Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavným hrdinom filmu Cenneti Beklerken (Sen o raji) je Eflatun, maliar miniatúr, ktorý žije v Istanbule 17. storočia. Jedného dňa ho vojaci násilím odvedú do paláca vrchného veliteľa. Tu sa dozvie, že jedného z osmanských princov, Danyala, ktorý rozdúchal povstanie vo vzdialenej krajine, zajali a čoskoro ho popravia. Eftalun dostane rozkaz namaľovať portrét o vzbúrenom princovi v západnom štýle, ktorý má pomôcť úradom pri identifikácii jeho totožnosti. Po vypočutí rozkazu sa maliar vydáva na náročnú cestu do Anatólie. Počas nej sa stretne s mladým dievčom menom Leyla. Spolu prežijú dobrodružstvo, ktoré zmení ich duše i pohľad na svet. (Incantator)

(viac)

Recenzie (2)

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Moje vôbec prvé stretnutie s tureckou kinematografiou nedopadlo vôbec zle. Pravda, film nie je nejako úchvatne natočený, herecké výkony okrem hlavného predstaviteľa nestoja veľmi za zmienku a výpravou je to skôr drahší televízny film, ale... príbeh je vynikajúci. Kombinácia drámy a historického dobrodružstva sa vydarila, má náboj i myšlienku. Okrem toho má film skvelú hudbu a prechody medzi scénami na spôsob rozpohybovaných miniatúr sú skvostné. ()

maceiko 

všetky recenzie používateľa

Občas ťarbavé, miestami pôsobiace ako poloprofesionálne (najmä súbojové scény) až televízne dielo, ktoré však tieto neduhy vyvažuje veľmi pútavým dobovým zasadením, atmosférou, nádhernou hudbou a podnetným a hlbokým príbehom o strete kultúr a nájdení identity v dobe, ktorá namiesto nej káže mizériu. Hlavný predstaviteľ Serhat Tutumluer hrá bravúrne.  Pre "západného" diváka film môže kvôli kultúrnym rozdielom pôsobiť mätúco, pre uchopenie je osožné zistiť si ako a prečo boli kreslené miniatúry v islamskej kultúre, ako islam videl a vidí umenie maľby všeobecne a pod. SVK titulky: https://www.opensubtitles.org/en/subtitles/8769028/cenneti-beklerken-sk ()

Reklama

Reklama