Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Mám dojem, že Slováci české filmy uznávajú, ale Česi slovenské nie a mám dojem, že aj úmyselne potápajú. To len k tomu, čo vidím na tejto stránke. Tento film je jeden veľký kult medzi slovenskými komédiami. Paródia na Jánošíka ako sa patrí. Óne riť paľovu si treba dať frndžalicu a na kóne. A keby ste ich nemali kde vziať, tak utekajte. Tento film obsahuje obrovské množstvo hlášok, napríklad ako stoj tisíc hrmených, stoj tisíc tristo hrmených, Pachó, neveria mi. Ej Hybe, Hybe, podľahli ste vlastnej chybe. Môjho bratranca sesternici muž. Hore ruky, dole gate. Lebo bude kuca paca. Nebíčko v papuľke. Odkazujem imperátorke. Chce urážať môjho majestátu. Bude bál, ale najskôr si zaplesáme my. Lenže aj mnoho tančekov, napríklad s rindaj rindaj rindaj daj, smiech na chrbte s pohybujúcimi sa nohami vo vzduchu a vypučeným zadkom k obrazu. Nezabudnuteľné je aj hľadanie Hýb na mape Uhorska, či Labuda ako gróf hrajúci sa na zbojníka a sklamanie jeho pani, keď videla jeho holú nezarastenú hruď. Trocha mrzela scéna v kostole, nebolo to zrovna vtipné, taktiež keď brali zbytočne meno Božie nadarmo, ale za tento film si aj tak zaslúži Martin Ťapák nezabudnuteľné miesto v histórii slovenskej kinematografie. Je to klasika, ktorú sa nebudem hanbiť pustiť ani svojím potomkom, ak ich budem mať. Kto tento film nemá rád, to asi nie je poriadny Slovák, slovenská duša si tu užila, podľa mňa to je aj významné celosvetové dielo, avšak v tomto prípade menej v povedomí. Pre mňa je to geniálna komédia s perfektným Jozefom Kronerom. ()

tom88 

všetky recenzie používateľa

Na tejto možno najlepšej slovenskej, nezabudnuteľnej komédii ja nič nevidím. Zdá sa mi to príliš odľahčené aj keď je to komédia a strašne nereálne bez štipky vážnosti. Áno, niektoré vtípky pobavili, ale väčšina sa stále opakovala stále dookola a zneli už dosť trápne. Herci alebo skôr ľudia čo tu vystupovali sú dosť nevýrazní až na Kronera, ktorý to celé ťahá. Táto šašovská, parodická, pre mňa trochu trápna komédia ma vôbec neoslovila. Možno v tej dobe to bolo úžasné, ale teraz..... Bohužiaľ 50%. ()

Reklama

ostravak30 

všetky recenzie používateľa

I za socialismu se daly dělat povedené parodie. Jánošík parodován Pachem, jehož představitel měl v té době před padesát a ani další zbojníci nebyli zrovna nejmladší. Pro svou sílu se Pacho nalévá kořalkou, ale též útočí na vrchnost a chrání zájmy pracujícího lidu, což se režimu určitě líbilo. A ještě libozvučněji jim znělo, když Pacho v kostele obviňuje Boha: "Ty už jdeš taky s nimi..." K tomu všemu nám hraje folklórní hudba. Slováci to ale Rakousko-Uhersku uměli natřít i v sebeironii. Je to vidět ve scéně, kdy páni neumí najít Slovensko na mapě. Na svou dobu je to velmi zajímavá parodie. Ani dnes se už podobné netočí. ()

Darth Maul 

všetky recenzie používateľa

"Nerob nikdy ústupky v živote, kým nevisíš za galoty na plote." /// Až s odstupom času som si uvedomil aký krásny, sofistikovaný a inteligentný humor zdobí film o slovenskom Herkulovi, Pachovi. Určite je to do veľkej miery zásluha pánov Lasicu a Satinského, ktorí ani nemohli byť, kvôli perzekúciám zo strany režimu, uvedení v titulkoch. Pacho, hybský zbojník je na slovenské pomery veľmi nevšedný a zábavný počin. Jedna z najlepších slovenských komédií. ()

Brano 

všetky recenzie používateľa

Výborný Kroner a Labuda st., ale inak to už v dnešnej dobe nestojí za veľa. Je to taký slovenský ľudový film, alebo skôr paródia na vtedajšiu šľachtu. Zopár dobrých hlášok, scén sa nájde, ale musíte mať na takýto typ filmu náladu, ak si ho chcete pozrieť. Mimochodom ten záver mi prišiel vždy trochu čudný. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Na scénu, kde Ida Rapaičová (grófka Erdödy) hladí kukuricu, ju musel režisér prehovárať. Zdala sa jej príliš vulgárna. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • Natáčalo sa v Bielovodskej doline, Manínskej tiesňave, Rajeckej Lesnej, na Súľove, Červenom Kameni, v okolí Bratislavy a v Lakšárskej Novej Vsi. (corona)

Reklama

Reklama