Reklama

Reklama

Dánske dievča

  • Česko Dánská dívka (viac)
Trailer 2

Film Dánske dievča vás zavedie do Kodane do obdobia dvadsiatych rokov minulého storočia. Einar Wegener (Eddie Redmayne) patrí k nejlepším dánskym maliarom svojej doby, jeho žena Gerda (Alicia Vikander) mu pritom poskytuje maximálnu podporu a pritom sa sama snaží preraziť ako portrétistka. Postupné rúcanie ich harmonického vzťahu odštartuje banálna príhoda. Gerde, která pripravuje sériu baletných portrétov, nedorazí figurantka a Einar sa rozhodne, že svojej žene bude pózovať ako model oblečený do baletného kostýmu. Intenzívne spojenie so ženským elementom v Einarovi rozpúta obrovský emocionálny chaos. Vyrovnáva sa s ním najskôr „nevinnou" hrou na tajné dánske dievča Lili, a neskôr čím ďalej tým silnejším presvedčením, že len ako žena dokáže byť šťastný. Bol by ochotný podstúpiť čokoľvek, aby jeho transformácia bola dokonalá... Behom tejto premeny ho verne sprevádza jeho Gerda, která vďaka Lili, svojej novej múze, síce konečne prerazí ako umelkyňa, ale zároveň stratí svoju životnú lásku. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (15)

Trailer 2

Recenzie (665)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Filmy Toma Hoopera môžeme rýchlo odbiť slovom midcult, alebo ich formu môžeme považovať za jeho osobitý filmársky štýl. Pravda bude niekde uprostred, ak totiž podľa každého záberu spoznáte režijný rukopis, nikdy to nie je na zahodenie. Prvá polovica, ktorá sa mi páčila viac, nám ukazuje, ako to vyzerá v harmonickom manželstve dvoch inteligentných ľudí. Pripravuje pôdu pre polovicu druhú, aby tu manželka ukázanú oddanosť naplno prejavila. Napriek tomu všetko to porozumenie naokolo nepôsobí úplne presvedčivo. Emócie sú držané pod "pokličkou", dialógy často pôsobia dojmom, že si ich postavy vopred premysleli, aby preboha na seba nezačali kričať a hádať sa. To by sa v tak naleštených priestoroch nehodilo. Napriek výhradám film zanecháva pozitívne pocity. Vďaka príjemnému prostrediu Kodane a Paríža a výkonu sympatickej Alicie Vikander. Jej postavu by totiž chcel mať každý muž za manželku. Ak chápajúci lekár, tak jedine v podaní Sebastiana Kocha. ()

lamps 

všetky recenzie používateľa

Řemeslná kvalita se Tomu Hooperovi upřít rozhodně nedá - vše je přesně na svém místě, každá scéna má svůj smysl, kamera funguje ve vztahu k postavám na výbornou a z herců je ždímáno naprosté maximum. Eddie Redmayne je tradičně přesvědčivý a sympatický, Alicia Vikander je fenomenální. Co se ale týče nějakého sdělení či dramatické hodnoty, pomineme-li ten sám o sobě oslovující námět, není dále nad čím jásat. Film především moc nevyznívá jako skutečný životní příběh, dění nedosahuje požadovaných emocionálních výšin a přestože hnacím motorem má být v prvé řadě znázornění osudové lásky a náklonnosti mezi oběma hrdiny, nepodařilo se jejich cit rozprostřít dále než do výrazů a posunků hereckých představitelů. Celkově trochu nedotažené, v maličkostech a jednotlivých složkách ale určitě poutavé a na úrovni...... ale ještě aby ne. 70% ()

Reklama

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Nebudu zase tolik přísný, ale faktem zůstává, že ze snímků, které dostávají oscarové nominace začíná páchnout pěkná zatuchlost. Většina z těchto filmů má několik styčných bodů: nadstandardní herecké výkony, nutnost transformace hlavní postavy, ne moc dráždivá hudba a dostatečně silné téma. Kód Enigmy mě nudil loni, letos mě pro změnu nudí Dánská dívka. Eddie Redmayne si zaslouží jednoznačně Oscara za nejlepší ženský herecký výkon. 55% ()

LIVINGDEAD 

všetky recenzie používateľa

Herec Eddie Redmayne vypadá jako žena, nebylo nutné provést operaci, nebylo nutné nasazovat paruku, nebylo nutné líčení. I v obleku vypadal jako žena. Spíš tedy šeredka, velký nos, hnusné rty, vyzáblé tělo, křivé nohy... Nejúchylnější byla ve filmu ale manželka, protože s takovým individuem žila... Čekal jsem skandál ve společnosti, místo toho jsem viděl transku, která si od manželky půjčuje šaty. 50% ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

E. Redmayne ťahá šnúru úspešných filmov a jeho minuloročný oscar nebola žiadna náhoda. A. Vikanderová je na tom podobne, jej meno dostalo zvuk pomerne rýchlo. Film je hlavne o hereckých výkonoch a Redmayne má naozaj čo hrať. Pre mnohých divákov bude film alebo minimálne jeho hlavná postava pôsobiť divne, ale Redmaynov výkon musíte uznať. Záver filmu je silný a potešil ma aj S. Koch v roli doktora. 80%. ()

Galéria (106)

Zaujímavosti (17)

  • Eddie Redmayne se ve filmu prezentuje v dívčí roli jako Lili Elbe. Elbe je německý název pro řeku Labe, která pramení v českých Krkonoších a poté teče přes Německo do Severního moře. (vyfuk)
  • Keď chce Ben Whishaw odviesť Lili zo schodišťa, najskôr ju chytí za pravú ruku, ale po strihu, keď kráčajú dolu schodmi, ju už drží za ľavú ruku. (Johnny.ARN)

Súvisiace novinky

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (viac)

Alicia Vikander je nová Lara Croft

Alicia Vikander je nová Lara Croft

29.04.2016

Snad žádná herečka za sebou nemá lepší rok než Alicia Vikander. Švédská kráska zazářila v retru Krycí jméno U.N.C.L.E., ve sci-fi Ex Machina i v dramatu Dánská dívka, za které nakonec vyhrála Oscara.… (viac)

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (viac)

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

03.03.2010

To samozřejmě není žádná novinka. Žijí spolu už dvanáct let a mají spolu dvě děti. Teď ale společně stanou před kamerou. Lasse Hallström je chce totiž obsadit do dramatu My American Dream, jehož… (viac)

Reklama

Reklama