Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

Darth Maul 

všetky recenzie používateľa

"Nerob nikdy ústupky v živote, kým nevisíš za galoty na plote." /// Až s odstupom času som si uvedomil aký krásny, sofistikovaný a inteligentný humor zdobí film o slovenskom Herkulovi, Pachovi. Určite je to do veľkej miery zásluha pánov Lasicu a Satinského, ktorí ani nemohli byť, kvôli perzekúciám zo strany režimu, uvedení v titulkoch. Pacho, hybský zbojník je na slovenské pomery veľmi nevšedný a zábavný počin. Jedna z najlepších slovenských komédií. ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

toto je doposiaľ najvtipnejší film slovenskej kinematografie a to predovšetkým vďaka výborným dialógom majstrom slovenského humoru Lasicu a Satinského a výbornému hereckému obsadeniu, ale všeobecna sa jedná o prípad, kedy sa šťastne zišlo niekoľko priaznivých podmienok a konštelácií, takže občas naďabíme aj na situačný humor a režijne to je zvládnuté v rámci toho, že sa jednalo a stále jedná o prvú lastovičku v rámci žánra komédie u nás, veľmi nadpriemerne; slovenský film a jeho večná jánošíkovská téma vo "woodyallenovskom" vtelení jeho parodického súkmeňovca dosiahla jeden zo svojich vrcholov - ba možno sa dá hovoriť dokonca aj v kontexte slovenskej filmovej tvorby o ojedinelý prípad kultu (hlášky, scény, postavy); ()

Reklama

Brano 

všetky recenzie používateľa

Výborný Kroner a Labuda st., ale inak to už v dnešnej dobe nestojí za veľa. Je to taký slovenský ľudový film, alebo skôr paródia na vtedajšiu šľachtu. Zopár dobrých hlášok, scén sa nájde, ale musíte mať na takýto typ filmu náladu, ak si ho chcete pozrieť. Mimochodom ten záver mi prišiel vždy trochu čudný. ()

Krt.Ek 

všetky recenzie používateľa

Pacho, hybský zbojník, bohatým bere, na chudé se... ehmm... kašle, stejně jako ostatní loupežníci začínaje Lotrandem, Babinským konče... Občas diváka rozesměje, a když ne on, tak Marián Labuda jako Erdödy zaručeně, avšak co z tého, když samotný film už nedokáže soudobému diváku nic říci... Kedysi mohl působit jako prevence, člověk měl možnost uzřít, jak takový loupežník, strašný lesů pán, skutečně vypadá, ale dnes?! Novodobí bandité a pobertové vyměnili své typické hávy za smokingy, pistole a nože za propisky a lejstra, a rozeběhli se nám do kuloárů Poslanecké sněmovny, Senátů, na ministerstva a obdobné instituce, kde se rozhoduje o nás bez nás... 55% ()

Jard 

všetky recenzie používateľa

Pacho, hybský zbojník je fantastický film vynikajúceho režiséra Martina Ťapáka, ktorý tu zanechal neopakovateľnú komédiu so zbojníckou tématikou. Určite ešte desaťročia bude tento film zabávať všetky vekové kategórie a generácie. Na Slovensku sa predtým a asi ani potom nanatočí taký úžasný film, akým bol Pacho, hybský zbojník. 90% ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Filmovalo sa za horúčav, teplomer dosahoval hodnoty 32 až 35 stupňov Celzia, čo hercov riadne unavovalo. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • Na tvorbe scenára spolupracovali pri vytváraní dialógov M. Lasica a J. Satinský, ale kvôli vtedajšiemu zákazu činnosti nemohli byť ani uvedení v titulkoch filmu (Satinský mal dokonca hrať jedného zo zbojníkov). (pravo)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené