Reklama

Reklama

Nickyho rodina

  • Česko Nickyho rodina (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pohľadom slovenských filmárov a Joa Schlesingera – reportéra CBC Kanada (pôvodom zo Slovenska), ktorí odhaľujú tajomstvo záchrannej akcie Sira Nicholasa Wintona, ktorá nemá v novodobej histórii obdobu. Film sa odohráva v mnohých štátoch - na Slovensku, vo Veľkej Británii, v Čechách, v Kanade, v USA, v Holandsku, vo Švédsku, v Nemecku, vo Francúzsku, v Kambodži a v ďalších častiach sveta. Základnou osnovou filmu je presvedčenie autorov, že zlo ako aj dobro sa môže šíriť ako nákazlivý vírus. Z obyčajných ľudí sa môžu stať netvory alebo hrdinovia. Zdá sa, že šíriť zlo je akosi ľahšie. Zlo má pre ľudí zvláštne kúzlo, vznikajú silné emócie, ľudia sú dokonca ochotní obetovať svoj život, zabiť svojho suseda, s ktorým spokojne žili dlhé roky v zhode.. Samozrejme ľudia sú presvedčení, že to všetko robia v mene vyšších ideálov, pre spravodlivosť, pravdu. Lenže v skutočnosti fundamentalistické, dogmatické učenia, v mene ktorých to robia, šíria nenávisť, fanatizmus, nacionalizmus, násilie a vojny. Deti sú snáď najtragickejšími obeťami tohto stavu, ktorý otriasa samotnými základmi nášho sveta. Nikdy sme nemali tak blízko ku zničeniu našej celej kultúry a života. Veď čoskoro fanatici budú mať prístup k jadrovej bombe. Mladí ľudia na Slovensku a v Čechách, v celej našej západnej civilizácii hľadajú hodnoty, o ktoré by sa dalo oprieť, ktoré by sa stali pre nich vzorom. Lenže všade sa im ponúka hlavne „modla“ konzumu. Mládež týmto hodnotám však nedôveruje, ale neponúka sa pre ňu alternatíva. To v mladých ľuďoch vytvára pocit skepticizmu, ľahostajnosti. Často sa preto utiekajú do sekt, k drogám. Náš príbeh o „tichom, nenápadnom“ hrdinovi Sirovi N. Wintonovi, ktorý celých 50 rokov tajil skutočnosť, že pred vojnou zachránil niekoľko stoviek detí je pre našu mladú generáciu inšpirujúca. Ukazuje, že obyčajná ľudská slušnosť, ktorá nám prikazuje konať „dobro“, dokáže zmeniť svet. Ukazuje, že drobnými krôčikmi dobrých skutkov sa dajú urobiť veľké veci. Až v roku 1988 - takmer 50 rokov po ukončení misie s názvom "Winton" sa manželka jedného Angličana rozhodla, že si urobí na povale poriadok a zbaví sa prebytočných vecí. Tam našla zvláštnu knihu plnú výstrižkov, fotografií detí, listov rodičov, súrne telegramy týkajúce sa nejakého vlaku, ktorý pozdržali nemecké úrady. Z obsahu knihy sa dozvedela, že bolo potrebné urýchlene zhromaždiť niekoľko tisíc libier, aby sa vlak podarilo dopraviť do bezpečia. Po jej dočítaní zostala zmätená a fascinovaná zároveň. Nechápala, o čo vlastne ide. Všetko jej musel objasniť až manžel... Pani Gréta následne zistila, že dlhé roky nevedomky žila v jednej domácnosti s mužom, ktorého činy sa dajú porovnať s činmi Oskara Schindlera, alebo Raoula Wallenberga! Jeho meno je Sir Nicholas Winton. (RTVS)

(viac)

Videá (4)

Trailer 2

Recenzie (174)

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Každý o mně ví, že jsem největší frajer této databáze. Kdekdo si zcela správně myslí, že jsem největší frajer v dosud prozkoumaném vesmíru. Ovšem nebývalo tomu tak vždy. Dokud Nicholas Winton kráčel po světě a těšil se zasloužené dlouhověkosti, titulu největšího frajera jsem se právě pro něj vzdal. Tato kapitola jeho života je úchvatný příběh, který nemá ve světě obdoby. Pokud by se snad dobro dalo nějak definovat, tak definicí dobra by bylo jedno jméno - Nicholas Winton. Zpracování tohoto hraného dokumentu bylo fajn, ale vyloženě mě neoslnilo. Síla tkví v tom úžasném příběhu. Nebudu zapírat, slzička znovu ukápla. Je to prostě síla. [90 %] ()

Crawler-D 

všetky recenzie používateľa

Filmový pomník Nicholase Wintona. Svým způsobem natočil Mináč remake svého staršího filmu, je sice informačně bohatší, ale ve výsledku nepřekládá nic, co bych nečekal. Ba až příliš naplňuje vizi toho, co člověk od filmu o Wintonovi čeká. Navíc si mohl uvědomit, jak silný dramatický emocionální potenciál v sobě Wintonův čin nese, a netupit ho dojákovou hudbou už od úvodních titulků. Celkově vzato je to ale zručně natočený dokument, který velmi široce pracuje s mnoha různými materiály a zdroji a umí je zapojit do zábavného a zároveň funkčního celku. ()

Reklama

Caym 

všetky recenzie používateľa

Dokonalý emocionální výplach duše s lehce nedotaženou formální stránkou. Hrané scénky působí místy nevkusně, někdy (doufám, že nezáměrně) až vtipně, popisky událostí mi připomínají videa teenagerů z youtube (aneb tribut tomu a tomu) a závěr se nese v příliš didaktickém stylu. A já si říkám, proč jsem si o tom raději nepřečetla. (vlastně to byla taková ždímačka á la pošta pro pana Wintona) ()

Hruzi 

všetky recenzie používateľa

Mám velké štěstí, že jsem ze Základní školy v Kunžaku, která požádala pana Wintona o propůjčení jeho jména, a že jsem ho mohl osobně vidět, když přiletěl k nám do školy a poslouchat ho. Je to neobyčejný člověk. Vyprávěl nám o sobě, jako o obyčejném člověku, který pomohl pár lidem. A přesně tak, je natočen i tento dokument. Je natočený skromně a hlavně ve směru lidskosti. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Teší ma, že CT2 a STV2 tento film pustili v TV. Vďaka tomu som ho videl. Chcel som ho vidieť už od kedy som sa o ňom dopočul. No tak podme na to. Nedá sa to považovať za film. Toto je hraný dokument. Musím povedať, že som už videl aj lepšie spracovania, toto je taky priemer ( možno jemný podpriemer ). Tento snímok by som rozdelil na tri časti : prvá polovica, prvá štvrtina a druhá štvrtina. Prvá polovica je od začiatku po koniec vojny. Tam sa človek aj niečo dozvie, uvidí aj okatú Issovú, krásne nemecké uniformy a tak ďalej. Tá prvá polovica ma ešte aký taký spád, síce maličkú ale predsa iskričku. Potom príde nepochopiteľný zlom, ked z vojny ukážu 15 sekúnd a ideme ďalej. Prechádzame do tej už spomínanej prvej štvrtiny. Tam to už naberá známky podpriemeru. Povojnové spracovanie začína nudiť, dochádza k opakovaniu a sentimentality tam je požehnane. No a klinec do rakvy je posledná štvrtina, kde to je čistý odpad, Kambodža a zase len odpad. Ano, Winton si zaslúži uznanie za to čo spravil, ale môj názor si radšej nechám pre seba. Nebyť toho konca, bolo by hodnotenie vyššie. Takto je to len priemerne spracovaný hraný dokument, s archívnymi zábermi a opakovaným námetom. 3 z 5 ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (3)

  • Ve střižně a zvukovýrobě byl film zpracováván 4 000 hodin. (Ded@M@tes)
  • Film získal diváckou cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 2011 a byl oceněn porotou na Mezinárodním filmovém festivalu v Jeruzalémě, kde získal cenu Fóra pro zachování audiovizuální paměti. Film by měl být uveden i na Mezinárodním filmovém festivalu v Montrealu. (Ded@M@tes)
  • Během natáčení filmu Nickyho rodina ve Velké Británii, České republice, USA, Francii, Kambodži, Kanadě, Izraeli, Dánsku a na Slovensku vzniklo více než 450 hodin materiálu. (Zdroj: 2media)

Reklama

Reklama