Reklama

Reklama

VOD (1)

Filmová historická freska o zbojníkovi, ktorý sa dal na pokánie a stal sa z neho legendami opradený tajomný mních Cyprián. Ovládal tisíc remesiel, vyznal sa v bylinách a zostrojil lietajúci stroj, na ktorom jedného dňa odletel k Bohu. Podľa starej legendy kedysi dávno žil v kláštore, stratenom v horách znalec tisíc vied a remesiel, lekár a bylinkár, tajomný mních Cyprián. Červený Kláštor je magické miesto. Začiatkom 18.stor. v ňom žili pustovníci kamaldulského rádu svojím tichým, stereotypným životom a vôbec si neuvedomovali, že okolitý svet sa mení. Jedného dňa nájdu pred bránou kláštora polomŕtveho muža, vyliečia ho a on sa rozhodne zostať s nimi. Dajú mu meno Cyprián. Kto je mladý muž s rukami od krvi, ktorý stále mlčí a ktorého tajomná minulosť plná lásky a smrti priviedla na miesto, kde sa zločiny vykupujú cez zázraky? (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (136)

MartinezZ 

všetky recenzie používateľa

Stále se nepřestávám divit, jak někdo dokáže některé filmy tak neskutečně zmrvit, že by jeden plakal. Pěkně to vypadá, hezky to hraje, potenciál to má, ale usnete u toho. Možná proto hraje hudba tak nahlas, že není ani slyšet herce, je to prevence proti usnutí. ~~~ Nevím, jestli mají slovenští bratia nějakou legendu o létajícím Cypriánovi, pokud ano, byl tenhle film něco jako "Létají Cyprián Begin", protože informace, náznak čehosi, spojeného s Cypriánovým létáním, se vyloupne až na úplném konci snímku. ~~~ Vše je vyprávěno takovým klidným, pomalým, způsobem, kdy čas skoro nic neznamená, celkově se na to poměrně pěkně kouká, hudba je pěkná a k době a ději výborně sedne (jen řve a zvukař tak byl asi hluchý...?), jenže režisér a scénárista by zasloužili facku za to, jak ten dobový potenciál nevyužili a scénář tak zjevně ani nebyl dopsán a točilo se přesto podle něj. ~~~ Znova a angažovat scénáristu s mozkem. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet €1,502,000Tržby Celosvetovo $270,000║ Pre mňa nečakane režisérsky zvládnutý projekt, škoda že príbeh nie je o niečo viac húževnatý mohlo to viac rezonovať, takto to je slušná komorná dráma o utópii životom skúšanej mysle a konečnom vykúpení. Taktiež prekvapili herci, aj keď dialógovo jednoduché ale zahrané dobre, vizuálne tiež film spĺňa nejaké tie kritéria, priemer čo poteší. /videl v kine: 60%/ ()

Reklama

Slartibarkfast 

všetky recenzie používateľa

Solidní pohled na lidskou mysl a proces přetváření životních hodnot. Nebudu tu popisovat děj, protože ten v tomto filmu prakticky neexistuje. Ponurá a tichá atmosféra je tu konstantně přítomna a občasný rozruch jen přivolá vzpomínky Cypriána na jeho předchozí život. Postupně se prokousáváme celým příběhem a je jen škoda, že se nikam neubírá a místo toho, aby gradoval, spíš diváka uspává. Hudba je tu velmi silným nástrojem a herecké výkony ani není třeba připomínat s takovými jmény. Jen kdyby to bylo trochu obsáhlejší a svižnější. 50% ()

kaze 

všetky recenzie používateľa

Musím dať 4 hviezdičky. Priznám sa, že trošku možno z patriotizmu, lebo až taký skvelý zase ten film nebol...Ale donútil ma rozmýšľať a bolo príjemné na ten príbeh pozerať. Tak ako sa mi scény z niektorých jakubiskových filmov hnusili a človek má chuť odísť z kina, toto bolo príjemné pohaldenie po duši. Môžem povedať, že Marko Igonda to dokázal, zahral hlavnú postavu tak, že ste sa s ňou dokázali stotožniť. Všade bolo cítiť jeho utrpenie a potom pokoru. Áno, scenár mohol byť lepší, ale musím povedať, že toto bol jeden z najlepších slovenských filmov vôbec. Konečne niekto natočil príbeh, krásny príbeh bez zbytočných krvákov, ponurej scenérie, krvi a vrieskania. Vedela som, že niekoho musí napadnúť natočiť film s normálnym príbehom a citlivým motívom. ďakujeme pani režisérka. veľmi rada si ten film pozriem znova.PS: Marko Igonda bola fakt dobrá voľba... ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Spočiatku naozaj zaujímavé. Komorný dej v klášore je fajne kombinovaný s akčnou minulosťou, kamera je veľmi zaujímavá, aj hudba slušne funguje. Postupne však z toho ostáva len esencia - len taká báchorka, ktorej chýba niečo skutočné a dramatické (scenár sa vlastne už len recykluje). Film moc neprekvapí, ale ani neznechutí. Radšej toto ako BATHORY.... ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (9)

  • Médiá často citujú archívny zápis levočského kronikára o verejnom spálení Cypriánovho stroja na námestí v Spišskej Belej. Kronikár uvádza, že príkaz na spálenie vydal nitriansky biskup Ladislav Mattyasovszký z Markušoviec, ale vtedy už tento biskup nežil. (krasomama)
  • Nezachovali sa žiadne vierohodné svedectvá o existencii okrídleného stroja a Cypriánových pokusoch lietať, nijaké nákresy ani svedectvá súčasníkov. (krasomama)

Reklama

Reklama