Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

Elisson odpad!

všetky recenzie používateľa

No dobre, konečne som vzhliadla tento "skvost" a síce chápem, že to mala byť prostá komédia pre prostý ľud, ale prečo si niekto myslí, že prostý ľud si nezaslúži pozdvihnutie? Tuposť a úpadok kraľujú tomuto filmu, ktorý som ani nedokázala dopozerať... Kvôli filmu sa pálili staré drevenice, zemepáni boli samozrejme tak "správne" (na socialistický spôsob) zobrazení ako úplné svine, no a sexuálny motív je tam na každom kroku. ()

Joski 

všetky recenzie používateľa

Je smutné, že máme tak málo komédií (v porovnaní s českou úspešnou produkciou nemáme žiadne!). A Pacho, hybský zbojník je dokonca jediná a našťastie skvele natočená paródia. Ak pán Bôh dá a niekedy motyka v slovenskej kinematografii vystrelí, tak bude mať nová slovenská generácia rezisérov čo robiť, aby dosiahla aspoň uroveň Pacha! Zatiaľ len prešlapujeme v depresívnej a veľmi zle realizovanej filmovej "produkcii"!!! Čo už:-( keď ich nemáme... tak aspoň pozerajme...!!! ()

Reklama

duddek 

všetky recenzie používateľa

Kde sú Hybe? No přece ve východní části Liptovské kotliny, v údolí Hybice a Bílého Váhu. ;) Ale to jen tak na okraj. Ač Pacho (staršího zbojníka aby pohledal) dělá svému řemeslu spíše medvědí službu, je oblíbený i obávaný (pošlou pro něj až z rakousko-uherské metropole Vídně). Aspoň u těch filmových postav. Na mě velký dojem neudělal. Takhle zesměšňovat zbojnictví, to se přece nedělá. ;) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Každé Vianoce doháňam určité resty, čo sa týka slovenskej klasiky, tento rok prišiel na pretras aj Pacho, Hybský zbojník. A je z toho hneď najrozpustilejšia zábava sviatkov! Ako vznikajú mýty, ako sa dá urobiť z celej našej vážnej histórie poriadna švanda a ukážka toho, že naše pudy sú v živote to najdôležitejšie! V slovenskej kinematografii nemáme veľa bláznivých komédií, o to viac si treba Pacha vážiť a vidieť ho je rovnaká povinnosť, ako hociktorého Jánošíka. ()

Pitryx 

všetky recenzie používateľa

Nepouštím si to tak často jako jiné komedie, ale je to velmi dobrý film. Pan Kroner tu má roli přímo na tělo. Vždy se u toho zasměji a to několikrát, ale při tom mám takový divný pocit. Netuším co mi na snímku nesedí, ale něco tam je. Proto také nehodnotím nějak moc vysoko, ale nadprůměrný snímek to určitě je.  70 %  ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • V scéne, keď posol cvála s listinou od grófov za Máriou Teréziou, prechádza okolo stromu, na ktorom je vidieť modernú turistickú značku. (bacon)
  • Gróf Erdődy (Marián Labuda) v jednej scéne zapáli dedinu Važec. Táto dedina bola naozaj takmer celá zničená požiarom v roku 1931. (ČSFD)

Reklama

Reklama