Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

V psychologickej dráme z prvej svetovej vojny je ústrednou postavou bývalý priekupník koní kaprál Hoferik, ktorý prevezme velenie po padlých dôstojníkoch na ruskom fronte. Na statok, kde sú vojaci ubytovaní, prichádza generál Berger, ktorý mu odovzdá vyznamenanie. Signum laudis. Situácia sa však vyhrotí v momente, keď statok obkľúčia nemeckí vojaci. Hoci generál na Hoferikovu radu vyšle proti nim pluk vojakov, štáb sa rozhodne vzdať sa. Ale najskôr sa musia zbaviť fanatického Hoferika, a preto sa rozhodnú postaviť ho pred vojenský súd... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (172)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Doteraz som plný počet hviezdičiek priznal iba 23 česky alebo slovensky hovoreným filmom. Signum laudis bol jedným z nich. Pri opakovanom zhliadnutí som už nemohol prehliadnuť drobné nedostatky na inak vynikajúcom diele. Podobnosť s Kubrickovými Cestami slávy mi už pripadla vzdialenejšia. Vlado Müller bol vo filme neprekonateľný a viacvrstevný. Liškova hudba, ktorú mám rád, mi tentokrát nepripadala vhodná k námetu a ladeniu filmu. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Nezmyselnosť vojny, ale podaná trochu inak, než ju poznáme od Kubricka. Z mnohých dialógov mi išlo akoby švejkovské poňatie vojny a zvýrazňovala to hudba, občas dychovka ako z komédie a občas nedefinovateľné tóny, keď išlo do tuhého. Vlado Müller sa tu hraje nielen ráznou postavou, ktorá mu vždy išla, pästnými súbojmi, na ktoré mal predpoklady, ale aj kladivom, čo boli najmučivejšie scény v histórii čs filmu. Aj napriek všetkým nespochybniteľným kvalitám ma to až tak nebavilo, hlavne v prvej polovici, tá druhá, to už bolá iná káva. (19.3.2016) ()

Reklama

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

První světová válka není z nějakého důvodu filmaři tak oblíbená, jako její pokračování, čert ví proč. Každopádně se v rámci tohohle tématu natočily občas skutečné skvosty, a jedním z nich je i Signum Laudis od scénáristy Jiřího Křižana. Příběh fanatického a čerstvě vyznameného kaprála, který chce - narozdíl od svých nadřízených - jít do předem prohraného boje, je špičkou ČS válečného filmu. Kromě skvělého Vlada Müllera excelují v rolích důstojníků i Josef Bláda, aristokratický Jiří Kodet a kupodivu i Pavel Zedníček. Celkově: vynikající a neprávem zapomenutý válečný film. ()

HonzaBez 

všetky recenzie používateľa

"Ve válce není nic pravda..." Kaprál Hoferik v podání excelentního Vlado Müllera pocítí pravdivost těchto slov doslova na vlastní kůži. Nejsem si teda úplně jistý, zda tenhle poměrně drsný protiválečný snímek, to s oním poukazem na absurditu války přeci jen poněkud nepřehání. Že by ve vedení armády měly vždy navrch cynici, jakého v tomto snímku bravurně ztvárnil Josef Bláha (".....čest, jo tu bych měl taky, ale nějak stárne se mnou potvora"), se mi moc nezdá. O mnohem věrohodněji na mě působila postava velitele pluku Cíglera (v podání Ladislava Fraje). Pokud jde o postavu Hoferika, je pravda, že na ní autoři snímku mistrně ukazují, kam až může dospět fanatické dodržování příkazů. Přesto mi tato postava nebyla vysloveně nesympatická. Spíše mi jí bylo dost líto. Zejména v okamžiku, kdy ho jeho přesvědčení, "jednou jsem kaprál....teď je to všechno na mě", donutí vlastnoručně umlátit jeho milované koně. ()

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Válečný filmy sice zrovna dvakrát nemusim, ale tohle se mi líbilo. Je to pravděpodobně nejlepší film z 1. světový války, co jsem viděl. I když zase tak moc jsem jich neviděl. Zvláštní je, že do včerejška jsem neměl ani tušení, že takovej film existuje. Jinak perfektní výkony snad všech herců. Hajnej Horyna tady pravděpodobně podal životní výkon, ale za zmínku stojej i další herci - Bláha, Frej, Zahajský... Trochu mi ve filmu vadila hudba. Pořád tam hraje nějaká uřvaná dechovka nebo hudba jak z majora Zemana. A bojový scény jsou přecejenom taky trochu slabší. Nicméně 4 hvězdy naprosto zasloužený. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (15)

  • Aj napriek tomu, že sa film predal do 42 štátov sveta, pre absolútny nezáujem divákov u nás ho stiahli z kín už po troch dňoch. (Raccoon.city)
  • Natáčanie snímky prebiehalo od 24.10.1979 do 7.1.1980 v Mostecku a okolí. (dyfur)
  • Signum Laudis je bronzové vojenské vyznamenání, které rakouská armáda udělovala svým důstojníkům. (zigot7)

Reklama

Reklama