Reklama

Reklama

Lillehammer '94: 16 dnů slávy

(TV film)
  • USA Lillehammer '94: 16 Days of Glory
všetky plagáty

Obsahy(1)

Sportovní dokument o lidech a událostech na 17. zimní olympiádě. (HBO Europe)

Recenzie (1)

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Ďalší z veľkých olympijských režisérskych počinov Buda Greenspana sa týka XVII. zimných olympijských hier, ktoré v roku 1994 hostil nórsky Lillehammer. Po dokumentárnych filmoch z letnej olympiády v Los Angeles v roku 1984 a zimných hier v Calgary v roku 1988 sa aj v tomto prípade uplatňuje už jasne čitateľný "greenspanovský" prístup k olympijskému dokumentu. Ten oplýva obrovskou minutážou (v prípade snímky z Lillehammeru je to tri a pol hodiny), ako aj svojským spôsobom zachytenia jednotlivých disciplín prostredníctvom príbehov vybraných športovcov, zväčša víťazov, ktorí retrospektívne rozprávajú o svojich pocitov z danej olympiády. Autorsky sa tak síce Greenspan odlišuje od tvorcov "chronologických" olympijských dokumentov, za čo mu patrí kreatívne plus, no na druhú stranu neponúka divákovi celkový pohľad na športové dianie pod piatimi kruhmi, ale iba vybraný výsek. A hoc je aj tento počin zo XVII. zimnej olympiády natočený bezpochyby pútavo, nemožno sa pri ňom zbaviť pocitu, že neponúka kompletný obraz z jednotlivých športovísk. Výrazne mu nepomáha ani vskutku vyčerpávajúca minutáž. Lillehammer '94: 16 Days of Glory okrem iného prostredia a iných príbehov neprináša nič, čo by divák už nemal u Buda Greenspana možnosť vidieť. Pohľad na prvé olympijské hry, na ktorých štartovali Slovensko a Česká republika ako samostatné krajiny, je to ale relatívne zaujímavý, aj keď z informatívneho hľadiska nie úplne komplexný. ()

Zaujímavosti (2)

  • XVII. zimné olympijské hry v nórskom Lillehammeri v roku 1994 boli prvými olympijskými hrami, na ktorých sa Česká republika a Slovensko predstavili ako samostatná krajina. (GTS_PUNK)
  • Česká republika vyslala na XVII. zimné olympijské hry v nórskom Lillehammeri v roku 1994 spolu 63 športovcov. Výprave sa nepodarilo získať žiadnu medailu. Slovensko 42 a taktiež bez medaily. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama