj telesná. ()

Zlepšovák (1988) (E05) 

"Vždyť to je vejlet na tři dny a ještě tejden se budu léčit z borovičky!" Kritika socialistického priemyslu, kde má zemiaková brigáda prednosť pred výpočtovou technikou. ()

Anonym (1988) (E07) 

"Skrátka, komu nejde o podnik, nemá v něm co dělat!" Anonymná sťažnosť na otca rodiny, reči o prestavbe a glasnosti, podozrenie na pubertálne tehotenstvo, kominár nechce tlačenku, na stene súdruha šéfredaktora Lenin v baranici. ()

Brigáda (1988) (E08) 

"Jestli tu přestavbu budeme dělat takhle, tak se nám za chvíli lidi vysmějou!" Brigádnici pri zbere kovu nájdu káble z fabriky a na schôdzach sa rieši rozkrádanie, zlé hospodárenie a perestrojka. "Sakra člověče, uvědom si, že žiješ v roce 1988 a to, co říkaš ty, to je rutina minulých let!" ()

Mistři (1988) (E09) 

"Ta dělnická třída má ale život! Půl sedmý a von tady běhá v pyžamu!" Dôchodcovská úderka redeštruuje byt a po fabrike behá kontrolná komisia. Vytopené bylinky a preberá sa otázka telesných trestov. ()

Namlouvání (1988) (E10) 

"Vona i ženská, co má velký prsa, může mít křehkou duši." Dedkovia rekonštruujú, sú dobre živení a Langmilerovi sa kvôli Bohdalovej zapaľujú lýtka. Ceny podnájmov skoro ako dnes, len v korunách. ()

Rodičovské sdružení (1988) (E11) 

"Pět minut dělá předsedkyni a už se ten její klacek zlepšil na vyznamenání!" Úvod vo Federálnom zhromaždení ČSSR, kde sa dozvieme, že súdruh Adamec zrušil tabuľkové platy pre majstrov výroby. Potom na rodičovskom združení k údivu rodičov príde informácia o 180 stupňovom obrate u oboch potomkov. Ešte sa rozoberá antická milostná spisba. Celkom vtipné. ()

Školní besídka (1988) (E12) 

"Spíš seženete deset ředitelů než jednoho topiče a o uklízečce ani nemluvě." Recitačný večer k výročiu VOSR je ohrozený opileckým kuričom Skamenem. Na druhú stranu, revolucionárom v októbri/novembri tiež nebolo teplo, čo zvyšuje zážitok. ()

Návštěvníci (1988) (E13) 

"Táta říká, že se otočíš za každou sukní. Já se vsadím, že za touhle by ses neotočil." Kanyza s Bočanovou neplánovane poskytujú nezletilcom sexuálnu výchovu. ()

Oslava (1988) (E14) 

"Víš, děvčico, když je u nás některá vdaná devatenáct roků, tak už má barák na štok." Rodinná oslava s konferenciérskou infiltráciou. Účasť je stereotypne federálna, moravský element prinesie demižóny, slovenský folklórne tance. ()

Přihláška na studia (1988) (E16) 

"No blbá jsi, ale na tu medicínu se přihlásíš a uděláš ji!" Celú dobu sa hovorí aké sú príjmacie skúšky skorumpované, ale rodinka aj naďalej verí v poctivý prístup a následný úspech. ()

Němá tvář (1988) (E17) 

"A to ti nebylo nápadný, že to bylo bez fronty?" Predvianočný zhon v socialistickej ekonomike, zháňanie stromčekov, kaprov aj darčekov, k tomu kolekcie od ROH a kolektívne pečenie. ()

Výhra v loterii (1988) (E18) 

"Mě kdydy chtěl někdo teď nakopnout, tak se trefí akorát do prkenice vypěchovaný penězma!" Paulová s Dvořákom si korenia manželstvo sexuálnym roleplayingom, ktorý sa neskončí obvyklými rytmickými pohybmi, ale zistením že vyhrali značnú sumu v lotérii a pokračuje spormi o to, ako naložiť s peniazmi. Zatiaľ najvtipnejšia epizóda. ()

Přeřazení (1988) (E19) 

"Nesmíš ponocovat, žádný kafe, žádný cigarety, žádnej alkohol." "Já tě snad obžaluju pro omezování osobný svobody!" Švehlík sa na závodnej schôdzi obuje do pokroku a prestavbe sa vyhýbajúceho súdruha riaditeľa a ten ho obratom preradí do funkcie nočného vartáša. Našťastie tu máme celozávodný výbor strany, ktorý to tak nenechá. ()

Ministerská posila (1989) (E21) 

"Lidi tady dřou jako zvířata, snaží se aby se fabrika pohnula trochu dopředu a ty si tu maluješ ovce!" Veľa schôdzovania a dumania ako sa vymaniť zo zaužívaných vzorcov centrálne riadeného hospodárstva. ()

Chystáme se na ples (1989) (E22) 

"Když se čína vohřeje, je to obyčejný rizoto." Improvizovaná svetová gastronómia z dostupných domácich surovín (místo sojovky maggi), všetko lepšie oblečenie je "z venku" a na plese s gala Gottom a Kornom blúdenie chodbami Palácu kultúry. Vtipné. ()

Reklama

Reklama